UNIKÁT jedál: košické tradície spája s americkými novinkami
Ak mávate pocit, že nikto nechápe vaše meniace sa nálady, stres z práce alebo školy, či nával rodinných povinností, čítate správny článok. V takých chvíľach vám pomôže, ak si nájdete svoju obľúbenú prevádzku a usadíte sa niekam za stôl, kde vás nielen obslúžia, ale sa o vás aj postarajú ako o svojho najmilšieho hosťa.
V našich krásnych Košiciach je mnoho miest, kde si vychutnávame pohodu. V parkoch na lavičkách alebo priamo na trávniku. Prichádza však zima a je načase nájsť si útulné a hlavne teplé miesto niekde vo vnútri.
Vaším favoritom sa môže stať ktorýkoľvek podnik. S exkluzívnou kávou, s najväčším hamburgerom, s najsladšími palacinkami, s najhustejšou čokoládou, s najtenšími hranolkami. Jednoducho platí – sto ľudí, sto chutí. Zrejme každý Košičan dobre pozná trojuholníky pizze, raw zákusky či stále viac IN malé, no vysoké hamburgery, ktoré sa po prvom zahryznutí síce celé rozpadnú, ale o to väčší šmrnc majú.
Tradičné a overené
Dnes to v Košiciach vyzerá celkom moderne, a to paradoxne najmä v historickom centre mesta. Premýšľali ste ale niekedy, čo sa podávalo v podnikoch a ako vyzeral jedálny lístok ešte pred rokom 2000? Rôznorodosť jedál sa vždy cenila a verte, že špecialitky pre gurmánov existovali v každom období. Potešil by vás návrat tradičných košických pochúťok? Môžete mať radosť. V Košiciach je podnik, ktorý vyčarí úsmev staršej generácii a tú mladšiu milo prekvapí. Nájdete ho na Hlavnej 108 oproti Tescu.
Novootvorené Bistro Planet má jeden unikát. Bravčovinky sa predsa nemohli stratiť. Pre tých z vás, ktorí toto jedlo v našich podnikoch už nezažili, malé kulinárske objasnenie – nádherne voňavá mäsová placka potretá horčicou a posypaná nadrobno nakrájanou cibuľkou na polkrajci čerstvého chleba. Lakocinka, na ktorú sa nezabúda.
Keď spomeniete starším Košičanom bravčovinky, začnú sa im zbiehať slinky a vynárať nostalgické spomienky. Bolo to jedlo ich mladosti. „V škole na poslednej hodine sme sa nevedeli dočkať zvonenia. Kašľali sme na ´pomyje´ v školskej jedálni. Čakala nás totiž úžasná dobrota,“ spomína na roky mladosti šéfredaktor denníka KOŠICE:DNES Mikuláš Jesenský. „Bravčovinky pripravovali v Smažienke na Hlavnej ulici vedľa predajne Tuzexu. Ich vôňa doslova vcucla okoloidúcich. V pohode sme vystáli nekonečnú šóru,“ pokračuje. Čo na to, že táto lahôdka prežíva v Košiciach renesanciu? „Bol som zrejme medzi prvými, kto ich ochutnal. Mňam, skvelé! Už nemusím spomínať…“ dodáva M. Jesenský.
Podpora miestnych výrobcov prospieva chuti
Najmä mladé gazdinky vedia, že navariť sa dá najjednoduchšie z polotovaru. Vie to aj personál väčšiny rýchlych občerstvení.
Bistro Planet svoje jedlá pripravuje zásadne z čerstvých surovín, ktoré nakupuje u miestnych výrobcov. Upečie vám reálne mäso, vloží ho do čerstvej žemle a „dokorení“ šťavnatou a chutnou zeleninou. V bistre nájdete aj tradičné zemiakové placky, nie však z polotovaru, ale pravé domáce ako od babičky. „Snažíme sa o to, aby bol náš hosť spokojný a aby dostal presne to, čo si objedná. Na podnety zákazníkov upravujeme naše menu i suroviny, z ktorých varíme,“ podporil myšlienku Rastislav Makula, konateľ Bistro Planet.
Nejeden labužník určite potvrdí, že si cení, ak sa jeho podnety, tipy a rady pre zlepšenie kuchyne nezapotrošia len v zaprášenej knihe sťažností. Vždy poteší, ak sa dobre mienená pripomienka realizuje a časom sa do podniku vrátime s o to väčšou chuťou.
Poznáte corn dog?
Keďže sa v Bistre Planet spája tradičné domáce s novým americkým, nájdete tu širokú ponuku jedál práve z tohto zámorského sortimentu. Počuli ste už o corn dogu? Nie hot dogu, ale o párku v kukuričnom cestíčku napichnutom na paličke. Je známy z amerických filmov a veľmi výhodný najmä pre dámy s heslom „pečivo je smrť“. Dnes ho už nájdete aj v našom meste, ak zavítate do Bistra Planet.
Toto miesto spája východ Slovenska s kúskom Ameriky, takže sa pokojne môžete zahrať na hollywoodsku hviezdu a dopriať si malú chutnú vychytávku. Mimochodom, jedla ho aj Mia Thermopolisová (Anne Hathaway) vo filme Denník princeznej.
Ak radšej volíte dlhšie posedávanie v podniku a nie rýchle občerstvenie a sortiment s názvom „to go“, pokojne môžete ostať a navoliť si niečo zo štandardnej ponuky i obedového menu. Personál sa o vás postará a vyhovie vašim momentálnym náladám i chutiam.
Hovorí sa, že láska ide cez žalúdok a stále to platí. Milí páni, ak patríte medzi mužov, ktorí nepozvú ženu svojich snov hneď do najdrahšej a najluxusnejšej reštaurácie, skúste niečo moderné, pekné a hlavne chutné. Milé dámy, ak to má byť ten pravý, nemusíte sa tváriť, že nezjete nič nezdravšie, ako je šalát. Pokojne si dajte veľký hamburger s poriadnou porciou hranoliek – tak ako s najlepšou kamoškou. Na takéto rande môžete zájsť kedykoľvek, prevádzka Bistra Planet je otvorená od 10.00 do 4.00 hodiny.Samozrejme, ak nejde o tínedžerskú lásku a 18 rokov už bolo, nezabudnite na romantiku napríklad aj v štýle dobrého červeného. Ak nechcete vyčkávať dlhé rady v supermarkete, využite menšie predajne ako Alcohol Planet hneď vedľa bistra. Že sa to vyplatilo, nezistíte až pri tom, keď si s vami dohodne aj druhé rande, ale aj hneď na mieste. Po akomkoľvek nákupe v Alcohol Planet získate automaticky zľavu 10% na nákup v Bistro Planet.
Želáme veľa zdaru, lásky a hlavne dobrú chuť.
(SZ)