Nerobte tieto chyby! Takto by ste mali triediť BIO odpad
V januári 2023 mesto Košice spoločne so spoločnosťou KOSIT začína so zberom kuchynského BIO odpadu zo všetkých domácností. Systém zberu kuchynského odpadu sa líši podľa toho, či bývate v rodinnom dome alebo v bytovom dome. Viete, ako triediť BIO odpad a čo sú najčastejšie chyby pri triedení?
Nádoby na zber budú vyprázdňované vždy dvakrát do týždňa a vedierka z rodinných domov budú vyprázdňované jedenkrát do týždňa. Žiaden výrazný zápach v okolí nádob sa neočakáva. Mesto Košice upriamilo pozornosť na to, že BIO odpad bol doteraz hádzaný do bežných kontajnerov, a teda nepôjde o nič nové ani špecifické. Materiál po odvezení bude zhodnotený v bioplynovej stanici. “Biologicky rozložiteľný odpad predstavuje hodnotný zdroj pre výrobu alternatívnej energie a organického hnojiva (digestát),” dodalo mesto Košice.
“Do hnedých nádob obyvatelia triedia výhradne biologicky rozložiteľný odpad z kuchyne,” uviedol KOSIT. Do nádob patrí odpad z kuchyne, akými sú zvyšky ovocia a zeleniny, mäso, mliečne výrobky, pečivo, chlieb ale aj potraviny po dátume spotreby či káva alebo čaj. Rovnako bez iných igelitových vriec či nádob do hnedej nádoby môžete vyhadzovať olej, tuky či kosti.
Do nádob na BIO odpad patria aj všetky zvyšky kôstkového ovocia, ale aj škrupiny z orechov. Podstatné je však zapamätať si aj to, čo do spomínaných nádob nepatrí. Medzi najčastejšie chyby triedenia sa radí jeho odmietanie. Preto by sa malo apelovať na prispôsobenie sa novej situácii. Do nádob však neodhadzujte žiadne potraviny v obaloch, dostatočne a dôkladne ich vytriedte predtým, ako ich vyhodíte. Nepatria sem ani papierové servítky či rolky od toaletného papiera. Poslednou a nemenej dôležitou chybou je nezatváranie nádob určených na BIO odpad, ktoré je nutné vždy dobre uzavrieť.
(VT)
Odporúčané články
V mestskej časti Myslava sa uskutočnila modernizácia verejného osvetlenia, ktorá má zlepšiť bezpečnosť cestnej premávky a chodcov.
Cesta vlakom z Bratislavy do Košíc sa pre pani Andreu z Košíc zmenila na nepríjemnú skúsenosť, keď jej 6. novembra 2024 počas jazdy ukradli kufor. Páchateľ s ním vystúpil v Spišskej Novej Vsi. Vďaka rýchlej reakcii Oddelenia železničnej polície v Spišskej Novej Vsi sa však podarilo kufor vypátrať a vrátiť jeho majiteľke.
V košickej mestskej časti Juh sa opäť niesla vôňa čerstvo upečeného koláča, keď sa mladá generácia spojila so seniorkami, aby spolu pripravili tradičný domáci slivkový koláč. Projekt Pečie celý Juh je nielen o pečení, ale aj o prepájaní skúseností a tradícií medzi generáciami.