Mladý kuchár z Košíc získal európske striebro!
Slovensko má v Európe oficiálne strieborného mladého kuchára. Stal sa ním 20-ročný Košičan Sebastián Tóth, ktorý včera v talianskom Rimini získal striebornú medailu na európskom finále „Grand Prix 2023 – Global Young Chefs Challenge“. Zverenca známeho slovenského šéfkuchára Jozefa Hromjáka od víťazstva delilo len 12 bodov.
Skvelá správa pre slovenské gastro. Čerstvý absolvent košickej Hotelovej akadémie Sebastián Tóth uspel v silnej konkurencii 15 krajín Európy a získal striebro na európskom finále „Grand Prix 2023 -Global Young Chefs Challenge“, konanom 19.-22.2.2023 v Taliansku.
Úlohou súťažiacich bolo pripraviť za 75 minút štyri porcie hlavného jedla s použitím povinnej suroviny, a to teľacieho chrbta. Komisia zložená zo špičiek európskych kulinárskych komisárov pritom hodnotila nielen chuť a textúru, ale i kreativitu jedla, jeho prezentáciu, prípravu a servis, či hygienu a nakladanie s odpadom. Sebastián pripravil teľací chrbát s čerstvou plnenou pastou, pórom, demi glace a zemiakovo-šalviovou penou, ktorý zjavne nadchol aj tých najprísnejších hodnotiteľov. Celkovým víťazom súťaže sa stal Nór.
„Už samotná účasť v súťaži bol pre mňa skvelý zážitok a veľká škola. A získanie striebornej medaily je splnením jedného z mojich kuchárskych snov. Vďaka patrí Národnému tímu kuchárov Slovenska a môjmu koučovi Jozefovi Hromjákovi, ktorý do mňa investoval svoj čas a dôveru. Týmto výsledkom sme si nastavili latku do budúcna,“ povedal Sebastián k úspechu.
Mladý Košičan reprezentoval Slovensko na tomto vrcholovom kulinárskom podujatí na základe nominácie Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov. Svoje kvality totiž svetu dokázal už keď ako člen tímu známeho šéfkuchára Jozefa Hromjáka získal titul najlepšieho pomocného kuchára (tzv. „commi“) v svetoznámej súťaži Bocuse d´Or Slovakia 2021. Náročný tréningový proces k striebru prebiehal v zákulisí zážitkovej reštaurácie rezortu VILLA SANDY, ktorý otvorí svoje brány už tento rok v Košiciach. Práve tam totiž pôsobí šéfkuchár Jozef Hromják, ktorý je Sebastiánovým mentorom a zároveň kapitánom Národného tímu kuchárov Slovenska.
„Toto prestížne ocenenie je odmenou za svedomitosť a nasadenie, s ktorým Sebastián pristupoval k tréningu. Aj jeho zručnosti, chceme preniesť do každodennej praxe v kuchyniach nového mestského rezortu, ktorý v Košiciach pripravujeme. Pre budúcnosť kulinárskeho remesla je dôležité posúvať ďalšie generácie kuchárov vpred a vychovávať si kvalitných nasledovníkov. Sebastián je jeden z nich,“ zhodnotil Hromják, ktorý sa s národným tímom pripravuje na kulinársku olympiádu „IKA Culinary Olympics 2024“ v Stuttgarte.
Odporúčané články
V košickej mestskej časti Juh sa opäť niesla vôňa čerstvo upečeného koláča, keď sa mladá generácia spojila so seniorkami, aby spolu pripravili tradičný domáci slivkový koláč. Projekt Pečie celý Juh je nielen o pečení, ale aj o prepájaní skúseností a tradícií medzi generáciami.
Prvý ročník preteku Emil Zátopek Ostrava Golden Marathon priniesol úspech pre štafetový tím reprezentujúci mesto Košice.
Kampaňou Napíš list – Poteš srdce košická knižnica piatykrát inšpirovala k prejavom pozornosti a úcty voči staršej generácii. Listy boli odovzdané adresátom v troch seniorských zariadeniach.