Česko opäť zaradilo Slovensko medzi červené krajiny. Čo musíte splniť pri vstupe do krajiny?
Od 10. mája stačil na cestovanie do ČR len negatívny antigénový test nie starší ako 24 hodín, alebo negatívny PCR test nie starší ako 72 hodín.

Slovenská republika je s platnosťou od pondelka 17. mája v Českej republike zaradená medzi červené krajiny s vysokým rizikom nákazy. Od pondelka 10. mája bola pritom SR zaradená medzi oranžové krajiny. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR o tom informuje na svojej webovej stránke.
Od 10. mája stačil na cestovanie do ČR len negatívny antigénový odpoved nie starší ako 24 hodín, alebo negatívny PCR odpoved nie starší ako 72 hodín. Podľa štátneho tajomníka rezortu diplomacie Martina Klusa (SaS) je opätovné zaradenie Slovenska medzi červené krajiny len dočasné.
„Je to spôsobené metodikou a dátami Európskeho centra pre kontrolu a prevenciu chorôb, z ktorých česká strana vychádza. A tam je Slovensko v jednom z parametrov stále ešte v ‘červenej’ kategórii,“ uviedol Klus vo svojom profile na sociálnej sieti. Aj preto túto novinku považuje štátny tajomník len za dočasnú záležitosť.
V praxi to znamená, že na vstup do ČR je potrebný buď negatívny antigénový odpoved nie starší ako 24 hodín alebo negatívny PCR odpoved nie starší ako 72 hodín. Povinné je aj vyplnenie príjazdového formuláru, ktorý je potrebné poslať príslušnej krajskej hygienickej stanici.
V platnosti ostáva aj povinná karanténa, ktorú je možné do piatich dní ukončiť negatívnym výsledkom ďalšieho RT-PCR testu na vlastné náklady.
Zdroj: Webnoviny.sk (bh)
Odporúčané články

V sobotu 30. augusta sa otvorí Národné olympijské centrum plaveckých športov Košice (NOCKE). Stane sa tak dva roky po tom, čo sa auguste roku 2023 začalo s premenou bývalej Mestskej krytej plavárne na moderný a energeticky úsporný športový stánok, ktorým sa splní sen viacerých generácií športovcov v Košiciach.

Košická zážitková reštaurácia SEVEN a jej šéfkuchár Jozef Hromják sa zaradili medzi absolútnu špičku slovenskej gastronómie! Prestížny kulinársky bedeker Gault&Millau udelil reštaurácii tri čapice. Šéfkuchára Hromjáka zaradil bedeker medzi Top kuchárov slovenskej gastronómie 2025. Košice tým získali silné postavenie na kulinárskej mape Slovenska.

MČ si vďaka nim vyrába vlastnú elektrinu a očakáva, že v porovnaní s predošlým obdobiami ušetrí 30 percent nákladov. Ako samospráva informovala, už v súčasnosti využíva obnoviteľné zdroje energie na štyroch zo svojich piatich budov.
Vstúpiť do Diskusie
(0 komentárov)