22.12.16

Ochutnali sme vianočné trhy v našom meste

Foto: Branislav Vovčko

Skutočnú atmosféru Vianoc vo mne každoročne vyvolávajú až vianočné trhy, ktoré sú ozdobou nielen našej Hlavnej ulice. Tento rok sme v centre mesta mohli navštíviť štyri miesta. Ja som sa v poslednej tohtoročnej Gastropotulke rozhodol pre tri z nich. Prečítajte si, ako to dopadlo.

Medovina u mňa vyhráva

Musím sa priznať, varené víno nie je môj obľúbený nápoj, hlavne kvôli chuti klinčekov a škorici. Preto počas zimných večerov uprednostňujem medovinu. Na tohtoročných trhoch som ochutnal celkovo päť druhov. Medzi moje obľúbené medoviny patrí každoročne tá s mandľovou príchuťou. Nájsť ste ju mohli na Hlavnej ulici, ale aj vo Vianočnom paláci na Poštovej ulici. Tam som nedokázal odolať ani medovine od ,,sobíkov“ zo stánku Mr. Rudy a do chutného ,,tekutého svetra“ som sa obliekol aj v stánku s rovnomenným názvom Tekutý sveter. Najväčším prekvapením bola pre mňa medovina od pravého včelára. Pri prvom dúšku som si nebol istý sám sebou, no po druhom som už vedel, že to, čo cítim, je skutočne kvalitný med a hravo som si na túto chuť zvykol. Najviac mi ale chutilo na trhoch pri kine Úsmev, aspoň čo sa týka medoviny. Tá bola ozaj príjemne sladká, ako ju mám rád. Za medovinu som vo všetkých stánkoch zaplatil jedno euro za jeden deciliter. Čo si myslím, že je fér cena.

Trhy plné jedla

Na trhoch si môžete pochutnať na rôznych sladkých aj slaných dobrotách. V ponuke sú lokše, kapustníky, pečené gaštany, ale aj rôzne druhy mäsa a iné dobroty. Na Hlavnej som neodolal grilovanému bravčovému stehnu. Za porciu, ktorá ma poriadne zasýtila, som zaplatil 4,50 €, a aj keď sa vám to môže zdať veľa, za tú chuť to rozhodne stálo. Moje putovanie za jedlom pokračovalo aj v stánku Robin street food pri kine Úsmev, ktorý tam nájdete aj počas celého roka. Hot dogy pripravujú z ozaj kvalitného mäsového párku, takže o kvalite tohto jedla som vedel. Čo ma ale príjemne prekvapilo, bola kombinácia chutí v podobe slivkového chutney a hrušky. Aj keď nešlo o vianočnú kombináciu, mne táto chuť vytvorila malé Vianoce.

Gastropotulky - Vianočné trhy

Viac k téme

Gastropotulky - Vianočné trhy

Záver

Na výber sme mali množstvo stánkov a degustovať medovinu zo všetkých by asi nebolo možné. Aj preto som ochutnal päť medovín a žiadna z nich nebola zlá. Môžem dokonca povedať, že všetky mi chutili. S rovnakou cenou euro za deciliter išlo o fér obchod. Jedlo v našom meste naberá na kvalite, čo sa ukázalo aj na vianočných trhoch a ja sa už teraz teším na ďalší rok.

Foto: Branislav Vovčko

Tóth ml.
Zdieľať článok:

Po skončení štúdia sa začal venovať vydávaniu vlastného reklamného časopisu. Neskôr naberal skúsenosti ako šéfredaktor VIP magazínu. Dnes tvorí ako kulinár a vedúci vydania Magazínu KOŠICE:DNES.

Newsletter:

Prihláste sa na odber newslettra a odoberajte novinky z KOŠICE:DNES

Diskusia
0

Používaním stránok KOŠICE:DNES.sk súhlasíte s používaním cookies, ktoré slúžia na zlepšenie kvality nášho obsahu.Viac info

súhlasím