Ako na chutný domáci veľkonočný mazanec? (FOTO)
Súčasťou Veľkej noci sú aj rôzne pokrmy, ktoré sa v slovenských domácnostiach pripravujú. Jednou z obľúbených príloh je aj mazanec. Ako si upiecť spomínaný a navyše chutný mazanec?
POTREBUJEME:
- 400 g hladkej múky
- 150 ml mlieka
- 85 g masla
- 70 g kryštálového cukru
- 50 g mandlí
- čerstvé droždie
- 3 vaječné žĺtky
- vanilkový cukor
- citrónovú kôru
- soľ
- vajce na potretie
- 30 g hrozienok (môžete ich vopred namočiť do rumu)
𝗣𝗢𝗦𝗧𝗨𝗣:
- Do misy dáte múku, cukor, vanilkový cukor a štipku soli. Všetko spolu premiešate a v strede vytvoríte dolinu. Medzitým si pripravte trošku mlieka, do ktorého rozdrobíte droždie, rozmiešajte s troškou múky a nechajte vzísť kvások (cca 15 min.).
2. Pridajte zvyšné mlieko, žĺtky, maslo, citrónovú kôru a zapracujte cesto. Pridajte hrozienka, mandle (nechajte si nejaké aj na posypanie) a ešte chvíľu cesto hneťte.
3. Nechajte cesto kysnúť na teplom mieste približne hodinu.
4. Vykysnuté cesto zapracujte do okrúhleho “bochníka”, uložte na plech a nechajte ešte kysnúť cca 90 minút. Mazanec znásobí svoj objem.
5. Rúru si vyhrejte na 160°.
6. Vykysnutý mazanec potrite rozšľahaným vajcom a posypte mandľami. Pečte približne 40 minút. Pokiaľ vám mazanec zhnedne, ale potrebuje ešte dopiecť, zakryte ho kúskom papiera na pečenie a pečte ďalej.
7. Mazanec je hotový, dobrú chuť!
(vu)
Odporúčané články
Tento recept ponúka chutný a zdravý spôsob, ako pripraviť papriky so sviežou plnkou z bulguru, fety a aromatických byliniek. Skvelá voľba pre ľahší obed alebo večeru.
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.
Kuracie mäso so sladkokyslou omáčkou a jazmínovou ryžou patrí k obľúbeným jedlám, ktoré spájajú exotické chute s jednoduchosťou prípravy. Tento recept je ideálny na obed alebo večeru, ktorou zaručene potešíte celú rodinu. Kľúčom je vyvážená kombinácia sladkých, kyslých a slaných chutí spolu s chrumkavou zeleninou a jemnou ryžou.