O nulovú bankovku je v Košiciach záujem
V piatok o deviatej ráno sa v Slovenskom technickom múzeu (STM) na Hlavnej spustil predaj nulovej eurobankovky.
Krátko pred otvorením stálo pred vchodom do múzea približne dvadsať ľudí. Ako prvý si zberateľské bankovky kúpil Juraj Benko z Rožňavy, ktorý na ne čakal už od štvrtej ráno.
„Zbieram klasické bankovky a mince. Tieto nulové zbierame spolu so synom už druhý rok. Zo Slovenska máme všetky, a máme aj zahraničné kúsky,“ prezradil nám zberateľ. Nulová eurobankovka STM Múzea dopravy v Bratislave je v poradí 55.
[ad][/ad]Dominantný motív
Bankovka s viacerými vyobrazeniami je emitovaná k 20. výročiu STM – Múzea dopravy v Bratislave. Dominantným motívom bankovky je prvý osobný automobil ŠKODA 743 Garde, sériovo vyrobený v roku 1982. Ďalšími motívmi sú parný rušeň, vlečný remorkér Šturec či Schönbachovo návestidlo z 19. storočia.
Cena bankovky je tri eurá a okrem Košíc sa predáva aj v Bratislave a Prešove. Viacerí návštevníci si kupovali päť či desať nulových bankoviek, pre rodinu a známych. Maximálne si môže každý návštevník odniesť päťdesiat kusov. Bankovka STM by sa mala dať v pokladnici múzea kúpiť ešte aj v najbližších dňoch.
Foto: Veronika Janušková [ad2][/ad2]Odporúčané články
Kyticu ruží na Medzinárodný deň žien čoraz častejšie nahrádzajú originálnejšie darčeky. Darujte tentokrát žene, na ktorej vám záleží, darček, ktorý jej spríjemní deň. Vytvorte niečo, čo si skutočne zapamätá – nezabudnuteľný prezent.
Pečené kura na masle patrí medzi najobľúbenejšie klasiky slovenskej kuchyne. Kombinácia jemného mäsa, voňavého masla a korenín vytvára dokonale šťavnaté a chrumkavé jedlo, ktoré poteší každého milovníka domácej kuchyne. Tento tradičný recept ponúka jednoduchú prípravu a možnosť voľby prílohy – či už uprednostníte nadýchanú ryžu, alebo klasické varené zemiaky.
Ryžový nákyp so slivkovým lekvárom patrí k tradičným sladkým jedlám, ktoré voňajú detstvom a domácou pohodou. Jemná ryžová hmota, našľahaná s vajíčkami, sa v rúre spája so šťavnatou vrstvou lekváru a vytvára sýty dezert či sladký obed, ktorý zasýti aj poteší.


