Torty majú stále sezónu
Detské, svadobné, okrúhle aj tvarované. Ovocné, čokoládové či tvarohové. Torty. Ponuka v Košiciach je veľká. Vybrali sme tri rôzne možnosti, ako sa k nim dostať.
Našu sladkú pochôdzku sme začali v centre mesta. Známu cukráreň Aida vedie čiperný sedemdesiatnik Rami Imeri. Zamestnáva skoro sto ľudí. „Robíme svoje torty, ale spravíme aj podľa želania zákazníka. Bežné torty sú pripravené a dozdobíme ich aj za 15 minút,“ začal svoje rozprávanie majiteľ Aidy.Aj za jeden deň
Špeciálne podľa priania zákazníka spravia tortu aj za jeden deň. Záleží na množstve iných objednávok a tvarovej náročnosti. „Denne ich predáme tak 20, ale vedeli by sme aj 100 či ešte viac. Výroba u nás funguje 13 hodín denne každý deň.“ Odmietli len raz spraviť veľkú 3D motorku. „Chceli to za jeden deň. To už bolo pri množstve iných objednávok naozaj veľa kvôli náročnosti predlohy.“ Častými zákazníčkami sú v Aide letušky. Naučili sa na výhodnosť. „Chvália nás za kvalitu aj ceny. Veľká torta ich vyjde u nás na 70 eur. V Bratislave by za ňu dali 300, vo Viedni ešte viac.“
Torta v tvare nemocnice
V čase našej návštevy v podzemných priestoroch, kde sa všetko vyrába, práve robili tortu krokodíla s mimoňmi. Bola určená pre ich syna na stužkovú. „Vyrobili sme tisícky rôznych tvarov. Všetky sú v katalógoch. Kedysi bol najobľúbenejší krtko z rozprávky. Tých sme urobili tisíce. Dnes sa to mení rýchlejšie. Robíme aj jedlé postavičky alebo obrázky na torty z fotiek. Je na to jedlý papier. Nedávno sme robili aj tortu v tvare nemocnice v Šaci.“
Miluje zmrzlinu
Čo najviac ľudia žiadajú? „Ide všetko. Z koláčov najlepšie venčeky a krémeše. Z tort najviac čokoládové s višňami, ale aj Sacherova. Hlavne dvojkilogramové. V sobotu sú najžiadanejšie svadobné, ale inak všetky asi rovnako – detské, na výročia aj príležitosti.“ A aká je najobľúbenejšia torta majiteľa? „Všetky naše zákusky aj torty sú výborné. Ale ja milujem zmrzlinu,“ nezaprel svoj titul zmrzlinového kráľa usmiaty Rami Imeri.
Dobroty od babičky pečú v Maďarsku
Už osem rokov má v Košiciach stánok a malú predajňu Dobroty od babičky Júlia Krajníková. „Začali sme so slovenskými výrobkami, ale časom klesala kvalita. Už sedem rokov berieme tovar z Miškolca a ľudia sú spokojní,“ hovorí majiteľka. Objednávky prijímajú tri dni vopred. „Výber je z predloženej ponuky v katalógu – čokoládové, ovocné, tvarohové, marcipánové…. Zákazník si vyberá aj veľkosť. Z dvojkilovej torty spraví cukrár 16, obyčajný človek tak 12 rezov. Podľa toho si ľudia volia aj väčšie torty. Ceny za dvojkilogramové vanilkové, citrónové, punčové, čokoládové… torty sú od 17 eur, cez najširšiu ponuku 18-eurových, kde je gaštanová, smotanový tvaroh… až po 20-eurové, kde patrí najobľúbenejšia – čierny les. Teda čokoláda s višňami.“
Tvarované a ozdoby
Torty si možno doplniť figúrkami a inými ozdobami. „Tie nám dodáva firma z Terasy podľa objednávky. Najnáročnejšie sú za 10 eur. Berieme však aj objednávky na tvarované torty. Tu je cena od 27 eur za dvojkilogramovú. A čo odporúčam? Ovocno-jogurtovú,“ dodala Julia Krajníková.
Martu Gazdag baví výroba tort podľa vlastných receptov
Nedávne výročie našich novín sme oslavovali s vynikajúcou a krásnou 50-kilogramovou tortou od Marty Gazdag. Milovníci sladkých pochúťok ju nájdu na Facebooku.
„Som samouk. Prvú tortu som robila pred štyrmi rokmi podľa receptu od mamy pre svokra. Pochvala bola obrovská. Rozšírilo sa to a už niekedy fakt nestíham,“ rozhovorila sa vyučená krajčírka na materskej dovolenke.
Sedem naraz
Naraz ich robieva aj sedem. „V stredu pečiem korpusy, vo štvrtok plním, v piatok ich zdobím. V sobotu ráno odovzdávam. Najskôr je predstava, ako to bude vyzerať. Potom výroba. Nie je to len o peknej torte, ale aj o chuti. Skúšam nové chute, aj keď veľa ľudí ostáva pri klasike. Veľa ochutnávok bolo v našej rodine, preto neprezradím fígle na chutný korpus ani krém.“
Baví ju modelovanie. „Je to babračka, ale kreatívna. Každý kvet, ozdoba, všetko je jedlé. Všetko potrebuje čas na stuhnutie. Nemôžete dať na telo postavičky hlavičku, kým nestvrdlo telo. Spadlo by to.“
Pre deti
Zvláštnych dodávateľov nemá. „Používam všetko čerstvé a objednávam veci z internetovej stránky toptortičky. Na zdobenie marcipánovú hmota Smart flex.“ Najradšej pripravuje torty pre deti. „Tie sa robia s veľkou láskou. Človek sa musí stať dieťaťom na pár hodín, aby to urobil k tomu veku. Ale mám aj staršiu dcéru, od ktorej si stále dám poradiť. Chce sa učiť za cukrárku.“
Treba čas
Objednávky beriem dva týždne dopredu. Neodmietam ľudí aj s kratším časom objednania. Ale na tortu k nejakej príležitosti treba myslieť skôr. Cena za jeden kilogram je zatiaľ 10 eur – aj vrátane ozdôb, figúrok, čísel výročí. „Obľúbený korpus mám orechový a kávovú plnku. A ako ozdoby kvety,“ dodáva šikovná cukrárka.
Foto: Veronika Janušková