PR 15.05.17

Tradičný chlieb od Vamexu na váš stôl

Foto: vamex

Pôvodne veterinárny lekár sa rozhodol živiť vlastným biznisom ešte pred rokom 1989. Po jeho smrti firma zostala aj naďalej v rodine, a tak je pekáreň VAMEX dodnes v rukách Kopaničákovcov. Dcéra Zuzana s manželom Viktorom Gumánom v hektickom období presvedčili obchodných partnerov i banky, že pekáreň pôjde ďalej. Dnes, po ich inovatívnejšom prístupe k riadeniu, je spoločnosť úspešnejšia ako kedykoľvek predtým.

Mesačne pekáreň vyrobí jeden a pol tisíca ton pečiva a denne dokáže vychrliť 350-tisíc rožkov. Rodinná spoločnosť VAMEX sa venuje výrobe čerstvých pekárenských výrobkov a prevádzkuje 10 špecializovaných maloobchodných predajní pod značkou VAMEX TRADE. 

Pekáreň síce využíva nové technológie, ale chlieb naďalej vyrába podľa pôvodných receptúr na kvasy. Sortiment dotvára bežné pečivo, jemné pečivo z kysnutého, pľundrového a lístkového cesta a parené výrobky. „Ponúkame produkty vyrábané tradičnou kvasovou receptúrou. Obzvlášť hrdí sme na náš pšenično-ražný chlieb, ktorý je vyrábaný tradičnou receptúrou známou už viac ako 2 000 rokov,“ uviedol Mgr. Viktor Gumán, riaditeľ spoločnosti VAMEX. 

Pšenično-ražný chlieb je vyrábaný tradičnou receptúrou známou už viac ako 2 000 rokov. foto na strane: vamex
Pšenično-ražný chlieb je vyrábaný tradičnou receptúrou známou už viac ako 2 000 rokov. / foto: vamex

Zdravšia alternatíva pečiva 

Vo výrobnom sortimente sa nachádza viac ako 20 druhov chleba a viac ako 40 druhov pečiva s rôznymi náplňami. Sortiment sa neustále dopĺňa, inovuje a prispôsobuje požiadavkám trhu. „Slovenský spotrebiteľ citlivo reaguje na cenu výrobkov, pečiva a chleba obzvlášť. Kvalita a cena idú často ruka v ruke pri výbere pekárenských produktov. Čoraz viac zákazníkov sa orientuje na kvalitné, ale zároveň tradičné výrobky. Moderný človek sa snaží žiť zdravšie, preto pri výbere chleba a pečiva siaha aj po zdravších alternatívach. Snaha priblížiť sa zákazníkom nás viedla k vývoju aj ,zdravšieho radu‘ produktov. Je to napríklad chlieb Chia, špaldový, naturozrnný, celozrnný plus, Actipan, tekvicový okrúhly chlieb s posypom a ražný chlieb či bageta Chia,“ uviedol Mgr. Gumán. 

Sortiment dotvára bežné pečivo, jemné pečivo z kysnutého, pľundrového a lístkového cesta a parené výrobky.
Sortiment dotvára bežné pečivo, jemné pečivo z kysnutého, pľundrového a lístkového cesta a parené výrobky. / foto: vamex

Majster pekár – záruka kvality

Za výrobkami sa skrýva poctivá práca približne 300 zamestnancov na čele s majstrom pekárom Ivanom Vojtkom, ktorý pri výrobe chleba stojí od zrodu firmy. „Som tým šťastlivcom, pre ktorého je práca zároveň vášňou. Je mi cťou pracovať a dohliadať na výrobu chleba v najväčšej pekárni na Slovensku, ktorá má tiež najviac nezávislých ocenení Značky kvality SK. Pekárstvo je veda, ktorá sa naučiť nedá. Tá sa musí vystihnúť!“ vysvetľuje majster pekár Ivan Vojtko. 

Výroba chleba je pomerne zložitý proces s dokonalým citom pre správny pomer surovín. „Existuje mnoho spôsobov výroby chleba, pričom my najviac využívame tradičný spôsob výroby, t.j. používame ražné a pšeničné kvasy. Po príprave cesta, kde sa musíme zamerať na čas a intenzitu miesenia, nasleduje doba zrenia, aby si cesto pred spracovaním ,odpočinulo‘. O výsledku našich produktov často rozhoduje ,čaro‘ kysnutia cesta. Tento tradičný chlieb, výnimočnej vône a chuti, si vychutnávate u Vás doma, na Vašom stole,“ odhaľuje tajomstvá výroby majster pekár. 

V súčasnosti je VAMEX najväčšou pekárňou na Slovensku a svojou produkciou pekárenských výrobkov pokrýva celý východoslovenský región a obmedzeným sortimentom aj zvyšok Slovenska. 

(KAC)
Foto: vamex

Čítajte viac: podnikanie biznis

DNES
Zdieľať článok:

Newsletter

Prihláste sa na odber newslettra a odoberajte novinky z KOŠICE:DNES

Diskusia
0

Používaním stránok KOŠICE:DNES.sk súhlasíte s používaním cookies, ktoré slúžia na zlepšenie kvality nášho obsahu.Viac info

súhlasím