Nový akreditovaný test slovenských vedcov vie odhaliť antibakteriálny potenciál medu

Nový akreditovaný odpoved slovenských vedcov vie odhaliť antibakteriálny potenciál medu. Hovorkyňa Slovenskej akadémie vied (SAV) Katarína Gáliková uviedla, že Výskumný tím z Ústavu molekulárnej biológie SAV (ÚMB SAV) spolu so Štátnym veterinárnym a potravinovým ústavom v Bratislave vyvinul a optimalizoval metódu stanovenia antibakteriálnej aktivity medu.
Nová metóda stanovuje minimálnu inhibičnú koncentráciu (MIC) medu, pričom modelovou baktériou je zlatý stafylokok. Čím nižšiu hodnotu MIC testovaná vzorka má, tým by mala byť vyššia jeho aktivita voči baktériám. Tento odpoved získal aj akreditáciu Slovenskej národnej akreditačnej služby. Slovensko sa tak stalo prvou krajinou, ktorá ponúka akreditovanú metódu stanovenia antibakteriálnej aktivity medu ako komerčnú službu nielen pre včelárov, ale aj pre spotrebiteľov.
Vedúci Laboratória apidológie a apiterapie, ktoré metódu vyvinulo, Juraj Majtán z ÚMB SAV poznamenal, že akýkoľvek med – nektárový či medovicový – má významné biologické vlastnosti, pričom najviac preštudovanou je jeho antibakteriálna aktivita. Tá má na rozdiel od antibiotík multifaktoriálny charakter, ktorý je založený na aktívnom pôsobení viacerých molekúl a mechanizmov. „Doposiaľ nebola popísaná rezistencia baktérií na med, čo je mimoriadne atraktívne pre jeho terapeutické využitie v klinickej praxi,“ vysvetlil.
Zároveň dodal, že cieľom bolo dať medu pridanú hodnotu a identifikovať medy s najvyššou antibakteriálnou aktivitou. Gáliková podotkla, že vývoju a optimalizácii testu predchádzala analýza stoviek vzoriek medov rôzneho botanického a geografického pôvodu a intenzívny, viac ako desaťročný výskum v oblasti biologických účinkov medu.
Mikrobiológ vysvetlil, že stanovením minimálnej inhibičnej koncentrácie medu získajú dôležitú informáciu o sile jeho antibakteriálneho účinku. Hodnota MIC vyjadruje najnižšiu možnú percentuálnu koncentráciu medu, pri ktorej je potlačený alebo zastavený rast baktérií. Medy s vynikajúcou antibakteriálnou aktivitou sú ohodnotené známkou kvality.
K dispozícii sú tri hodnoty MIC vyjadrujúce antibakteriálny potenciál medu: 4.5 (zlatá), 9.0 (strieborná) a 18.0 (bronzová). Analýzu stanovenia antibakteriálnej aktivity medu má na starosti Štátny veterinárny a potravinový ústav v Bratislave, ktorý zároveň vydáva protokoly o skúške. Okrem informácie o funkčnosti medu vie nová metóda čiastočne odhaliť aj nešetrné zaobchádzanie, ako je nevhodné zahriatie alebo skladovanie.
Gáliková poukázala na to, že celosvetová produkcia autentického prírodného medu má klesajúcu tendenciu, a to z rôznych, predovšetkým environmentálnych dôvodov. Medzi hlavné faktory zodpovedné za celosvetové znižovanie populácie opeľovačov patri nadmerné používanie pesticídov a insekticídov, či orientácia na monokultúry. Dôležitosť ochrany včiel a všetkých ostatných opeľovačov si spoločnosť pripomína od roku 2017 aj v rámci Svetového dňa včiel, ktorý pripadá na 20. mája.
Zdroj: (SITA, adz;DSe)
Odporúčané články

Cestujúci v košickej MHD dostali od dnešného (15. 5.) rána do predčasného užívania ďalšiu zrekonštruovanú zastávku Okresný úrad v smere na Mier. Jej rekonštrukcia bola súčasťou II. etapy Modernizácie zastávok verejnej dopravy a informačných systémov v Košiciach, v rámci ktorej sa od marca do mája zrekonštruovalo šesť zastávok MHD.

Na Sídlisku Ťahanovce pribudlo na betónovej stene, v blízkosti zastávky Berlínska, umelecké dielo, na ktorom sa podieľalo viacero autorov. Témou bola podľa jedného z umelcov “betónová džungľa”, do ktorej sa snažili zasadiť rôzne portréty zvierat vo viacerých štýloch a prevedeniach, pričom spoločne vytvorili “rôznorodú maľbu”.

Od pondelka (15. 5.) si môžu Košičania a okoloidúci užiť výstavu unikátnych fotografií z návštevy zosnulej kráľovnej Alžbety II. na Slovensku, ktorá bude situovaná pri Urbanovej veži na Hlavnej ulici. Mesto Košice ju pripravilo v spolupráci s Veľvyslanectvom Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska.