Najobľúbenejšie jedlo vzpierača – slanina!
Vydarený záver roka prežil košický vzpierač Radoslav Tatarčík. Na konci novembra skončil na majstrovstvách Európy do 23 rokov v cyperskom Limassole v kategórii nad 105 kg druhý v trhu a štvrtý v dvojboji.
„V dvojboji mi ušla medaila len o jediný kilogram. Nevydarený nadhod ma mrzel, ale striebro v trhu a štvrté miesto v dvojboji sú výborné,” rozhovoril sa 22-ročný Košičan, od septembra tohto roka člen VŠC Dukla Banská Bystrica so štatútom profesionála.
Poslednú súťaž pred pártýždňovým voľnom absolvoval zverenec trénera Rudolfa Lukáča uplynulý víkend na akademických majstrovstvách sveta v thajskom meste Chiangmai. Radoslav Tatarčík potvrdil dobrú formu. Skončil zlatý v trhu a bronzový v dvojboji výkonom 356 kg a za svojím osobným rekordom zaostal len o šesť kíl.
„Štartová listina pred veľkými medzinárodnými súťažami zvykne byť známa na základe prihlášok aj mesiac pred pretekmi. Pred akademickými majstrovstvami sveta to tak nebolo, preto som si vopred nestanovil žiadne konkrétne ciele. Mená súperov som sa dozvedel až priamo na mieste.”
V Thajsku chcel výkonom nadviazať na vystúpenie z Limassolu. „Formu som ladil na európsky šampionát do 23 rokov, no niekedy sa lepšie súťaží, keď je hlava ‘vypnutá’ po tých najdôležitejších pretekoch. Natrénované som mal, tým viac ma potešilo, že som to výkonom potvrdil aj v Thajsku a vybojoval som si dve medaily.”
Radoslav Tatarčík najprv absolvoval bakalárske štúdium v odbore šport-rekreácia na Univerzite Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Momentálne pokračuje vo vzdelávaní na externom magisterskom štúdiu v odbore cestovný ruch na Fakulte manažmentu Prešovskej univerzity. „Aj nadobudnuté vedomosti zo školy mi určite pomohli vo výkonnostnom progrese.”
V tomto kalendárnom roku sa mu rozpadol dlhoročný vzťah, no nepríjemná udalosť zo súkromia mu pomohla zvýšiť športovú výkonnosť. „Vzpieranie mi pomohlo zabudnúť. A rozchod s inou partnerkou mi po športovej stránke pomohol aj pred piatimi rokmi, keď som bol ešte veľmi mladý a v trhu som sa stal majstrom Európy do 17 rokov. Motivácia pod vplyvom negatívnej udalosti na mňa zjavne pôsobí dobre… Možno sa pred ďalšími dôležitými pretekmi ožením a tesne pred nimi sa rozvediem,” vtipkuje na vlastný účet.
Spoločník na zaujímavú debatu v dobrej nálade vytiahol aj zaujímavosť, že suverénne najobľúbenejším jedlom slovenských vzpieračov je slanina! „Obsahuje bielkoviny, tuky, kalórie, teda všetko, čo potrebujeme prijať zo stravy. V stredisku Dukly v Banskej Bystrici ju jeme takmer nonstop. Dávam si ju aj dvakrát denne, najradšej mám oravskú,” prezradil Radoslav Tatarčík, ktorý si udržiava nesúťažnú váhu 108 kíl. Zároveň však upozornil, že po sezóne absolvuje vždy silnú detoxikáciu celého tela vďaka rôznym bylinkovým čajom.
MAKÁ AJ ŠTYRI HODINY DENNE
Keď majú vzpierači najťažšie obdobie sezóny, makajú aj na štyroch hodinových tréningoch denne. „Po tréningoch v objemovej fáze som poriadne rozbitý.” Naopak, pri vylaďovacej fáze je základom, aby sa vzpierač cítil po tréningoch čo najsilnejší. „Vtedy kladieme dôraz na techniku, počas jedného tréningu absolvujem aj šestnásť pokusov.”
Len pripomenieme, že počas pretekov má vzpierač k dispozícii šesť pokusov, tri v trhu i nadhode.