Večera s: Jaroslav Fotul, manažér
„Už niekoľko rokov dodržiavam zásadu, že jeden deň v týždni fungujem bez jedla.”
Život a práca Jaroslava Fotula (56) sú viac ako dve desaťročia nerozlučne späté s potravinami. Začínal na pozícii manažéra pre nadnárodné spoločnosti, neskôr založil a riadil známu sieť potravín.
V súčasnosti pôsobí aj vo funkcii viceprezidenta Zväzu obchodu SR. Na televíznej obrazovke pred časom ukázal, že aj zo šéfa najväčšieho veľkoobchodu na Slovensku sa môže stať pokladník. Nám našťastie neutajil, čo najradšej nájde na tanieri, ani to, prečo si jeden deň v týždni neodpustí pôst.
Aký máte vzťah ku kuchyni?
Ku kuchyni mám kladný vzťah. Už len preto, že vo svojej profesii sa zaoberám potravinami. Môžem povedať, že mám skutočný záujem o kvalitnejšie a zdravšie potraviny. Mám to šťastie, že môžem pozitívne ovplyvniť ponuku kvalitných potravín na pultoch supermarketov po celom Slovensku. Považujem to zároveň aj za veľký záväzok.
Varíte aj sám alebo radšej konzumujete pripravené jedlo?
V mojom živote je veľkým šťastím, že mám manželku, ktorá varí fantasticky. Rád by som varil aj sám, ale pracovné povinnosti a nedostatok času mi to zatiaľ nedovoľujú. Možno raz – na dôchodku.
Aké najnechutnejšie jedlo ste jedli?
Priznávam, manželkino rizoto.
Ktoré je vaše najobľúbenejšie jedlo?
Milujem všetky druhy polievok. Momentálne pracujem na dokonalej príprave hovädzej polievky.
Ochutnali ste niečo zvlášť cudzokrajné či exotické?
Neviem, či sa to dá považovať až za také exotické, ale zbožňujem slimáky.
Mali ste nejakú nehodu pri varení?
Pri mojej frekvencii varenia nemôže byť o nehodách ani reči. V mladosti by sa určite našlo zopár pripečených hrncov. Prirodzene, bol to výsledok mojej nepozornosti.
Súhlasíte s tvrdením, že láska ide cez žalúdok?
Láska ide určite aj cez žalúdok. S tým musím jedine súhlasiť.
Držali ste niekedy diétu?
Diéty nedržím. Už niekoľko rokov ale dodržiavam zásadu, že jeden deň v týždni fungujem bez jedla. V mojom prípade je to utorok. Nerozhodol som sa tak kvôli chudnutiu, skôr preto, aby som pomohol organizmu. Ak človek celý deň neprijíma potravu, telo nemusí vynakladať energiu na spracovanie jedla. Vďaka tomu môže energiu využiť na dôležitejšie činnosti, akou je napríklad regenerácia organizmu.
Jete nejaké tradičné jedlo v neobvyklej kombinácii?
V neobvyklej kombinácii ani nie. U mňa však prevláda láska k pikantným jedlám. Milujem pikantné a vždy mám v zásobe štipľavé papriky v rôznych podobách. Nosím si ich aj zo sveta. Lepšie povedané, nosil som si…
Ktorý je podľa vás najdôležitejší spotrebič v kuchyni?
Z kuchynských spotrebičov som si najviac obľúbil kávovar. Veď čo doma poteší ráno viac než fantastické presso?
(TK)
Odporúčané články
Policajti v Košickom kraji sa v uplynulých dňoch zamerali na cielenú dopravnú kontrolu, ktorá prebiehala v štyroch okresoch kraja. Osobitná akcia sa uskutočnila v stredu 11. decembra od 11.00 do 15.00 h a do jej priebehu bolo nasadených 82 príslušníkov Policajného zboru. Cieľom bolo zvýšiť bezpečnosť cestnej premávky v období pred Vianocami, keď na cestách narastá nervozita aj hustota dopravy.
Rozsvietením vianočného stromčeka na Hlavnej ulici pri Immaculate a otvorením trhov sa začala v Košiciach šíriť sviatočná atmosféra. Pýtali sme sa preto Košičanov, aký rozpočet majú pripravený na kúpu vianočných darčekov.
Od spustenia košického obchvatu ho využilo približne pol milióna vozidiel. Z veľkej časti išlo o nákladnú dopravu. Informovali o tom z mediálnej komunikácie Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS). Po približne dvoch mesiacoch od otvorenia nového, 14-kilometrového úseku pri Košiciach sa podľa NDS poradilo dostať z metropoly východu 90 percent tranzitnej nákladnej dopravy. Denne cezeň prejdú približne tri tisícky ťažkých nákladných vozidiel.