Výzvy stojace pred EÚ ukazujú, že je potrebné prestať diskutovať a začať konať, povedal Korčok

Je treba konať, lebo naliehavosť a výzvy, ktoré sa spájajú s budúcnosťou Európskej únie (EÚ), pripomínajú, že diskusie je potrebné pomaly ukončiť a treba sa pozrieť na to, čo pre budúcnosť, ale aj prítomnosť treba vykonať. Šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok (nom. SaS) to povedal počas záverečného hodnotiaceho podujatia ku Konferencii o budúcnosti Európy. Minister toto podujatie vníma ako precedens, kde sa najprv diskutuje z občanmi a zisťuje sa, aké sú ich očakávania.
„Vidím riziko v tom, že do popredia sa dostanú najmä inštitucionálne otázky, a že debata sa prenesie z ulíc za zatvorené dvere a bude najmä o tom, kto je za a kto je proti otváraniu základných zmlúv. Pre Slovensko debata o zmene zmlúv nestojí tak, ako ju mnohí prezentujú. A síce, že bez zmeny zmlúv sa nedá urobiť nič, druhá strana ich zase nechce vôbec otvárať,“ povedal Korčok.
Konferencia o budúcnosti Európy sa končí podľa Korčoka v časoch, ktoré si Slovensko a ani Európa vôbec nevedeli predstaviť. Dôvodom je vojna na Ukrajine. „To, čo pred vojnou na Ukrajine znelo ako vzletná floskula, že EÚ je na prvom mieste mierový projekt, nadobúda veľmi reálne kontúry. Každému je jasné, čo je vojna, a čo to znamená, keď nie je mier,“ uzavrel Korčok. Doplnil, že konkrétne výsledky Konferencie o budúcnosti Európy sú veľmi naliehavé a vyzval, aby sa od diskusií prešlo k reálnym krokom.
Zdroj: (SITA, kh;jme)
Odporúčané články

Dopravný podnik mesta Košice (DPMK) predložil návrh na zvýšenie cestovného v mestskej hromadnej doprave, ktoré by malo vstúpiť do platnosti od 1. augusta 2025. Návrh je aktuálne v rukách mestskej rady, pričom rozhodnutie by mali prijať poslanci mestského zastupiteľstva na zasadnutí 26. júna.

V pondelok popoludní vypukol požiar autobusu na Bačíkovej ulici v košickom Starom Meste. Vozidlo podľa informácií zverejnených vodičmi v skupine Dopravný servis KS, KE stálo v blízkosti zastávky MHD smerom do centra mesta. Na mieste zasahovali hasiči.

Košická zážitková reštaurácia SEVEN a jej šéfkuchár Jozef Hromják sa zaradili medzi absolútnu špičku slovenskej gastronómie! Prestížny kulinársky bedeker Gault&Millau udelil reštaurácii tri čapice. Šéfkuchára Hromjáka zaradil bedeker medzi Top kuchárov slovenskej gastronómie 2025. Košice tým získali silné postavenie na kulinárskej mape Slovenska.