19.09.20

Veľká predpoveď počasia. Neskoré leto si dalo pauzu. Čo príde po nej?

ilustračné foto: TASR/AP

Záver pracovného týždňa priniesol ochladenie, ktoré znamená koniec doterajšej letnej idyly – alebo, presnejšie, jej prerušenie.

„Vzďaľujeme sa od neskorého leta, ale ešte nie definitívne,“ povedal klimatológ Pavel Faško zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ).

Neskoré leto, ktoré panovalo v prvej polovici septembra, prinieslo na väčšine slovenského územia ustálené, slnečné a teplé počasie, hoci počet tropických a ani letných dní v tomto období nedosiahol rekordné hodnoty.

„V Hurbanove, podobne ako i na automatickej meteorologickej stanici v Mužle pri Komárne, zaznamenali do 16. septembra zatiaľ päť tropických dní – teda dní, keď maximálna denná teplota dosiahla či prekročila 30 stupňov,“ uviedol Faško.

„Nepodarilo sa tak zatiaľ prekonať rekord z roku 1947, keď bolo tropických dní v Hurbanove v septembri až sedem. Zaujímavý je akurát fakt, že tohtoročné tropické dni nasledovali za sebou v sérii od 12. do 16. septembra.“

reklamná správa

PRIAMO Z FARMY ZEMPLÍNSKE JASTRABIE

Paradajky, zemiaky či zdravá farmárska kapusta. Slovenská zelenina exkluzívne v potravinách KLAS.

Zistite viac
 

Prízemný mráz i hmly 

Faško dodal, že už počas víkendu i začiatku budúceho týždňa sa bude postupne otepľovať a na niektorých miestach Slovenska môže maximálna denná teplota opäť prekročiť hranicu 25 stupňov.

„Výraznejší bude pokles nočných teplôt, ktoré budú väčšinou dosahovať už len jednociferné hodnoty a horských údoliach či kotlinách sa môžu blížiť aj k nule. Na viacerých miestach sa teda vyskytne prízemný mráz,“ uviedol klimatológ.

„Vytvoria sa tiež podmienky pre vznik hmiel. Po ochladení k nám opäť prenikne teplý vzduch – a ten keď bude prúdiť cez vychladnutú vrstvu nad zemským povrchom, môže vzniknúť inverzná oblačnosť. To už nám pripomenie, že sa blíži jeseň. Takéto počasie však ešte stále nebude mať charakter typické pre babie letá.“

reklamná správa

OBSLÚŽIME VÁS DOMA!

Hygienicky pripravované a zabalené jedlá aj novinky z KOSHI SUSHI Vám donesieme až domov.

Zistite viac

Pokračovanie článku je na ďalšej strane. 

Newsletter

Prihláste sa na odber newslettra a odoberajte novinky z KOŠICE:DNES

Váš osobný údaj (e-mail) bude spracovaný podľa zásad ochrany osobných údajov, ktoré vychádzajú zo slovenskej a európskej legislativy. Stlačením tlačidla dávate súhlas so spracovaním pre zasielanie našich e-mailových noviniek (nové články, reklamné správy) po dobu max. 5 rokov. Svoj súhlas môžete kedykoľvek zrušiť cez tlačítko "odhlásiť sa z newslettra" v každom e-maile.

Diskusia

Používaním stránok KOŠICE:DNES.sk súhlasíte s používaním cookies, ktoré slúžia na zlepšenie kvality nášho obsahu.Viac info

súhlasím