Veterinári začali s výrobou syrov
Začiatkom decembra otvorili na Univerzite veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach (UVLF) nové laboratórium hygieny a technológie mlieka.
Financie na modernizáciu laboratória získala univerzita z účelových finančných prostriedkov ministerstva školstva v rámci rozvojových projektov.
[ad][/ad]Zvyšujú konkurencieschopnosť
„Celkové náklady na modernizáciu predstavujú takmer 68-tisíc eur. Ministerstvo školstva nám poskytlo sumu 65-tisíc eur, rozdiel dofinancovala univerzita z vlastných zdrojov,“ hovorí Zuzana Bobriková, hovorkyňa UVLF. „Uvedomujeme si, že musíme zvyšovať našu konkurencieschopnosť. Dokážeme to len systémovými zmenami vo vzdelávaní a tým, že zachytíme súčasné trendy. Bez investícií sa nám to nepodarí. Preto sme veľmi radi, že náš projekt bol úspešný a získal podporu ministerstva školstva,“ konštatuje rektorka Jana Mojžišová.
Kompletné vybavenie
Do modernizovaných priestorov laboratória pribudlo vďaka projektu kompletné technologické zariadenie na spracovanie mlieka a výrobu mliečnych produktov. „V zmodernizovaných priestoroch získa študent návyky, ktoré sú nevyhnutné pre terénnu prax. Bude si vedieť dopredu overiť jednotlivé technologické kroky, aby eliminoval nežiaduce vonkajšie vplyvy, ktoré môžu ohroziť zdravotnú bezpečnosť a kvalitu mlieka a mliečnych výrobkov,“ hovorí vedúca Ústavu hygieny a technológie mlieka Eva Dudriková.
Študent sa tak môže podrobne zoznámiť s celým procesom od starostlivosti o dojnice a získavanie mlieka v školskom poľnohospodárskom podniku v Zemplínskej Teplici, cez celý technologický proces spracovania mlieka v laboratóriu, až po finálny produkt. Vyrobené finálne mliečne produkty budú študenti ďalej využívať pri posudzovaní ich hygienickej kvality a bezpečnosti.
Pre viacero odborov
Univerzita od projektu očakáva, že sa im podarí rozšíriť spoluprácu výskumno-vývojových inštitúcií so spoločenskou a hospodárskou praxou. Priestory modernizovaných cvičební budú využívať študenti vo viacerých študijných programoch. Vyučovanými predmetmi sú napr. aj salašníctvo, technológia a bezpečnostné systémy spracovania živočíšnych komodít, či technológia výroby a kvalita mlieka a mliečnych výrobkov a senzorická analýza potravín.
Tento týždeň v stredu si výrobu syrov mohli pozrieť aj záujemcovia o štúdium na tejto univerzite na Dni otvorených dverí UVLF.
[ad2][/ad2]Odporúčané články
Elektrifikácia jednokoľajného železničného úseku na Zemplíne Bánovce nad Ondavou – Humenné v dĺžke 33,5 kilometra vrátane rekonštrukcie jeho časti, pokračuje podľa plánu a bez väčších problémov. Ministerstvo dopravy SR to potvrdilo po stredajšom (10. 4.) kontrolnom dni na stavbe Železníc Slovenskej republiky (ŽSR).
Šibačka je zvyk, kedy chlapci a muži chodia na Veľkonočný pondelok od domu k domu a šibú dievčatá a ženy pletenými prútikmi, ktoré sú zvyčajne vyrobené z vŕbových alebo brezových prútov. Tieto prútiky bývajú často ozdobené farebnými stužkami, a využívajú sa na ľahké symbolické udretie.
Vláda Slovenskej republiky schválila materiál s názvom „Príprava Výzvy Obnov dom mini v rámci komponentu REPowerEU Plánu obnovy a odolnosti SR“, vďaka čomu sa zlepší kvalita ovzdušia v Banskobystrickom a Košickom kraji.