Festival Prienik IV ponúkne sledovanie perzeidov, koncerty aj workshopy

Sledovanie perzeidov, koncerty či workshopy budú súčasťou ďalšieho ročníka dvojdňového multižánrového festivalu Prienik. Jeho začiatok na streche Výmenníka Važecká v Košiciach je naplánovaný na piatok o 17.00 h. Pre TASR to za občianske združenie (OZ) Umčo povedala Dominika Nazarejová.
„Návštevníci sa budú môcť oboznámiť s vesmírom a pozorovať perzeidy. Zároveň sa budú môcť zapojiť do širokého spektra aktivít. Myšlienkou samotného OZ je šíriť umenie medzi bežnými ľuďmi a ukázať im spôsoby ‘umenia na kolene’. Tomu je prispôsobený aj program,“ uviedla.
Pripomenula, že Prienik IV vznikol na oslavu meteorického roja, ktorý je voľným okom viditeľný približne v polovici augusta, čomu prispôsobujú aj termín konania festivalu. V rámci neho bude k dispozícii aj hvezdársky teleskop, chýbať nebude ani výklad k jednotlivým objektom.
Na festivale bude mať silné zastúpenie aj lokálna umelecká scéna. „Dávame priestor mladým umelcom, no zároveň návštevníkom ponúkame možnosť zúčastniť sa rozličných remeselných workshopov s odbornými lektormi,“ uviedla Nazarejová s tým, že kým je prvý deň programu viac hudobný, sobota (14. 8.) je zameraná prevažne na rodiny s deťmi. Pripravený bude napríklad legomat či linotlačiarenský workshop. Popritom sa budú čítať rozprávky pre deti. Záujemcovia sa tiež budú môcť zapojiť do výroby amuletov.
Festival sa začína v piatok o 17.00 h a pokračuje v sobotu od 15.00 h. Vstup na podujatie je voľný.
Zdroj: (TASR, sem ima)
Odporúčané články

Plánovaná rekonštrukcia bývalého legendárneho kina Družba postúpila do ďalšej fázy. Košický primátor Jaroslav Polaček (nezávislý) spolu so zástupcami občianskeho združenia (OZ) Chi3 Igorom Timkom a Milanom Antolom prezentovali právoplatné stavebné povolenie, ktoré tomuto projektu vydal Stavebný úrad Spoločného obecného úradu v Bidovciach.

Košická zážitková reštaurácia SEVEN a jej šéfkuchár Jozef Hromják sa zaradili medzi absolútnu špičku slovenskej gastronómie! Prestížny kulinársky bedeker Gault&Millau udelil reštaurácii tri čapice. Šéfkuchára Hromjáka zaradil bedeker medzi Top kuchárov slovenskej gastronómie 2025. Košice tým získali silné postavenie na kulinárskej mape Slovenska.

V piatok 16. mája 2025 sa v priestoroch železničnej stanice Košice uskutoční nevšedné podujatie s názvom burza strát a nálezov. Organizátori pozývajú verejnosť, aby si prišli prezrieť, čo všetko sa počas mesiacov stratilo – a čo sa možno opäť nájde svojho majiteľa či nového majiteľa.