12.05.17

Škola koňakových someliérov bude v Košiciach

Naše mesto má rôzne atraktivity, ktoré ohromia nielen cudzincov. Aj domáci by tam otvárali ústa od údivu. Jedným z takýchto miest je priestor Cognac Embassy ukrytý za nenápadným vchodom v centre Košíc.  

Za starou bránou s maličkou menovkou nájdeme miesta nesúce istú dávku tekutej histórie. Je zhmotnená prácou mnohých ľudí, ktorú každodenne vidí rodina Sadka Mýtnika za každou fľašou kráľa nápojov, akým je koňak.

Rodinná firma

„Mám už po päťdesiatke. Myslím, že je viac ako potrebné, aby ľudia v mojom veku začali odovzdávať svoje skúsenosti mladým a postupne odchádzali do úzadia. Neznamená to však, že by som teraz už nič nerobil. Všetky svoje vedomosti chcem zhmotniť v koňakovej encyklopédii, na ktorej príprave už teraz spolupracujem s mojou 24-ročnou dcérou Renátkou a priateľkou Ankou Ondíkovou. Prostredníctvom nej sa všetko o koňaku dozvedia aj študenti, ktorí o to prejavia záujem.
Sadko Mýtnik svoju cestu k encyklopédii začal už pred dvanástimi rokmi. „Som rád, že dnes aj my fungujeme ako rodinná firma. To nás tak trocha spája s koňakovým svetom, pretože väčšina koňakových domov je v rukách rodín, ktoré si odovzdávajú skúsenosti z generácie na generáciu.“

Sadko Mýtnik je veľkým znalcom koňakov.
Sadko Mýtnik je veľkým znalcom koňakov.

Osobné návštevy

Napísať takéto rozsiahle dielo je veľmi ťažké, ak to chcete robiť tak, ako sa rozhodol Sadko. Na internete nájdete veľa informácií, ale nie všetko, čo tam nájdete, je aj pravda. Nehovoriac o tom, že nie vždy viete nájsť to, čo hľadáte, vtedy, keď to najviac potrebujete. „Preto sme sa rozhodli zosumarizovať informácie o jednotlivých koňakových domoch do publikácie s názvom Alphabetical Encyclopedia of Cognac. Obsahom bude zhrnutie základných údajov o viac ako 300 koňakových rodinách, spoločnostiach, značkách a výrobkoch kvality XO s fotografiou,“ hovorí Anka, ktorá už teraz na knihách intenzívne pracuje. 

„Naším cieľom bolo navštíviť každú koňakovú rodinu, ktorá fľašuje koňak, osobne sa s nimi stretnúť a porozprávať,“ prezrádza dcéra zakladateľa „koňakovej ambasády“ a dodáva, že okrem osobného kontaktu s niektorými nadviazali aj bližšie priateľstvá. „Svoje skúsenosti už teraz odovzdávam na prednáškach v Londýne, v Bruseli či v iných krajinách Európskej únie.“ A toto vzdelávanie chce rodina priniesť aj do Košíc.

Hlavne pre mladých

Cognac 24 je vzdelávací program usporiadaný do dvadsiatich štyroch tém, ktorých úlohou je priblížiť históriu, výrobu a podávanie koňaku študentom hotelových akadémií štátov Európskej únie. Na svete je veľa dobrých someliérov vína, baristov a barmanov. Postupne možno vznikne aj mladá generácia, ktorá bude otvorená prijať nové informácie a vedomosti o koňaku. Z nich by potom boli tzv. koňakoví someliéri. A kolískou vychádzajúcich odborníkov o koňaku budú práve Košice. 

Oblasť Cognac

Čo vôbec koňak je? Názov Cognac sa používa len pre brandy vyrobené na území Francúzska v presne vymedzenej oblasti. Región Cognac ponúka mnoho skvelých vinohradníkov produkujúcich výnimočné eau-de-vie. Pineau des Charentes je ďalším obľúbeným nápojom v tejto oblasti. Ide o hroznovú šťavu stabilizovanú koňakom, ktorá zreje ďalej v sudoch. „Vo svete je tento produkt málo známy. Pri navštevovaní jednotlivých výrobcov sme sa rozhodli, že po dokončení encyklopédie o koňaku, by sme chceli pokračovať práve v zostavení podobnej o Pineau des Charentes.“

Živá „anjelská“ encyklopédia

Poetický názov „anjelský podiel“ znamená postupné odparovanie alkoholu a vody. V oblasti Cognac sa vyparia približne 2 až 3 % za rok, čo je ekvivalentom 22 miliónov fliaš ročne. Anjel je akýmsi symbolom, ktorý nesmie chýbať ani pri tzv. živej koňakovej encyklopédii. Každý koňak kvality XO, ktorý bude opísaný už v spomínanej publikácii, má svojho anjela. Diela sú od akademického maliara Stanislava Kollárika z Bratislavy.

Koňak je parfum, ktorý sa dá piť

„Koňak, tak ako aj parfum, tvorí veľmi veľké množstvo zložiek, môže obsahovať aj viac ako sto rôznych iných koňakov v jednej zmesi. Jeho vôňa sa rozvíja postupne niekoľko minút až hodín. „A keďže je drahší, určite čašu, ktorá by mala byť v tvare tulipána, nevypijete na ex. Koňak si budete vychutnávať, skúmať ho, objavovať a pozorovať, ako sa mení, čo najdlhšie,“ hovorí na záver Sadko Mýtnik a dodáva, že ak si za večer namiesto 10 panákov lacného alkoholu vychutnáte jednu čašu koňaku, ráno vstanete s lepším pocitom. Bolesť hlavy určite nehrozí...

Spoznajte koňakové skratky

  • Compte 2 – V.S. alebo označenie *** - koňaky, ktorých najmladšia zložka eau-de-vie má najmenej dva roky
  • Compte 4 – V.S.O.P. alebo označenie Reserve - koňaky, ktorých najmladšia zložka eau-de-vie má najmenej štyri roky
  • Compte 6 – X.O. alebo označenie Napoléon - koňaky, ktorých najmladšia zložka eau-de-vie má najmenej šesť rokov

---

Henri IV Dudognon Heritage 

V centre Grande Champagne v dedinke Lignieres-Sonneville má svoje vinice od roku 1776 rodina Dudognon. Raymond Dudognon sa staral o vinice od roku 1946, keď prevzal opraty od svojho otca. Väčšinu produkcie predávali predajcom a svoj prvý koňak predal Raymond v roku 1950. So svojou ženou Pierrette mal tri dcéry, ktorým na konci deväťdesiatych rokov rovným dielom rozdelil svoj majetok. Za svojho zástupcu si zvolil Claudine Dudognon-Buraud, ktorú naučil všetkému tak, ako to robieval on. Firmu vedie spoločne so svojím manželom a sú veľkí tradicionalisti pri výrobe koňaku. Asi práve preto si ich vybral Mexičan Fernando Altamirano a rozhodol sa dať do jednej z najdrahších karáf koňak, ktorý je z pivníc rodiny Dudognon. Karafa, ktorú navrhol mexický klenotník, je z platiny a zlata, je na nej 6 500 briliantov a váži okolo 8 kg. Jej hodnota sa odhaduje na 3 200 000 dolárov.

Najdrahšia karafa, ktorú vyrobil mexický klenotník. / foto: newsdogshare.com
Najdrahšia karafa, ktorú vyrobil mexický klenotník. / foto: newsdogshare.com

Foto: Jozef Veselý, Milan Středa

Čítajte viac: zaujimavi kosicania

DNES
Zdieľať článok:

Newsletter

Prihláste sa na odber newslettra a odoberajte novinky z KOŠICE:DNES

Diskusia
0

Používaním stránok KOŠICE:DNES.sk súhlasíte s používaním cookies, ktoré slúžia na zlepšenie kvality nášho obsahu.Viac info

súhlasím