Hygienici: Poľské mäso v košických reštauráciách ľuďom neuškodilo
Mäso z poľského bitúnku, na ktorom spracovávali aj chorý dobytok, zdravie konzumentov na Slovensku nepoškodilo, tvrdí Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky.
Podľa Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy Košice – okolie sa mäso z problémového bitúnku v meste Lodž dostalo aj do štyroch reštaurácii v Košiciach a jedálne jednej školy v okrese Košice – okolie.
Od poľského distribútora ho nakúpil živnostník z Bidoviec, ktorého veterinári evidujú ako prepravcu produktov živočíšneho pôvodu. Mäso od rovnakého dodávateľa z Poľska nakupovali aj iné slovenské subjekty a dodali ho do celkovo štrnástich zariadeniach spoločného stravovania, vrátane jedálni základných alebo materských škôl.
[ad][/ad]Guláš aj sviečková
Hygienici z regionálnych úradov verejného zdravotníctva ich všetky skontrolovali. V piatok oznámili, že do zariadení bolo dodané inkriminované hovädzie mäso v celkovom množstve 520 kilogramov, ktoré z neho pripravili guláš, hovädzie varené s omáčkou či sviečkovú na smotane.
„V danej súvislosti neboli hlásené zo strany konzumentov skontrolovaných zariadení žiadne zdravotné komplikácie,“ povedala Daša Račková z komunikačného referátu úradu.
Doplnila, že kontroly v zariadeniach spoločného stravovania pokračujú. Cieľom je nájsť mäso z už zatvoreného poľského bitúnka a stiahnuť ho z trhu.
[ad2][/ad2]Povinnosti prevádzkovateľov
Úrad verejného zdravotníctva zároveň upozornil, že ak sa do niektorých školských stravovacích zariadení dostane nevyhovujúce mäso, ide o porušenie povinností ich prevádzkovateľov.
„V zmysle metodiky materiálno-spotrebných noriem a receptúr pre školské stravovanie vypracovanej ministerstvom školstva je povinnosťou prevádzkovateľov žiadať doložiť všetky relevantné dokumenty pri obstarávaní tovaru,“ vysvetľuje Račková.
Veterinárna správa informovali, že rizikové poľské mäso sa dostalo na Slovensko aj do šiestich predajní mäsa. Jedným z nich je sklad potravín v Čečejovciach blízko Košíc. Aj odtiaľ bolo hovädzie mäso predané do zariadenia spoločného stravovania.
Čítajte aj:
- Ďalšie šokujúce zistenie! Rizikové mäso z Poľska skončilo v slovenských školách a reštauráciách
- Škodlivé mäso z Poľska bolo dodané do prevádzok na východe Slovenska!
- Spoločnosť Ryba Košice stiahla z trhu približne 37 kilogramov hovädzieho mäsa
- Rizikové poľské mäso skončilo aj v košických reštauráciách
Odporúčané články
Okrúhle číslo pol milióna vybavených cestujúcich sa na letisku Košice v roku 2023 podarilo dosiahnuť koncom septembra. Vlani to bolo 25. augusta a v tomto roku sa to podarilo ešte o niečo skôr, už 14. augusta. Košické letisko tak potvrdzuje kontinuálny trend výrazného nárastu dopytu po leteckej preprave. Za prvých sedem mesiacov roka vybavilo o 13 % cestujúcich viac ako za rovnaké obdobie minulého roka. Júl 2025 bol najsilnejším mesiacom v histórii letiska s vyše 132-tisíc vybavenými cestujúcimi.
V metropole východu vyhlásili v noci z piatka na sobotu prvý kalamitný stupeň v súvislosti s nepriaznivou poveternostnou situáciou.
Fluktuácia zamestnancov na Slovensku dosahuje v súčasnosti rekordné hodnoty, pričom priemerná ročná miera odchodov sa pohybuje medzi 14 až 16 %, zatiaľ čo za zdravú sa považuje 5 až 7 %. Podľa Asociácie personálnych agentúr Slovenska (APAS) za týmto trendom stojí kombinácia rýchlejšieho životného tempa, vyšších očakávaní od práce a lepšej dostupnosti pracovných príležitostí.