Ako sú na otvorenie pripravené obchodné centrá
Vládou a hygienikmi avizovaná štvrtá fáza protikoronavírusových opatrení je konečne realitou. Od stredy sa na verejnosti môžeme zbaviť rúšok, svoje brány smú otvoriť obchodné centrá, kiná, či reštaurácie. Musia však spĺňať určené hygienické opatrenia.
Rozhodnutie o uvoľnení prísnych pravidiel znamená, že sa napríklad ľudia konečne budú môcť vrátiť do svojich obľúbených obchodov, kaviarní a reštaurácií v nákupných centrách. Stále to však nebude bez obmedzení.
V obchodoch sa napríklad oblečenie bude dať vyskúšať, dovnútra sa však dostane len taký počet ľudí, aby na jedného zákazníka naraz pripadlo 15 štvorcových metrov nákupnej plochy. V interiéri reštaurácií a kaviarní budú musieť byť stoly od seba vzdialené najmenej dva metre a pri jednom môžu sedieť maximálne dve osoby. Viac môže byť len v prípade, že ide o členov spoločnej domácnosti. Fitnescentrá a detské kútiky však stále ostávajú zatvorené.
[ad][/ad]Pomalší rozbeh gastroprevádzok
Napriek týmto ešte pomerne prísnym pravidlám sa však menežmenty najväčších košických obchodných centier potešili možnosti ich otvorenia.
„Na znovuotvorenie sme sa už niekoľko dní pripravovali. Stále síce nepoznáme upresnenie avizovaných obmedzení, ale v stredu určite otvoríme. My sme zodpovední za dodržiavanie opatrení v spoločných priestoroch, akými sú chodby, toalety, alebo foodcourt. Budeme sa snažiť usmerňovať zákazníkov tak, aby po priestoroch chodili v jednom smere na jednej strane. To zabezpečíme s pomocou našej bezpečnostnej služby. Dezinfekcia už je pri každom vstupe do centra,“ povedal nám riaditeľ Galérie Martin Paľko.
Podľa jeho slov ostáva niekoľko prevádzok, ktoré otvorené ešte nebudú. Niektoré, ako napríklad reštaurácia, sa pripraviť z jedného dňa na druhý nestihli, iné (fitnescentrum) ešte otvorené byť nemôžu.
Na zákazníkov sa už tešia aj v centre Átrium Optima. Podľa jej riaditeľa Petra Šimkanina síce na prípravu mali málo času, napriek tomu však v stredu otvoria.
„Zatiaľ čakáme na konkrétnu podobu opatrení, ktoré budeme musieť dodržať, ale spolupracujeme s prevádzkami, aby neboli problémy. Na dodržiavanie opatrení zákazníkmi bude dozerať naša bezpečnostná služba. V stredu zrejme neotvoria všetky prevádzky, ale bude ich určite väčšina,“ tvrdí riaditeľ Optimy.
Aj v Auparku v stredu otvoria drvivú väčšinu prevádzok. Zatvorené ostanú len detské atrakcie, detský kútik, fitnescentrum a kasíno. Deň-dva zdržania už ohlásili z pochopiteľných dôvodov majitelia dvoch reštaurácií, ktoré sa nestihnú pripraviť.
„Otvoríme už aj prvé podzemné podlažie parkoviska, ak si to bude situácia vyžadovať, budú otvorené aj ďalšie priestory,“ povedala nám riaditeľka Auparku Ľubica Bobáková.
V každom prípade sa podľa slov topmanažérov vo všetkých centrách už tešia na každého zákazníka, ktorý svojím nákupom prispeje k prekonaniu ťažkých časov.
Disciplína zákazníkov
Po dlhom čase sa vrátia zákazníci aj do reštaurácií, krčiem a kaviarní. Ich majitelia sa na ľudí síce tešia, ale tvrdia, že z najväčších problémov ich súčasné obmedzené možnosti nedostanú.
Spolumajiteľom dvoch pohostinských zariadení v centre Košíc, Hostinca a Camelotu, je Peter Škripko. Podľa jeho slov znížili súčasné opatrenia počet miest v obidvoch podnikoch o viac ako polovicu.
„Pre nás to znamená, že adekvátne tomu budú aj menšie tržby a to ešte podľa mňa potrvá dlho. Na úroveň spred koronakrízy sa dostane možno o rok,“ myslí si gastropodnikateľ.
Pozitívne je však to, že mohli opäť do práce nastúpiť zamestnanci, ktorých boli pred časom nútení prepustiť. „Chcel by som len poprosiť zákazníkov, aby rešpektovali nariadenie o tom, že pri stole nemôžu sedieť viac, ako dvaja. Ja síce tých, ktorí to nerešpektujú, vyhodiť z podniku nemôžem, ale mali by si sami uvedomiť, že by sme nemali riskovať, že nás pre nich opäť zatvoria,“ odkazuje ľuďom P. Škripko.
Podľa slov majiteľky reštaurácie Lampáreň Martiny Zubárovej im súčasná podoba otvorenia podniku príliš nepomôže. „Počet miest nie je ani polovičný, ako predtým, diskotéka večer fungovať nemôže. A navyše, pre nedostatok miesta sme museli pristúpiť k tomu, že asi budeme na obedy vpúšťať po skupinách v polhodinových intervaloch podľa telefonických objednávok. Zachránila nás roznáška jedla a asi podobné príjmy môžeme čakať aj teraz,“ hovorí majiteľka jednej z najstarších prevádzok fungujúcich nepretržite v posledných rokoch na Hlavnej.
Foto: Veronika Janušková [ad2][/ad2]