Vitamíny, ktoré počas jesene potrebujete
S prichádzajúcou jeseňou sa metabolizmus spomaľuje a telo potrebuje dostávať čoraz viac vitamínov. Posilniť imunitný systém nemusíte len kvôli tretej vlne pandémie ale aj kvôli obyčajnej nádche, ktorá je pre toto obdobie typická. V tomto článku vám prinášame prehľad vitamínov, ktoré by počas jesene u vás nemali chýbať.
Vitamín D
Vitamín D je možné získavať zo slnečného žiarenia. Keďže jeseň prináša viacero daždivých a zamračených dní, tak dopĺňanie tohto vitamínu by malo byť samozrejmosťou. Nedostatok slnečného žiarenia spôsobuje to, že D musí byť dopĺňané pomocou doplnkov výživy alebo prostredníctvom prírodných zdrojov. Dôležitou funkciou vitamínu D je podpora zdravia kostí pretože napomáha k vstrebávaniu vápnika, fosfátov či horčíka. Vitamín D, okrem doplnkov, môžeme získať z potravín ako mlieko, rybí tuk ale aj v mäse, a to najmä v pečeni.
Vitamín C
Céčko je jedným z vitamínov, ktoré podporujú imunitný systém. Telo je vďaka nemu odolnejšie voči chorobám. Funguje aj ako antioxidant, ktorý telu musí byť dodaný, keďže si ho nevie vyrobiť. Okrem iného je dôležité spomenúť aj pozitívny vplyv na cievy, zuby, pokožku či nechty alebo riasy. Vitamín C môžete prijímať pomocou doplnkov výživy, avšak nachádza sa aj v ovocí či zelenine. Brokolica, kel, čierne ríbezle ale aj citrón či kivi sú dobrým zdrojom tohto vitamínu.
Vitamín B
Podporuje obranný mechanizmus a rovnako aj to, aby telo fungovalo v zdravších podmienkach. Béčko je často známe aj ako B komplex, čo je osem chemicky odlišných vitamínov. Portál slovakon.sk uvádza, že B komplex dokonca pomáha udržiavať zdravý nervový systém a optimálne psychické funkcie. Telo človeka dokáže ukázať nedostatok vitamínu aj počas chladnejších mesiacov napríklad únavou, slabým spánkom alebo aj kožnými problémami. B komplex je možné okrem výživových doplnkov dopĺňať aj mliečnymi výrobkami, vajíčkami alebo ovocím ako avokádo či banán.
Vitamín E
Nemožno nespomenúť vitamín E, ktorý nie len chráni bunky ale je taktiež aj antioxidantom. Je potrebný pri mnohých fyziologických pochodoch v organizme. Nedostatok éčka je viac-menej zriedkavý. Vzniká, ako spomína stránka prezdravie.sk, pri nedostatočnom vstrebávaní či poruchách metabolizmu. Potraviny rastlinného pôvodu ale aj živočíšne zdroje ako vajcia, pečeň či bravčové mäso sú dobrým zdrojom vitamínu E.
(vikitomkova)