Slovenskí odborníci na biologický odpad patria medzi európsku špičku
Európski experti hodnotili v Bruseli zber bioodpadu a slovenskí odborníci z oblasti nakladania s kuchynským biologicky rozložiteľným odpadom patria medzi európsku špičku. Správne nastavené systéme mali v Bratislave a v Partizánskom, ktoré boli v Bruseli prezentované. Členské štáty majú do konca roka 2023 povinnosť zaviesť triedený zber biologicky rozložiteľných komunálnych odpadov. Informoval o tom v tlačovej správe zo spoločnosti JRK Slovensko Tomáš Halán.

Európski experti hodnotili v Bruseli zber bioodpadu a slovenskí odborníci z oblasti nakladania s kuchynským biologicky rozložiteľným odpadom patria medzi európsku špičku. Správne nastavené systéme mali v Bratislave a v Partizánskom, ktoré boli v Bruseli prezentované. Členské štáty majú do konca roka 2023 povinnosť zaviesť triedený zber biologicky rozložiteľných komunálnych odpadov. Informoval o tom v tlačovej správe zo spoločnosti JRK Slovensko Tomáš Halán.
Biologický odpad by sa mal separovať a recyklovať pri zdroji, alebo by sa mal zbierať oddelene a nemal by sa miešať s inými druhmi odpadu. Slovenské samosprávy v spolupráci s odborníkmi realizujú pred zavedením nového systému fyzické analýzy odpadu. Polovica zo všetkého odpadu tvorí biologický odpad, teda potraviny a zelený odpad. V čiernych nádobách na zmesový komunálny odpad končí až 80 percent odpadu, ktorý vieme znova využiť.
„Európski experti hodnotili v Bruseli zber bioodpadu a slovenskí odborníci z oblasti nakladania s kuchynským biologicky rozložiteľným odpadom patria medzi európsku špičku. Správne nastavené systéme mali v Bratislave a v Partizánskom, ktoré boli v Bruseli prezentované. Členské štáty majú do konca roka 2023 povinnosť zaviesť triedený zber biologicky rozložiteľných komunálnych odpadov. Informoval o tom v tlačovej správe zo spoločnosti JRK Slovensko Tomáš Halán.“ uzavrela z portálu menejodpadu.sk Martina Gaislová.
Zdroj: (SITA, mt, kg)
Odporúčané články

Košická zážitková reštaurácia SEVEN a jej šéfkuchár Jozef Hromják sa zaradili medzi absolútnu špičku slovenskej gastronómie! Prestížny kulinársky bedeker Gault&Millau udelil reštaurácii tri čapice. Šéfkuchára Hromjáka zaradil bedeker medzi Top kuchárov slovenskej gastronómie 2025. Košice tým získali silné postavenie na kulinárskej mape Slovenska.

Na rýchlostnej ceste medzi Košicami a Budimírom sa stala dopravná nehoda. Ako informoval Hasičský a záchranný zbor Košického kraja, k nehode došlo v smere z Budimíra do Košíc.

Slovensko spoznalo nového držiteľa titulu Mister Slovenskej republiky. Víťazom 30. ročníka prestížnej súťaže sa stal 34-ročný herec Karol Tóth, rodák z Košíc.