„Pankušky“ v Krompachoch chutili
Festival folklóru, zábavy a gastronómie pripravilo túto sobotu (23. 2.) mesto Krompachy. Pankuškové fašiangy sa už tradične konajú v areáli lyžiarskeho strediska Plejsy.
Už pri príchode návštevníkov priam ovalí fantastická vôňa domácej klobásky. Aj tohto roku sa konala zabíjačka priamo pred hotelom. Priatelia z partnerského mesta Nadlak z Rumunska ukázali, ako sa robí pravá dolnozemská zabíjačka. Okrem nich tam klobásky pripravovali aj ďalší partneri Krompách z Rýmařova v Českej republike a z maďarskej Békéscsaby. Určite nezaostávali ani poslanci mestského zastupiteľstva z Krompách. Okrem klobásky ste mohli ochutnať množstvo iných zabíjačkových špecialít, napríklad ovarovú polievku „grajzupu“ či pečené mäsko. Pochutnať ste si mohli aj na gruľovníkoch z Kojšova.
[ad][/ad]Nuž a „hviezdou“gastronomickej časti festivalu boli určite pankušky. Kto by nevedel, čo to je, tak sú to klasické fašiangové šišky, ktoré chutili vynikajúco. Súčasťou bola aj súťaž o najväčšiu, najkrajšiu a najchutnejšiu pankušku.
O sprievodný program sa starali folklórne súbory z Krompách, ale aj z Vojkoviec, Margecian či Spišskej Novej Vsi. Nechýbala ani Araňa z Jarovníc. Všade bolo plno animátorov, ktorí sa starali o zábavu detí.
Foto: Veronika Janušková [ad2][/ad2]Odporúčané články
Dopravný podnik mesta Košice upozorňuje obyvateľov na plánované nočné údržbové práce na električkovej trati, ktoré môžu spôsobiť dočasné zvýšenie hlučnosti v oblasti.
V Košickej ZOO sa tekvice, ktoré počas posledných dní zdobili areál, stali špeciálnym darom pre niektoré zvieratá, ktoré si tak mohli užiť netradičné halloweenské pochúťky. Po skončení výzdoby sa chovatelia rozhodli tieto dekorácie zmysluplne využiť a pripravili pre zvieratá pestré menu s tekvicovým nádychom.
V spaľovni odpadov v Kokšov-Bakši (okres Košice-okolie) horelo. Ako pre agentúru SITA uviedol hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Košiciach Jozef Bálint, horel sklad komunálneho odpadu, ktorý sa využíva na ďalšie spracovanie.