Slovensku hrozí reálne zatváranie potravinárskych prevádzok, tvrdí potravinárska komora
Vláda SR ani po výzvach na riešenie situácie s cenami energií nepredstavila jasný a rýchly plán pre hospodárstvo. Delegáti Valného zhromaždenia Potravinárskej komory Slovenska (PKS) sa na minulotýždňovom zasadnutí zhodli, že pre podnikateľské subjekty v potravinárstve je „už po hodine dvanástej”.
Slovensku hrozí reálne zatváranie potravinárskych prevádzok, čo by prinieslo aj kolaps poľnohospodárskej prvovýroby, pretože ich produkty nebude mať kto spracovať. Spotrebitelia v obchodoch surové obilie ani živé zvieratá nekúpia – aby sa potraviny dostali na stôl spotrebiteľa, je dôležité udržať fungujúci spracovateľsko-potravinárský priemysel, ktorý už teraz produkuje stratu. Informovala o tom riaditeľka PKS Jana Venhartová.
Mnohé potravinárske prevádzky sú nútené kupovať plyn a elektrinu za spotové ceny. Minulý rok stál plyn 36 eur/MWh, dnes sa spotová cena pohybuje na úrovni 300 eur, čo je 8-krát viac. Pre malé a stredné firmy je tento nárast neúnosný.
Takéto zvýšené náklady nie je možné preniesť do cien potravín, pretože budú nepredajné. Štát musí mať podľa PKS záujem o dobré fungovanie domáceho potravinárskeho priemyslu, ktorý zabezpečí dostatok potravín za primeranú cenu. Spoľahnúť sa na to, že si základné potraviny dovezieme z iných členských krajín, je nezodpovedné.
„Potravinárske podniky čelia vysokým nákladom na energie a ak bezodkladne nebudú predstavené účinné kompenzačné opatrenia, reálne hrozí ich zatváranie. Aby sme na pultoch mali vždy čerstvé, kvalitné a bezpečné potraviny, potrebujeme fungujúci potravinársky priemysel. Je preto potrebné, aby vláda prijala mimoriadne podporné opatrenia pre potravinársky priemysel podobne, ako minulý týždeň schválila podporu pre prvovýrobu za sucho,“ uvádza prezident PKS Daniel Poturnay.
Zdroj: SITA, qq, kg
Odporúčané články
Viac než sto staromestských seniorov sa zišlo v Radničnej sále na každoročnej Katarínskej zábave, ktorú miestna samospráva zorganizovala na utuženie komunitného života.
Priechody pre chodcov v troch mestských častiach budú o niekoľko mesiacov bezpečnejšie. Zvýraznia a nasvietia sa špeciálnymi asymetrickými SMART LED svietidlami, vďaka čomu sa zlepší viditeľnosť chodcov a zníži riziko dopravných nehôd.
V košickej mestskej časti Juh sa opäť niesla vôňa čerstvo upečeného koláča, keď sa mladá generácia spojila so seniorkami, aby spolu pripravili tradičný domáci slivkový koláč. Projekt Pečie celý Juh je nielen o pečení, ale aj o prepájaní skúseností a tradícií medzi generáciami.