Piaty ročník Šarkaniády aj s pokusom o nový rekord
V sobotu 24. septembra sa uskutoční piaty ročník obľúbeného podujatia malých i veľkých Košičanov – Košická šarkaniáda. Už tradične sa bude konať na lúke za kláštorom v košickej mestskej časti KVP popoludní od 13. hod.
Na účastníkov čaká mnoho atrakcií
Na deti sa teší Ujo Ľubo a jeho minidisco, rôzne súťaže, šarkania šou s profesionálmi, ktorí vás naučia, ako správne púšťať šarkana. Košičania sa pokúsia prekonať slovenský rekord v podobe lietajúceho šarkana s najdlhším chvostom. Pred rokom to bol šarkan s chvostom dlhým 201 metrov. Tohtoročnou novinkou bude aj pokus o nový rekord – Najviac rodín púšťajúcich šarkanov.
Organizátori rozhodli, že na Šarkaniáde možno púšťať šarkany bez obmedzenia veľkosti, tvaru, farieb, no nesmú sa prostredníctvom nich propagovať produkty, tovary či služby. Súťažiaci účastník nesmie zničiť šarkana inému súťažiacemu. Na uväzovanie šarkana sa zakazuje použiť rybársky silón. V prípade mimoriadne nepriaznivého počasia sa termín posunie na 1. októbra.
(MD)
Foto: Iveta Vaculová
Odporúčané články
Dôvera Slovákov v Európsku úniu mierne vzrástla a dosahuje 54 percent, čo je najvyššia úroveň za takmer 15 rokov. Vyplýva to z najnovšej jesennej edície národnej správy Eurobarometra za rok 2025. Za najväčšiu výzvu pre EÚ Slováci považujú ruskú agresiu na Ukrajine.
Okrúhle číslo pol milióna vybavených cestujúcich sa na letisku Košice v roku 2023 podarilo dosiahnuť koncom septembra. Vlani to bolo 25. augusta a v tomto roku sa to podarilo ešte o niečo skôr, už 14. augusta. Košické letisko tak potvrdzuje kontinuálny trend výrazného nárastu dopytu po leteckej preprave. Za prvých sedem mesiacov roka vybavilo o 13 % cestujúcich viac ako za rovnaké obdobie minulého roka. Júl 2025 bol najsilnejším mesiacom v histórii letiska s vyše 132-tisíc vybavenými cestujúcimi.
Výber vianočného darčeka pre muža by mal v sebe spájať funkčnosť, technológiu alebo praktické využitie v rámci voľnočasových aktivít. Či už ide o darček pre partnera, otca alebo syna, vhodná voľba spája kvalitu spracovania a súčasné trendy.