15.09.20

Aby huby dlho vydržali

ilustračné foto: pexels.com

Začína sa pravá hubárska sezóna. Teplo a vlhko vyháňa aj sviatočných hubárov do lesa. Prinášame osem spôsobov, ktoré vám určite pomôžu pri spracovaní tejto lahôdky.

1. Sušenie

Nečervivé huby nakrájajte na plátky hrubé asi 3 mm a dajte ich sušiť. Ideálna je sušička, ak ju však nemáte k dispozícii, vhodné sú aj rámy so sieťkou, ktoré je potrebné umiestniť v prievane a v tieni. Neodporúčame noviny, pretože sa na ne plátky prilepia.

Na konci dosušte v rúre – kúsky húb sa musia lámať, nie ohýbať. Uskladnite ich v sklenených fľašiach, do ktorých pridajte aspoň 2 bobkové listy. Pred použitím ich namočte do horúcej vody alebo mlieka. Keď zmäknú, ešte raz ich prepláchnite. 

Najlepšie sa huby uchovávajú sušením na sieťke. Foto: TASR
Najlepšie sa huby uchovávajú sušením na sieťke. Foto: TASR

2. Mrazenie

Pevnejšie huby očistite a nakrájate. Buď ich zamrazte iba tak, ako sú, v mikroténovom vrecúšku, alebo ich vložte do misy s trochou masla. Misu dajte na 2 minúty do mikrovlnej rúry. Potom premiešajte a nechajte vychladnúť. Takto spracovanú zmes vložte do plastových škatuliek alebo vrecúšok a zamrazte. Vydržia asi pol roka. Rýdziky však tento spôsob skladovania nemajú rady. Pri mrazení zhorknú.

reklamná správa

AKCIA NA TENTO TÝŽDEŇ V POTRAVINÁCH KLAS

Výhodnými ponukami sme tento týždeň opäť nešetrili! Pozrite si celú našu akciovú ponuku.

Zistite viac
 

3. V octe

Malé pevné huby povarte asi 20 minút v náleve z litra vody, lyžice soli, čierneho korenia, nového korenia, bobkového listu, zeleru, mrkvy a petržlenu. Medzitým si pripravte druhý nálev, napríklad z Deka. Predvarené huby nechajte odkvapkať, plňte spolu so zeleninou do malých fľaštičiek. Zalejte octovým nálevom, uzavrite a sterilizujte 25 minút. Vydržia rok a sú vhodnou prílohou k mäsu.

4. V soli

Pevné huby nakrájajte na štvrtky, rozložte a nechte niekoľko hodín oschnúť. Potom ich natlačte do fliaš a každú vrstvu zasypte soľou. Na kilogram húb použite 250 g soli. Posledná vrstva bude soľ. Fľašu poriadne uzavrite a uchovávajte v tmavej a chladnej miestnosti. Takto vydržia pol roka. Huby sú vhodné do omáčok či polievok, ale opatrne so solením.

reklamná správa

Zdravie a bezpečnosť sú prioritou

VVS, a.s. zodpovedne pristupuje k zabezpečovaniu bezpečnosti svojich zamestnancov aj odberateľov.

Zistite viac

Pokračovanie článku je na ďalšej strane. 

Newsletter

Prihláste sa na odber newslettra a odoberajte novinky z KOŠICE:DNES

Váš osobný údaj (e-mail) bude spracovaný podľa zásad ochrany osobných údajov, ktoré vychádzajú zo slovenskej a európskej legislativy. Stlačením tlačidla dávate súhlas so spracovaním pre zasielanie našich e-mailových noviniek (nové články, reklamné správy) po dobu max. 5 rokov. Svoj súhlas môžete kedykoľvek zrušiť cez tlačítko "odhlásiť sa z newslettra" v každom e-maile.

Diskusia

Používaním stránok KOŠICE:DNES.sk súhlasíte s používaním cookies, ktoré slúžia na zlepšenie kvality nášho obsahu.Viac info

súhlasím