16.01.17

Zimný festival jedla

Foto: Iveta Vaculová

Otvorenie piateho ročníka Zimného festivalu jedla sa uskutočnilo v piatok v reštaurácii Baránok. Hostia si vychutnali  špeciality šéfkuchára, ktoré na tanieri pripomínali umelecké dielo. 

Cieľom Zimného festivalu jedla je osloviť všetkých gurmánov na Slovensku. Návštevníci môžu ochutnávať rozmanité pokrmy od 13. januára až do 15. februára. V Košiciach budú mesiac ponúkať   špeciality v  reštauráciách Baránok, Camelot, Carpano či v Hostinci. 

Festival pre chuťové poháriky

Viac k téme

17.01.17
Festival pre chuťové poháriky

Tradičné jedlá v novom štýle

Šéfkuchári si pre gurmánov v reštauráciách pripravili 3-chodové menu aj s nealkoholickým nápojom či vínom. „Mali za úlohu ponúknuť ingrediencie zo svojho regiónu, aby sme podporili slovenské produkty,“ prezradil nám riaditeľ festivalu Radoslav Nackin. 

Otváraciu večeru však šéfkuchár Michael Thiry obohatil o  štyri chody naviac. Talentovaný kuchár sa inšpiroval severskou kuchyňou.  Jedlá  z jeho jedálnička sa odvíjajú od aktuálnej sezóny: „Nemôžem variť, ak niečo aktuálne nerastie. Používam suroviny len v najlepšej kvalite a čerstvosť je preto základom.“  

Nápadité jedlo, ktoré ponúkol, obsahovalo aj klasické sloven ské jedlá ako pirohy, bryndza či prívarok. „Všetko som sa snažil odľahčiť a dať tomu inú tvár, aby sa to hodilo do 21. storočia,“ opísal Thiry. Odrazom jeho tvorby bol trebárs aj vyprážaný žĺtok so šošovicou.

Harmónia v nátierke

Kuchári si v  jednotlivých reštauráciách pre labužníkov pripravili prestížne menu, ktoré bežne nevaria, a za výhodnejšie ceny. Na webovej stránke si vyberú reštauráciu a zarezervujú čas. „V reštaurácii ich už čakajú, vedia presne, čo si dajú a správajú sa k nim ako ku kráľom,“ priblížil riaditeľ festivalu. 

Hosťovi Ivanovi Priesolovi, ktorý si rád vychutnáva jedlo, učarovalo v menu niekoľko kombinácií:  „Šmirkas,  tradičná slovenská bryndzová nátierka, obohatená o  chute pomaranča. Nesmierne dobre harmonizujúca. Je to niečo, za čo by sme sa nemuseli hanbiť kdekoľvek vo svete. A takisto dezert, špeciálne s makovým čipsom, ktorý bol zložený zo zmrzliny, sliviek a makového čipsu.“

Oľga Točiková
Foto: Iveta Vaculová

DNES
Zdieľať článok:

Newsletter:

Prihláste sa na odber newslettra a odoberajte novinky z KOŠICE:DNES

Diskusia
0

Používaním stránok KOŠICE:DNES.sk súhlasíte s používaním cookies, ktoré slúžia na zlepšenie kvality nášho obsahu.Viac info

súhlasím