Vianočné trhy budú ekologickejšie
Mesto Košice zverejnilo na svojej webovej stránke podmienky pre trhovníkov, ktorí chcú otvoriť svoje stánky počas tohtoročných vianočných trhov. Budú trvať od začiatku decembra do 6. januára, s výnimkou 24. a 25. decembra, kedy budú zatvorené.
Záujemcovia môžu predávať mäsové špeciality, syry, lokše, langoše, trdelníky, víno, medovinu či suveníry. Stánky by mali byť povinne otvorené od 10. do 20. hodiny. Termín podávania prihlášok sa končí v piatok (11. 10. 2019).
Punč patrí mestu
Predaj punču a jeho napodobenín je zakázaný, predávať sa bude iba v primátorskom stánku. Tak ako v minulosti ponúkať ho bude nielen primátor, ale aj starostovia mestských častí.
Súčasťou primátorského punču bude aj dobrovoľná zbierka, ktorej prostriedky venuje mesto na podporu aktivít Arcidiecéznej charity Košice, Vysoko špecializovaného odborného ústavu geriatrického sv. Lukáša v Košiciach a Domova sociálnych služieb DOMKO v Košiciach. Poslanci to schválili na poslednom mestskom zastupiteľstve.
[ad][/ad]Stop plastom
Mesto tento rok myslí ekologicky. Ako je uvedené na jeho stránke, jednou zo zmien je aj používanie ekologických materiálov s cieľom čo najviac šetriť životné prostredie.
Jedlá a nápoje bude možné podávať výlučne v jednorazových nenávratných obaloch vyrobených z rozložiteľných plastov, v ekologických materiáloch (PLA plast, cukrová trstina), alebo v papierových obaloch. Z používania sú vylúčené obaly z penového polystyrénu, PP, PS a PET plastu.
Prísne pravidlá
Trhovníci môžu predávať produkty zo stánkov prenajatých od Mestských lesov Košice, alebo z vlastných drevených stánkov, ktoré musia byť vzhľadovo identické.
Víno a medovinu je oprávnený predávať len jeho výrobca alebo predajca, ktorý je priamym odberateľom výrobcu. Uchádzač o predaj v kategórii občerstvenia musí byť oprávnený na výkon takejto činnosti a musí vykonávať túto činnosť minimálne dva roky.
Šancu prenajať si stánky nemajú predajcovia, ktorí dlhujú mestu Košice peniaze, ale ani tí, ktorí nemajú platné živnostenské oprávnenie či porušili zmluvné podmienky pri predaji na vianočných trhoch v minulých rokoch.
Za stánok so suvenírmi je stanovená cena desať eur na deň, za predajné miesto vína, piva či medoviny 50 eur za deň.
O polovicu menej, 25 eur na deň, zaplatí predajca za zariadenie, v ktorom budú ponúkať bezmäsité špeciality. Pri mäsových špecialitách je to osem eur za každý meter štvorcový.
Odporúčané články
Fedor Flašík, známy podnikateľ a dlhoročná osobnosť médií na Slovensku, zomrel v pondelok vo veku 66 rokov v Prahe v nemocnici Motol.
Počas štvrtka 18. apríla 2024 sa otvorila sezóna v obľúbenej komunitnej záhrade na Laboreckej 2 v mestskej časti Košice-Západ. Na priaznivcov čakali viaceré povinnosti od doplnenia zeminy až po starostlivosť o okrasné kvety.
Aj počas nasledujúceho týždňa vás v Košiciach čaká bohatý kultúrny program, ktorý so sebou prinesie nezabudnuteľné zážitky. Vychutnajte si skvelú atmosféru s najbližšími a nenechajte si ujsť tieto jedinečné príležitosti.