10.01.21

Večera s...: Jozef Živčák, dekan Strojníckej fakulty TUKE

foto: Veronika Janušková

Vášnivý poľovník, ktorý svoj rusínsky pôvod nezaprie ani pri výbere jedál. Vďaka akademickej pôsobnosti sa dostal aj do krajín, v ktorých pocítil rôzne chute sveta, no preferuje potraviny pôvodom z našich zemepisných šírok. Dekan Strojníckej fakulty Technickej univerzity v Košiciach Jozef Živčák si však najviac aj tak pochutná na chlebe s maslom. 

Aký máte vzťah ku kuchyni?
Môj otec robil na vojne kuchára a tiež s mamkou chodili variť na svadby, kde bolo vyše 200 ľudí v kultúrnom dome. Teda niečo sa na mňa nalepilo. Dodnes u nás platí, že dobré je iba to, čo otec ochutná. 

Varíte aj sám, alebo iba konzumujete pripravené jedlo?
Bolo obdobie, kedy som sa musel postarať o manželku, ktorá pred piatimi rokmi zomrela, a preto nemám problém navariť.

Aké najnechutnejšie jedlo ste jedli?
Pre mňa niečo také neexistuje. Boli sme naučení zjesť to, čo sme dostali na tanier. 

Ktoré je vaše najobľúbenejšie jedlo?
Ako sa hovorí, človek sa chleba nikdy nepreje, a tak to je aj v mojom prípade. Chlieb je boží dar. Pripečený chlieb s maslom - to je moje. 

reklamná správa
 

Ochutnali ste niečo zvlášť cudzokrajné, exotické, prípadne by ste chceli ochutnať?
V Japonsku ma ponúkali chrobákmi či larvami, čomu som sa vždy ubránil. No raz cestou z chrámu sme ochutnali chobotnicu, ktorú piekli na ulici. Chutila ako bravčová slanina. Na mojej druhej návšteve Japonska sme boli pozvaní na večeru k rodine. Sedeli sme na zemi, v miske sme mali tie fúzaté kalamáre, čo ja veľmi nemusím. Aby som však nespravil medzinárodnú hanbu, tak som ich zjedol. Len čo som sa otočil, moja miska bola opäť plná kalamárov. V Japonsku je taký zvyk, že keď je miska prázdna, tak sa musí opäť naplniť.

Čo by ste sa chceli naučiť uvariť?
Máčanka je omáčka s juchou z kapusty, do ktorej sa pridáva aj múka. Moja 80-ročná mamka ju robí excelentne. Je to fenomén, pretože dnešné gazdinky už majú rôzne stroje na vymixovanie omáčok, no moja mamka má v ruke habarku a v tej omáčke nezostane jedna hrudka múky.

Mali ste nejakú nehodu pri varení?
Raz na Silvestra sa mi podarilo upiecť rezne s práškovým cukrom. Vypadlo svetlo a ja som vybral nesprávnu dózu, kde bol namiesto múky práškový cukor.

Súhlasíte s tvrdením, že láska ide cez žalúdok?
Naplno s týmto tvrdením súhlasím a kto ho vyslovil, je génius. Mám ho aj vyskúšané v praxi. Ak by ste si zobrali vzorku ľudí, tak 90 percent z nich bude súhlasiť a tých zvyšných desať aj tak nevie, čo je láska.

Držali ste niekedy diétu? Čo ste vtedy jedli?
Držal som a niekoľkokrát. Obmedzoval som chlieb, no keď som mal jesť klobásy bez chleba, to bolo utrpenie. Namiesto chleba som tie klobásy jedol s pomarančmi a dalo sa to.

Jete nejaké tradičné jedlo v neobvyklej kombinácii?
Cmar alebo kyslé mlieko si posolím. Sladké pirohy si posolím. Do vajíčok na praženicu pridávam maggi. 

reklamná správa

Zaujalo vás niečo vo vašom okolí? Napíšte nám na [email protected]

Newsletter

Prihláste sa na odber newslettra a odoberajte novinky z KOŠICE:DNES

Váš osobný údaj (e-mail) bude spracovaný podľa zásad ochrany osobných údajov, ktoré vychádzajú zo slovenskej a európskej legislativy. Stlačením tlačidla dávate súhlas so spracovaním pre zasielanie našich e-mailových noviniek (nové články, reklamné správy) po dobu max. 5 rokov. Svoj súhlas môžete kedykoľvek zrušiť cez tlačítko "odhlásiť sa z newslettra" v každom e-maile.

Diskusia

Používaním stránok KOŠICE:DNES.sk súhlasíte s používaním cookies, ktoré slúžia na zlepšenie kvality nášho obsahu.Viac info

súhlasím