Pečený králik pre milovníkov tradičnej kuchyne
V ďalšej časti seriálu, v ktorom vám predstavujeme ponuku á la carte menu košického štvorhviezdičkového hotela Yasmin, vám priblížime klasický a zároveň lahodný recept na pečené králičie stehno na koreňovej zelenine podávané s domácou špaldovou parenou knedľou.
„Do nášho jedálneho lístka sme tento recept zaradili najmä pre fajnšmerkov, ktorí si potrpia na tradičné slovenské jedlá,“ približuje šéfkuchár reštaurácie Anton Adamčin. A skutočne, v minulosti bolo mäso z králika na vidieckych stoloch mimoriadne obľúbené. Dnes ide skôr o sviatočný či príležitostný pokrm.
Králik je známy chudým, mimoriadne jemným a voňavým mäsom. Pre nízky obsah tuku a cholesterolu ho tiež považujeme za nízkokalorickú voľbu.
„Je to nielen chutné, ale aj zdravé mäso. Pri správnej úprave sa krásne a jednoducho oddeľuje od kosti,“ dopĺňa šéfkuchár.
V Restaurant Café Yasmin pripravujú pečené králičie stehno na obľúbenej koreňovej zelenine preliate lahodnou omáčkou z mrkvy, zeleru, petržlenovej vňate, bobkového listu a bieleho korenia. „Omáčka je zjemnená karamelom, citrónom a octom,“ uzatvára šéfkuchár Anton Adamčin.
Ako prílohu zvolil domácu parenú knedľu pripravenú zo špaldovej múky. Špaldová múka je známa najmä vysokým obsahom vlákniny. Je tiež bohatá na vitamíny a bielkoviny. Pre naše zdravie je preto omnoho prospešnejšia než jej klasický biely variant.
(JK)
Foto: veja