Zákazníci a kuchári sa búria: Neberte nám tataráky!
Pred niekoľkými dňami zrušili v Bratislave nultý ročník tatarákového festivalu. Dôvodom bolo rozhodnutie Úradu verejného zdravotníctva SR, že navštívia všetky prevádzky, ktoré sa na podujatí zúčastnia, napália im pokutu a pochúťku zakážu predávať. To vraj majú v pláne urobiť s každou prevádzkou, ktorá tatársky biftek ponúka.
Hygiena tak koná podľa vyhlášky z roku 2007, podľa ktorej teplota pri opracovaní mäsa musí byť najmenej 70 °C. Zákon hovorí jedno, no v praxi je pokrm z mletého mäsa bežnou súčasťou ponuky reštaurácií.
Zákaz a pokuty
Podľa organizátora festivalu Petra Horvátha bolo zatiaľ pokutovaných päť bratislavských podnikov s príkazom odstrániť nežiadúci pokrm z jedálneho lístka. Pokuty sa pohybujú vo výške od 120 do 12 000 eur.
Ako vyzerá prax v košických reštauráciách sme sa opýtali aj Evy Gajancovej z odboru hygieny výživy Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Košiciach. Odpovede nám prisľúbila až koncom budúceho týždňa.
Neprestanú ho podávať
Oslovili sme košické prevádzky, ktoré mäsitý pokrm uvádzajú vo svojich jedálnych lístkoch. Jeden z nich podáva tatársky biftek svojským spôsobom: „Túto položku máme označenú veľmi malou hviezdičkou. A vysvetlivku k nej máme vytlačenú veľmi malým písmom niekde v spodnej časti jedálneho lístka. Keď si kontrola prinesie lupu, zistí, že biftek podávame tepelne upravený,“ smeje sa majiteľ obľúbenej reštaurácie v centre Košíc, ktorý chce ostať v anonymite. Pochúťku podávajú po 16. hodine a dobre vedia prečo. „Košické hygieničky pracujú do 15. hodiny, potom už neprídu.“
Na takéto situácie je jeho personál pripravený a vie rozoznať hygienu od zákazníka. „Keď prídu za bieleho dňa dve tety a objednajú si tatarák, tak im ho nepodáme. Ale ak príde večer partia chlapov, ktorí si najprv objednajú pár pív a doobjednajú biftek, tak ide o našich zákazníkov,“ opisuje prax majiteľ. Podľa neho je vyhláška nezmysel a mali by skôr riešiť jedlá z rýb. „Pokazená surová ryba je oveľa nebezpečnejšia ako mleté mäso, pretože je jedovatá a môže ohroziť život,“ upozorňuje. Vďaka šikovnej argumentácii pokutu za „zakázané jedlo“ ešte nedostali.
Čo so steakmi?
Reštaurácia Baránok mení jedálny lístok podľa sezóny. ,,Tatarák sme mali v ponuke vyše mesiaca, teraz ho nahradia kačice a divina,“ uvádza Michael Thiry, šéfkuchár prevádzky.
Keby mal zákon platiť v plnom znení, z lístkov by tak vymizli aj ďalšie položky. ,,A čo s carpacciom či steakmi?“pýta sa. Podľa neho podobné nezmyselné obmedzenia len bránia kuchárom v skutočnej gastronómii.,,Reštaurácie sú tlačené do podávania nežiadúcich tepelných úprav, ktoré ničia kvalitné mäso a s poctivou kuchyňou nemajú nič spoločné,“ kritizuje Thiry. Aj napriek vyhláške má tatársky biftek v pláne vrátiť do menu opäť, keď bude v sezóne.
Na internete sa už podpisuje petícia Neberte nám tatarák, v ktorej milovníci tohto jedla žiadajú úpravu vyhlášky z roku 2007.
Hygienici: Prevádzkovatelia porušujú zákon
Zuzana Drobová z Úradu verejného zdravotníctva SR upozorňuje. „Každý prevádzkovateľ zariadenia spoločného stravovania riskuje verejné ohrozenie ľudí a vedome porušuje zákon, ak ho podáva. Aj doteraz sa robili kontroly, zamerané aj na podávanie tzv. tatarákov, dali sa buď sankcie ale väčšinou sa nariadili opatrenia na odstránenie z kuchyne. Chcem len zdôrazniť, že tatarák je svojou kombináciou surovín (surové mäso, surové vajce, koreniny a v neposlednom rade aj príprava – mletie mäsa) zdraviu nebezpečný,“ uviedla.
Monika Kacejová
Foto: shutterstock
Odporúčané články
V sobotu 29. novembra sa pri Dolnej bráne v Košiciach konal protest proti progresivizmu. Zvolávateľmi boli Alexander Riabov a Andrej Palko, na pódiu vystúpil spevák Marián Greksa či košický komunálny poslanec Michal Djordjevič. Cez telemost sa spojili aj s biskupom Schneiderom z Kazachstanu. Podľa organizátorov prišlo 3000 až 3500 ľudí. Cieľom občianskeho protestu bolo poukázať na škodlivosť ideológie progresivizmu v spoločnosti, rodine a poukázať na jeho dopad na ľudské práva.
V novembri sme priniesli článok, v ktorom pedagógovia základných a stredných škôl opisujú nedostatok učiteľov v školách, kde pôsobia. Pýtali sme sa magistrátu aj KSK, ako plánujú tento vypuklý problém riešiť. Mesto v novoprijatom dokumente pomenúva ambície a procesy, ktorými chce zlepšiť školstvo vo svojej pôsobnosti. Kraj sa snaží prepájať školy s odborníkmi z praxe.
Sviatočný stôl je srdcom Štedrého večera. Hoci sa jedálny lístok a rodinné rituály v jednotlivých domácnostiach líšia, existuje niekoľko stáročných zvykov a jedál, bez ktorých by pre mnohých Vianoce neboli Vianocami. Pýtali sme sa obyvateľov Košíc, čo nesmie chýbať na ich sviatočnom stole.