14.10.18

Desať dobrých hubárskych rád

foto: shutterstock

Hubárska sezóna je v plnom prúde. A Slováci hubárčenie milujú. Dávajte však pozor, čo si vkladáte do košíčka. Hovorí sa totiž, že každá huba je jedlá, niektorá však iba raz...

Keď sa už na huby vyberiete, nezabudnite na vhodné oblečenie, pevnú obuv a vhodný košík. 

Len tie, ktoré poznáte

Vždy vkladajte do košíka iba huby, ktoré bezpečne poznáte. Nikdy ich neposudzujte iba podľa jedného znaku. Sfarbenie klobúčika môže byť napríklad rôzne aj u rovnakého druhu. Ani „suknička“ nie je dôkazom, že je huba jedovatá. Má ju napríklad aj bedľa jedlá.

Mladé a zdravé

Nadmerne vlhké, obhryzené slimákmi či staré a plesnivé huby nezbierajte. Myslite na to, že aj zver v lese si potrebuje nájsť potravu. Nerozkopávajte ich, jednoducho ich nechajte rásť tak, ako sú. Na jedenie sú najvhodnejšie mladé a zdravé plodnice. 

Neochutnávajte

Podľa chuti sa nedá jednoznačne určiť, či je huba jedlá. Ale dá sa aj veľmi malým množstvom priotráviť! Niekedy môže stačiť oblízanie ruky, v ktorej ste hubu držali! Jediná huba, ktorú viete presne určiť podľa chuti, je plávka. Horké a pálivé sú nejedlé, sladkasté a skoro bez chuti sú naopak jedlé. Najprv však musíte presne vedieť určiť, ktorá huba je plávka. U žiadnych iných húb toto pravidlo neplatí!

reklamná správa

Ročná diaľničná známka 2019 zdarma

Objednajte vozidlo ŠKODA od 5.12.2018 do 31.1.2019 a získate skvelý darček

Zistite viac
 

Huby neodrezávajte

Mnoho hubárov nachádza v lese orezané kúsky húb, ktoré im dávajú na známosť, že lesom sa už prehnala horda ľudí a že aj niečo našli. Pri zbere by ste ich však orezávať nemali. Keď ju vytočíte zo zeme, iba ju jemne očistite nožom. Iba celá huba sa dá presne a bezpečne určiť.

Aj jedlé môžu byť nebezpečné

Jedlé huby sa nevhodným skladovaním či nesprávnou tepelnou úpravou stávajú nezdravými a môžu byť nebezpečné pre zdravie. Nikdy ich nezbierajte do igelitových vrecúšok, lebo sa sparia a aj z jedlých húb sa tak môžu stať jedovaté.

Jedlo nezohrievajte

Ak si už pripravíte hubové jedlo, odporúča sa ho nezohrievať. Následky konzumácie sa môžu podobať otravám zo skazeného mäsa. Príčinou sú toxíny vznikajúce rozkladom bielkovín.

reklamná správa

Play House - On-line & Video Marketing agentúra

Naše kreatívne príbehy sú jasné a presvedčivé. Kvalitným obsahom zvyšujeme pozície i návštevnosť.

Zistite viac

Neverte poverám

Jedovatú hubu podľa mnohých rozoznáte na prvý pohľad, pretože má prsteň na nožičke, zapácha a celkovo vyzerá odpudivo. Nenechajte sa pomýliť. Mnoho húb tomuto popisu nezodpovedá, vyzerajú krásne a aj napriek tomu sú jedovaté. Len si spomeňte na takú obyčajnú muchotrávku červenú.

Mráz škodí

Ak sa vydáte do lesa po prvých mrazoch, vystavujete sa veľkému riziku otravy. Po opakovanom zmrznutí a rozmrznutí začínajú v dužnine húb rozkladné procesy, ktorých produktom sú nebezpečné toxíny.

Na noc nie

Jedlo s obsahom húb je pomerne ťažko stráviteľné. Ak ste aspoň raz vyskúšali pred spaním hubovú praženicu, určite viete, o čom je reč. Najlepší spánok je s ľahkou večerou a huby do tejto kategórie určite nepatria. Premenia sa akoby na kameň, ktorý vás bude omínať celú noc.

Buďte ohľaduplní

Nemusíte sa po každom hubárčení trikrát pokloniť na všetky svetové strany a ďakovať lesu za jeho dary. Ale určite tiež nemusíte les vyzbierať do poslednej huby. Zbierajte iba toľko, koľko dokážete spracovať. Huby, ktoré nezbierate alebo nepoznáte, nechajte v zemi. Možno za vami ide hubár, ktorý práve také zbiera. V lese sa správajte ako ľudia a nie ako divá zver. Predbiehať sa na hubárskom chodníčku tiež nie je práve najslušnejšie.

reklamná správa

Čítajte viac: huby rady

Vargová
Zdieľať článok:

V novinách pracuje od roku 1994. Začala v Korze, pokračovala v Korzári a v auguste 2014 zakotvila v KOŠICE:DNES ako redaktorka spravodajstva a servisu.

Newsletter

Prihláste sa na odber newslettra a odoberajte novinky z KOŠICE:DNES

Váš osobný údaj (e-mail) bude spracovaný podľa zásad ochrany osobných údajov, ktoré vychádzajú zo slovenskej a európskej legislativy. Stlačením tlačidla dávate súhlas so spracovaním pre zasielanie našich e-mailových noviniek (nové články, reklamné správy) po dobu max. 5 rokov. Svoj súhlas môžete kedykoľvek zrušiť cez tlačítko "odhlásiť sa z newslettra" v každom e-maile.

Diskusia

Používaním stránok KOŠICE:DNES.sk súhlasíte s používaním cookies, ktoré slúžia na zlepšenie kvality nášho obsahu.Viac info

súhlasím