Toto si všímajte pri kúpe zmrzliny, odporúčajú hygienici
Niektorí predajcovia zmrzliny podávajú kornútiky so zmrzlinou bez akejkoľvek ochrany pred kontamináciou. Mnoho ľudí ich napriek tomu konzumuje.

V letných horúčavách dobre padne pochúťka, ktorú vymysleli už 200 rokov pred naším letopočtom v Číne. Ale pozor! Aj malá dávka zmrzliny pri zanedbaní hygienických pravidiel môže spôsobiť poriadnu neplechu.
Peniaze a kornútiky
U zmrzlinárov bežne vídať, ako vám podávajú kornútik tou istou rukou, ktorou od vás vzali peniaze. V niektorých cukrárňach vám však automaticky zabalia kornútik do papierového obrúska.
V známej cukrárni na Hlavnej ulici to riešia deľbou práce.
„Snažíme sa to robiť tak, že jedna z nás manipuluje s peniazmi a druhá predavačka vydáva zmrzlinu. Keď však máme všetci veľa práce, tak tou istou rukou, čo držíme naberačku, aj vydávame peniaze,“ povedala nám predavačka Mária Capíková.
Mäkké normy
Hygienické normy na Slovensku sú dosť benevolentné. „Hygienické predpisy neustanovujú konkrétne požiadavky ako postupovať pri predaji zmrzliny do kornútika,“ uviedla Eva Gajancová z odboru hygieny výživy Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Košiciach.
Podľa zákona o potravinách je však predávajúci povinný pri manipulácii s nebalenými potravinami používať čisté pomôcky a náradie. Pochopiteľne, predpokladá sa aj dodržiavanie osobnej hygieny predávajúcich.
„Potraviny majú byť chránené pred akoukoľvek kontamináciou, čo je možné pri predaji zmrzliny v kornútiku dosiahnuť napríklad papierovým obrúskom alebo používaním rukavice,“ doplnila hygienička.
Aj keď nevzniká pri krátkom kontakte s rukami vysoké riziko prenosu baktérií, kontaminácia nastať môže. „Pri nesprávnej manipulácii s akoukoľvek potravinou a nedodržaní zásad osobnej hygieny zamestnancov je predpoklad rizika možnej kontaminácie,“ uvádza Eva Gajancová.
Kornútik je obal
Podľa potravinového kódexu je kornútik v tej istej kategórii ako papierové, plastové či iné nádobky na porciovanie zmrzliny. V spomínanej cukrárni argumentujú tým, že kornútik nie je primárne určený na konzum, ale slúži hlavne ako obal a držiak na zmrzlinu. Na pultoch na to zákazníkov upozorňuje papierová ceduľka.
„Je na každom kupujúcom, či sa ho rozhodne zjesť,“ tvrdí Eva Gajancová z odboru hygieny výživy.
Kvôli hygiene si priplatia
Nahliadli sme aj ku iným prevádzkovateľom mrazenej pochúťky. Podávali ju v servítke alebo v rukavici tak, ako hygienici odporúčajú. Niektoré predajne o to majú dokonca už vopred postarané, keďže kornútiky balia už s návlekom.
„Kvôli hygiene používame kornútiky s návlekom. Keď už nie sú, tak podáme zmrzku v servítke,“ povedala nám predavačka Barbora Macháčová.
Návleky na zmrzlinové podnosy však čosi stoja. Zmrzlinári, ktorým na hygiene záleží, teda znášajú aj väčšie náklady.
Vo Vranove servítky fungujú
Hygienické podávanie zmrzliny v kornútikoch obalených servítkami môže fungovať. Napríklad vo Vranove nad Topľou, ktorý je podstatne menší ako Košice, takto už studenú pochúťku zákazníkom podávajú vo všetkých zmrzlinových prevádzkach.
“Zrejme si už na nich hygiena posvietila, tak si dávajú pozor,” pochvaľujú si viacerí Vranovčania. Podľa nich je tento spôsob oveľa hygienickejší a nikomu neprekáža, keď si kornútik musí pred konzumáciou rozbaliť.
(fer) Michal Kupper
Foto: Iveta Vaculová
Odporúčané články
Pôsobil v mnohých krajinách sveta a zakotvil v Košiciach. Generálny riaditeľ Národného divadla Košice získal prestížnu cenu za celoživotné dielo v oblasti divadla. Toto vyznamenanie sa zväčša odovzdáva umelcom pri príležitosti významného životného jubilea. Ocenená je tak práca a tvorba, ktorú priniesli spoločnosti a divákom.
V Košiciach sa v ako prvom slovenskom meste uskutočnil prieskum duševného zdravia v základných školách (ZŠ). Ako mesto informovalo, jeho výsledky sú priaznivé, väčšina žiakov sa v škole cíti príjemne, bezpečne a má pozitívne vzťahy so spolužiakmi aj učiteľmi.