Škrupiny z vajec NEVYHADZUJTE! TAKTO ich využijete efektívne
Vajíčka sa v každej domácnosti využívajú dennodenne, pričom škrupiny z nich častokrát končia v smetnom koši. Ide však o zbytočné plytvanie, pretože aj tie sa dajú využiť veľmi efektívne. Okrem prospešnosti pre vaše telo, vďaka obsahu jódu, zinku, železa, mangánu či fosforu, sú známe aj tým, že dobre poslúžia aj vo vašej domácnosti či záhrade. Na čo všetko sa dajú využiť?
Zdravie
Vaječné škrupiny sú zdrojom vápnika, ktorý je veľmi prospešný pre naše kosti, kĺby aj zuby. Jednou z možností využitia je konzumácia týchto škrupín, a to tak, že čisté škrupiny upečiete v rúre približne 15 minút na 180ºC a následne po vychladnutí, škrupiny rozdrvíte na jemný prášok a uskladníte v uzatvárateľnej nádobe. Takto pripravený prášok môžete následne pridávať do jedla (jogurty, omáčky, polievky).
Počas leta nás veľmi často trápi hmyz a jeho bodnutia. Zo škrupín, ktoré by ste za iných okolností vyhodili si však môžete pripraviť roztok zmierňujúci opuchy spôsobené týmito bodnutiami. Rozdrvené škrupiny zmiešajte s jablčným octom a roztok nechajte odležať niekoľko dní. Pripravený roztok si aplikujte na postihnuté miesta. V chladničke vydrží asi mesiac.
Škrupiny z vajec je možné využiť aj na prípravu domácej pleťovej masky. Prášok pripravený upečením v rúre a rozdrvením zmiešajte s bielkom a miešaním vytvorte jemnú pastu. Takto pripravenú zmes si naneste na pleť a nechajte pôsobiť 15 minút. Následne tvár opláchnite vodou.
Pokračovanie článku nájdete na nasledujúcej strane.