“Tatarák” v reštauráciach dostal zelenú
Pokuty za podávanie tatárskeho bifteku reštauráciám už nehrozia. Tento mesiac totiž do platnosti vstúpila novela vyhlášky, ktorá jeho predaj povoľuje. Doteraz to možné nebolo pre hroziace tráviace ťažkosti.
[article slug=”vrati-sa-obubeny-tatarak-spat-do-restauracii”][/article]“Tatarák” však možno ponúkať iba v reštauráciách. Zákaz stále platí pre stánky s rýchlym občerstvením, závodné stravovacie prevádzky či iné typy uzavretého stravovania, upozorňuje Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.
Pri predaji bifteku treba splniť určité pravidlá. Zámer ponúkať toto tepelne neupravené mäso so surovým vajcom a koreninami musia reštaurácie najprv oznámiť príslušnému regionálnemu úradu verejného zdravotníctva.
Regulatívam podlieha aj príprava pokrmu. Treba ho urobiť z vopred zmrazeného mäsa a vajec z registrovaných a kontrolovaných chovov, musia byť čerstvé. “Biftek sa bude musieť podávať hneď po jeho dohotovení,” povedala Iveta Trusková z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.
Reštaurácie musia v jedálnom lístku informovať aj o rizikách, ktoré môžu pri konzumácii bifteku vzniknúť, a to formulkou: “Neodporúča sa, aby tepelne nespracované mäso a vajcia konzumovali deti, tehotné, dojčiace ženy a osoby s oslabenou imunitou”.
Novelou vyhlášky sa zmenili i podmienky a predaj steakov či metóda sous vide, dopĺňa Zväz hotelov a reštaurácií (ZHR) SR “Ide o veľa pozitívnych zmien, pre sprísnené požiadavky pripravujeme odborný seminár,” uvádza ZHR SR v stanovisku. Sous vide je metóda varenia pri konštantne nízkej teplote, potraviny sú vtedy zabalené vo vákuových vreckách. Steaky možno podávať i upravené na nižšej teplote.
Verejná diskusia o predaji “tataráka” v reštauráciách sa rozprúdila po tom, čo mali hygienici koncom septembra minulého roka zakázať predávať biftek niektorým prevádzkam. Za jeho zachovanie v stravovacích zariadeniach vznikla na webe petícia.
Biftek ako tepelne nespracované mäso môže podľa hygienikov spôsobiť vracanie, bolesti brucha, zvýšenú teplotu, hnačky, v prípade listeriózy je riziko potratov. Úpravou vyhlášky sa zaoberala pracovná skupina zložená z kuchárov, hotelierov, hygienikov či predstaviteľov Štátnej veterinárnej a potravinovej správy.
(TASR)
Foto: pixabay
Odporúčané články
Predvianočné obdobie v Sečovciach sa tento rok nesie v znamení výnimočnej udalosti. V meste dnes slávnostne vysvätili nový drevený betlehem, ktorý sa stal nielen estetickou ozdobou námestia, ale predovšetkým hlbokým duchovným symbolom blížiacich sa sviatkov.
Toto sú najdôležitejšie informácie, ktoré vám prinášame za uplynulý týždeň v Košiciach. Od spustenia leteckej linky medzi Košicami a Bratislavou po ohlásenie kandidatúry Ladislava Lörinca na prímátora. Náš súhrn vám ponúka prehľad kľúčových momentov, ktoré sa udiali za uplynulých sedem dní v metropole východu.
Ženy tvoria výnimočnú skupinu obdarovaných, pričom pri výbere darčeka často rozhoduje rovnováha medzi estetikou a zmysluplným využitím. Či už ide o vhodný dar pre partnerku, mamu alebo dcéru, ideálny darček by mal podčiarknuť ich osobitý štýl alebo uľahčiť každodennú rutinu. Prinášame preto overené tipy na darčeky, ktoré potešia každú ženu a dajú sa kúpiť priamo v Košiciach alebo objednať s rýchlym doručením.