Veľká noc bez kíl navyše
Aby ste si mohli Veľkú noc užiť, aj keď sa práve snažíte schudnúť. Pripravili sme si pre vás spoločne s výživovou poradkyňou Zuzanou Bohátovou štyri recepty na sviatočný stôl.
Hrášková polievka s feniklom
Potrebujete:
- 2 cibule
- cesnak
- mrazený hrášok – 1 balenie
- 2 fenikel
- bujón
Postup:
Na olivovom oleji orestujete cibuľku, cesnak, hrášok a dva nakrájané fenikle. Zalejete vodou, pridáte bujón a dusíte domäkka. Hotovú polievku rozmixujete. Môžete ju ozdobiť vajíčkom, bielym jogurtom a čerstvými bylinkami.
Bravčová panenka s horčicou a zelerovými hranolkami
Potrebujete:
- plnotučná horčica
- bravčová panenka 600 g (môžete použiť aj kuracie alebo morčacie mäso)
- domáci paradajkový pretlak
- cibuľa nakrájaná na kocky
- sterilizovaný hrášok, zeler – buľva
- korenie (napr. čierne korenie, tymián, oregano, petržlenová vňať)
- soľ
- olivový olej
Postup:
Bravčovú panenku nakrájate na medailóniky. Medailóniky potrite z jednej strany horčicou a domácim paradajkovým pretlakom. V panvici rozohrejte trochu olivového oleja a orestujte plátky zo strany, kde sú naložené v horčici a pretlaku. Medzitým potrite mäso horčicou a pretlakom z druhej strany, mäso z jednej strany orestujte, obráťte ho a restujte z druhej strany. Keď je panenka orestovaná, môžete ju servírovať napríklad so zelerovými hranolkami, čerstvou cibuľou a sterilizovaným hráškom a ľahkou verziou tatárskej omáčky.
Zeler ošúpte a nakrájajte na hranolky. Pripravte si v hrnci vodu a priveďte ju k varu, do vriacej vody vložte zelerové hranolky a nechajte ich cca 2 minúty variť. Vodu zlejte a k hranolkám pridajte trochu olivového oleja a korenie podľa chuti a premiešajte. Pečte na papieri na pečenie pri 180 °C.
Mrkvový baranček
Potrebujete:
- 300 g špaldovej múky
- 4 stredné mrkvy nastrúhané na jemno,
- ½ téglika kyslého mlieka
- 2 vajcia
- 3 lyžice kokosového oleja
- 3 lyžice medu
- 1 balíček prášku do pečiva bez fosfátov
- nasekané mandle
- sušené ovocie – hrozienka, brusnice, goji
- soľ
- šťava z čerstvého citróna
Postup:
Nastrúhanú mrkvu vyšľahajte s vajíčkami. Pridajte kyslé mlieko, kokosový olej, med a znovu vyšľahajte. Pridajte múku zmiešanú s práškom do pečiva a vyšľahajte, nakoniec pridajte mandle a sušené ovocie a vyšľahajte hladké cesto. Formu na barančeka vymažte kokosovým olejom a vysypte špaldovou múkou. Cesto nalejte do formy a pečte na 180 °C. Vyskúšajte špáradlom, či je baranček hotový, podľa typu formy trvá pečenie 40 minút až hodinu a štvrť.
Mazanec
Potrebujete:
- 400 g špaldovej múky
- 50 g masla
- 1 polotučný tvaroh,
- 2 lyžice oleja,
- prášok do pečiva (v zdravej výžive je možné kúpiť bez fosfátov),
- hrozienka,
- nasekané mandle,
- 3 vajcia,
- citrónová kôra
- citrónová šťava
- 2 lyžice medu,
- vanilkový cukor
Postup:
Zmiešajte špaldovú múku a prášok do pečiva, pridajte povolené maslo, tvaroh, olej, vajcia, citrónovú kôru a šťavu a prislaďte medom a vanilkovým cukrom. Nakoniec primiešajte vopred namočené hrozienka a mandle. Vypracujte cesto a vytvarujte z neho na papieri na pečenie mazanec.
(OK)