24.01.20

Veterinári začali s výrobou syrov

foto: Veronika Janušková

Začiatkom decembra otvorili na Univerzite veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach (UVLF) nové laboratórium hygieny a technológie mlieka. 

Financie na modernizáciu laboratória získala univerzita z účelových finančných prostriedkov ministerstva školstva v rámci rozvojových projektov.

reklamná správa

AKCIA NA TENTO TÝŽDEŇ V POTRAVINÁCH KLAS

Výhodnými ponukami sme tento týždeň opäť nešetrili! Pozrite si celú našu akciovú ponuku.

Zistite viac

Zvyšujú konkurencieschopnosť

„Celkové náklady na modernizáciu predstavujú takmer 68-tisíc eur. Ministerstvo školstva nám poskytlo sumu 65-tisíc eur, rozdiel dofinancovala univerzita z vlastných zdrojov,“ hovorí Zuzana Bobriková, hovorkyňa UVLF. „Uvedomujeme si, že musíme zvyšovať našu konkurencieschopnosť. Dokážeme to len systémovými zmenami vo vzdelávaní a tým, že zachytíme súčasné trendy. Bez investícií sa nám to nepodarí. Preto sme veľmi radi, že náš projekt bol úspešný a získal podporu ministerstva školstva,“ konštatuje rektorka Jana Mojžišová.

Na celú výrobu dohliadala vedúca Ústavu hygieny a technológie mlieka Eva Dudriková  (v modrom). foto k článku:  Veronika Janušková
Na celú výrobu dohliadala vedúca Ústavu hygieny a technológie mlieka Eva Dudriková (v modrom). foto: Veronika Janušková

Kompletné vybavenie

Do modernizovaných priestorov laboratória pribudlo vďaka projektu kompletné technologické zariadenie na spracovanie mlieka a výrobu mliečnych produktov. „V zmodernizovaných priestoroch získa študent návyky, ktoré sú nevyhnutné pre terénnu prax. Bude si vedieť dopredu overiť jednotlivé technologické kroky, aby eliminoval nežiaduce vonkajšie vplyvy, ktoré môžu ohroziť zdravotnú bezpečnosť a kvalitu mlieka a mliečnych výrobkov,“ hovorí vedúca Ústavu hygieny a technológie mlieka Eva Dudriková. 

Študent sa tak môže podrobne zoznámiť s celým procesom od starostlivosti o dojnice a získavanie mlieka v školskom poľnohospodárskom podniku v Zemplínskej Teplici, cez celý technologický proces spracovania mlieka v laboratóriu, až po finálny produkt. Vyrobené finálne mliečne produkty budú študenti ďalej využívať pri posudzovaní ich hygienickej kvality a bezpečnosti. 

Na spracovanie sa používajú aj špeciálne pomôcky,  napríklad syrárska harfa.
Na spracovanie sa používajú aj špeciálne pomôcky, napríklad syrárska harfa. foto: veja
Hotový syr sa musí cediť.  Používajú na to špeciálne  misky, ale aj plátno.
Hotový syr sa musí cediť. Používajú na to špeciálne misky, ale aj plátno. foto: veja

Pre viacero odborov

Univerzita od projektu očakáva, že sa im podarí rozšíriť spoluprácu výskumno-vývojových inštitúcií so spoločenskou a hospodárskou praxou. Priestory modernizovaných cvičební budú využívať študenti vo viacerých študijných programoch. Vyučovanými predmetmi sú napr. aj salašníctvo, technológia a bezpečnostné systémy spracovania živočíšnych komodít, či technológia výroby a kvalita mlieka a mliečnych výrobkov a senzorická analýza potravín. 

Tento týždeň v stredu si výrobu syrov mohli pozrieť aj záujemcovia o štúdium na tejto univerzite na Dni otvorených dverí UVLF. 

reklamná správa

Newsletter

Prihláste sa na odber newslettra a odoberajte novinky z KOŠICE:DNES

Váš osobný údaj (e-mail) bude spracovaný podľa zásad ochrany osobných údajov, ktoré vychádzajú zo slovenskej a európskej legislativy. Stlačením tlačidla dávate súhlas so spracovaním pre zasielanie našich e-mailových noviniek (nové články, reklamné správy) po dobu max. 5 rokov. Svoj súhlas môžete kedykoľvek zrušiť cez tlačítko "odhlásiť sa z newslettra" v každom e-maile.

Diskusia

Používaním stránok KOŠICE:DNES.sk súhlasíte s používaním cookies, ktoré slúžia na zlepšenie kvality nášho obsahu.Viac info

súhlasím