PR 18.09.20

Vychutnajte si pikantnú jeseň vo Vietname

Foto: Veronika Janušková

Ázia patrí k najrozmanitejším kontinentom. Nielen v rámci kultúrneho dedičstva, prírody, či histórie, ale aj gastronómie. Ich jedlá sú plné chutí, farieb a zážitkov. Prvé prieniky ázijskej kuchyne do Európy boli čínske. Dnes sa však do popredia dostáva najmä vietnamská kuchyňa, ktorá je považovaná za jednu z najzdravších na svete. Osviežte svoje chuťové poháriky a vyberte sa do Viet Bistra, ktoré sídli v Kauflande na Popradskej ulici a nechajte sa unášať atmosférou Vietnamu.

Podľa manželov Tranovcov, ktorí bistro vedú, Košičania v poslednej dobe čoraz viac siahajú práve po vietnamských jedlách. Sú ľahké, zdravé a navyše ponúkajú spleť chutí a farieb. „Náš podnik sme otvorili pred necelým rokom. Snažíme sa prispôsobovať našim zákazníkom, a preto neustále vymýšľame nové jedlá. Podávame viac zeleniny, ponúkame tofu. Novinkou je aj sushi. Košičania ho majú veľmi radi,“ vraví majiteľka bistra Trang.

V poslednom období Košičania prišli aj na chuť karí, a preto nebol dôvod, aby do svojho menu nezaradili viac takýchto jedál. „S karí máme dnes bravčové, kuracie, hovädzie mäso, ale takisto aj tofu a omáčku s karí.“ Jazýčky ich zákazníkov si pochutia aj na pikantných pokrmoch.

Vybrali sme pre vás štyri jedlá, ktoré by ste si na jeseň vo Viet Bistre určite nemali nechať ujsť. 

Krevety v tempure

Krevety vo všeobecnosti patria k najobľúbenejším morským plodom na svete. Preto určite nesmú chýbať ani vo Viet Bistre. „Krevety v tempure je môj vlastný recept,“ hovorí majiteľ bistra Tung, ktorý sa stará najmä o chod kuchyne.

Čo tempura  vlastne je? Sú to jedlá, v tomto prípade krevety, ktoré sú obaľované v ceste z múky tempurako. Ku krevetám sa podáva zelenina, ktorú si vyberiete vy sami, a to podľa vlastnej chuti. Neoddeliteľnou súčasťou sú omáčky, ktoré takisto vymyslel Tung. Na výber máte zeleninovú, thajskú alebo kung pao omáčky. Kto má rád korenistú chuť myl by siahnuť po kung pao omáčke, zeleninová je zas jemná a pohladí vašu dušu aj chuťové poháriky. „Milovníci pikantnosti a karí si väčšinou volia thajskú omáčku.“

Tung nám recept neprezradil, keďže ako správny šéfkuchár si svoje gastronomické tajomstvo chráni. „Napríklad na omáčku kung-pao pripravím základ, ktorý poznám len ja a naši kuchári ho potom rozmiešavajú.“

Ku krevetám v tempure si môžete vybrať zeleninu podľa vlastnej chuti. Foto: Veronika Janušková
Ku krevetám v tempure si môžete vybrať zeleninu podľa vlastnej chuti. Foto: Veronika Janušková

Tofu na thajskej omáčke

Majitelia bistra vravia, že za uplynulé mesiace si množstvo zákazníkov pýtalo vegetariánske alebo vegánske jedlo. Aj preto do jedálnička zaradili tofu. Nehovoriac o tom, že táto potravina patrí k najstarším na svete. Je známa už vyše 2000 rokov. Tofu sa vyrába podobne ako syr s tým rozdielom, že sa ako základná surovina vezme sójové mlieko. Sója pochádza z Ázie a podľa čínskej tradície patrili sójové bôby medzi päť posvätných čínskych plodín. Tofu je prirodzene vegánska surovina bez živočíšnych zložiek.

„Pripravujeme ho, samozrejme, sami a podávame k nemu  zeleninu. Všetko je vždy čerstvé,“ hovorí Trang. Okrem klasickej zeleniny tam nájdete aj ploché fazuľové cukrové struky. K jedlám dávajú viac zeleniny, keďže je nielen zdravá, ale ľuďom chutí.

Bravčové chopsoy

Novinkou je aj chutne jedlo s názvom chopsoy. Názov ako aj tento pokrm vymyslel majiteľ bistra a preto ho v žiadnej inej košickej reštaurácii nenájdete. „K choposy podávame zeleninu Pak-Choi. Tá sa u nás nachádza len v tomto jedle,“ dodáva Tung.

A čo Pak-Choi vlastne je? Ide o druh čínskej kapusty, no s krátkymi stonkami svetlozelenej až bielej farby a s lesklými zelenými listami. Okrem skvelej chuti a chrumkavosti dodá pokrmom tiež veľa prospešných látok pre náš organizmu. V Pak-Choi sa nachádza vápnik, draslík, železo, horčík, betakarotén a vitamíny skupiny B. Okrem toho je tiež bohatá na antioxidanty. Pikantnosť tomuto jedlu dodáva čili omáčka, ktorú pripravujú v bistre.

Pochúťku s názvom chopsoy vymyslel majiteľ bistra. Foto: Veronika Janušková
Pochúťku s názvom chopsoy vymyslel majiteľ bistra. Foto: Veronika Janušková

Sushi

Vo Viet Bistre sídliace v Kauflande sa objavila aj  japonská kulinárska pochúťka sushi, ktorá sa v Košiciach teší veľkej obľube. Nielenže vyzerá dobré na tanieri, ale takisto je aj veľmi zdravá.

V reštaurácii môžete ochutnať najzákladnejší  a najobľúbenejší recept, a to maki-sushi. Sú to rolky plnené ryžou, a to buď s čerstvými rybami, ovocím alebo zeleninou ako najčastejšie avokádo, poprípade mango, alebo uhorka. Celá náplň je zabalená do morských rias. Celá náplň je zabalená do morských rias. Okúsiť však môžete aj nigiri sushi – je to v podstate valček ryže, na ktorom je položený kúsok čerstvej ryby. K sushi nesmie chýbať ani sójová omáčka, wasabi a nakladaný zázvor. 

„Viem garantovať, že nikto nerobí také sushi ako my. Je lahodné a ryža je jemná. Musíte ho len prísť ochutnať,“ dodáva Tung.

Novinkou je aj sushi, ktoré je v Košiciach všeobecne obľúbené. Foto: Veronika Janušková
Novinkou je aj sushi, ktoré je v Košiciach všeobecne obľúbené. Foto: Veronika Janušková

Foto: Veronika Janušková 

Newsletter

Prihláste sa na odber newslettra a odoberajte novinky z KOŠICE:DNES

Váš osobný údaj (e-mail) bude spracovaný podľa zásad ochrany osobných údajov, ktoré vychádzajú zo slovenskej a európskej legislativy. Stlačením tlačidla dávate súhlas so spracovaním pre zasielanie našich e-mailových noviniek (nové články, reklamné správy) po dobu max. 5 rokov. Svoj súhlas môžete kedykoľvek zrušiť cez tlačítko "odhlásiť sa z newslettra" v každom e-maile.

Diskusia

Používaním stránok KOŠICE:DNES.sk súhlasíte s používaním cookies, ktoré slúžia na zlepšenie kvality nášho obsahu.Viac info

súhlasím