Ako posilniť svoju imunitu? Správna strava vám dokáže pomôcť
Téma koronavírusu zasiahla asi každého z nás. Strach z nepoznaného vyvoláva v spoločnosti hystériu až paniku. Čo však môžeme urobiť sami pre seba okrem toho, že budeme dodržiavať karanténu, hygienické a epidemiologické opatrenia? Určite tu platí, si tým čo ješ.
Odborníci nás informujú o tom, ako samotná infekcia koronavírusom prebieha. „Je nepopierateľným faktom, že samotný priebeh u nakazeného závisí od schopnosti imunitného systému jedinca sa s vírusom vysporiadať. Jednoducho povedané, ak človek nie je rizikovou skupinou, teda seniorom, prípadne človekom, ktorý trpí iným ochorením a má imunitu v dobrej kondícii, priebeh ochorenia býva mierny, ba dokonca bezpríznakový,“ vysvetľuje výživová poradkyňa NUTRI FOOD PLAN Miriam Varšová.

Vitamín C je základ
Po akých potravinách siahnuť v tejto dobe, aby sme si nerobili zásoby potravín s nízkou výživovou hodnotou ako je múka, cestoviny, či cukor ako sme boli svedkami v nedávnych dňoch?
„V prvom rade, je už takou alfou a omegou, že najviac nás chráni vitamín C, teda kyselina askorbová. Je to určite fakt. Priemerný dospelý zdravý muž by mal prijať denne 110 mg a zdravá žena 100 mg, deti 50-80 mg v závislosti od veku. Za každých okolností platí, že v priebehu záťaže alebo ochorenia, teda ak sú nároky organizmu vyššie, napr. ako je epidémia koronavírusu, nadmerný stres a pod. by sme ho mali prijať podstatne viac,“ dodáva Miriam Varšová.
Vitamín C je vitamín rozpustný vo vode, ktorý hrá dôležitú úlohu v rámci imunitného systému, srdcovo-cievneho systému, adaptácie na stres, boji s voľnými radikálmi, ale aj udržiavania zdravých očí, kĺbov a spojivových tkanív. Človek je závislý na príjme tohto vitamínu zo stravy a dokonca si ho nevie ani uložiť do zásoby, preto by sme ho mali prijímať na dennej báze.
Prečo je vitamín C je významným faktorom posilnenia imunity?
„Pretože vitamín C je jeden z kľúčových antioxidantov, teda látka ktorá eliminuje nežiaduce procesy, ako je napr. vznik rôznych toxických látok v organizme.“

Siahnite po červenej paprike
Najviac vitamínu C pritom podľa nutričnej poradkyni nájdeme v červenej paprike, a to v priemere až okolo 191 mg na 100 g červenej papriky, je to však ovplyvnené druhom, čerstvosťou a podobne. Siahnuť však môžeme aj po petržlenovej vňati, čiernych ríbezliach, brokolici, chrene či zelenej paprike.
Nesmieme zabudnúť na citrusy z ktorých majú najviac „céčka“ pomaranče a citróny, menej však mandarínky. Spolu so spomínanou vňaťou petržlenu si na oknách v črepníkoch môžeme pestovať aj pažítku, prípadne klíčky žeruchy.
Ako je známe, množstvo vitamínu C varom potraviny klesá, a mení sa na neúčinné produkty, preto by sme tieto potraviny mali konzumovať v čerstvom stave. Aj pri konzumácii čerstvých plodov je potrebné byť na pozore, keďže vitamín C je zrejme najrýchlejšie oxidujúcou živinou. Preto ak šúpeme kiwi, či uhorku tak to robíme tesne pred konzumáciou, prípadne je potrebné surovinu následne uchovať vo vzduchotesnej nádobe.
[ad][/ad]Nezabudnite na vlákninu
„Okrem vitamínu C je pre nás veľmi potrebná aj vláknina, ktorá významne ovplyvňuje náš mikrobióm, teda mikroorganizmy, ktoré v nás sídlia. A práve mikrobióm je v poslednom období témou číslo jeden v diskusiách ohľadne imunity. Vlákninu nájdeme napr. v jablkách, semenách, orechoch a podobne,“ vysvetľuje nutričná poradkyňa.
Do tejto skupiny potravín s protizápalovým účinkom určite patria fermentované mliečne potraviny ako je kefír, acidofilné mlieko, čerstvý jogurt a v našich končinách obľúbená kyslá kapusta. Fermentované výrobky telu dodávajú zdravé, telu prospešné baktérie – probiotiká a tým udržiavajú zdravú črevnú mikroflóru, ktorá významne vplýva na našu imunitu a kondíciu, teda ovplyvňuje ako rýchlo sa dokážeme s potenciálnymi zdrojmi ochorení popasovať.
Samostatnou kapitolou je cibuľa a cesnak, ktorým sa odpradávna pripisujú liečivé až zázračné účinky. A hoci ich nazývame prírodnými antibiotikami, obsahujú aj množstvo antioxidantov, ktoré majú podobné účinky ako vitamín C a preto by určite nemali chýbať v žiadnej chladničke.
Pitný režim je dôležitý
Ani v tejto dobe karantény netreba zabúdať na pitný režim. Skvelým pomocníkom v boji s vírusmi a zápalmi je nepopierateľne zázvor a šípky. Ak si pripravujete šípkový čaj, nezabúdajte, že varom sa vitamín C ničí. Pripravujte si ho tak, že večer si nadrvené šípky namočíte do vody, počas noci sa vylúhujú a ráno si výluh už len ohrejete.
V našich končinách rakytník veľmi známy nie je, hoci poslednej dobe sa s ním už stretávame. Rakytník obsahuje veľké množstvo antioxidantov, množstvo biologicky aktívnych látok a už niekoľko bobúľ poskytne dennú dávku vitamínu C. Naše obchody už ponúkajú rôzne šťavy, oleje, čaje či tinktúry z rakytníka. Opäť platí, aby si rakytník zachoval čo najviac účinných látok, musí prejsť čo najšetrnejším spracovaním.
Vitamín C v tablete nestačí
Poviete si, veď stačí vitamín C v tablete z lekárne a hotovo. Je to omyl. „V prvom rade by sme mali využívať zdraviu prospešné látky – teda vitamíny, minerálne látky, antioxidanty a pod. z prírodných zdrojov, skrz pestrej a vyváženej stravy. Matka príroda to totiž zabezpečila tak, že prírodné zdroje obsahujú aj kopu ďalších prospešných látok, ktoré vzájomnou synergiou posilnia liečivý efekt všetkých prijatých živín,“ dopĺňa Miriam Varšová.
[ad2][/ad2]Odporúčané články
Prípravy na sviatky, ktoré zahŕňajú varenie, pečenie, nákupy či úpravy darčekov, pre mnohých znamenajú radosti i stres v jednom. To, čo ešte pred niekoľkými rokmi zvládali ľahko, môže po štyridsiatke prinášať nepríjemné komplikácie. V momente, keď otvoria kuchársku knihu alebo sledujú recept na displeji, si často uvedomia, že s ich zrakom nie je niečo v poriadku.
November tradične upriamuje pozornosť na jedno z najčastejších civilizačných ochorení súčasnosti – cukrovku. Svetový deň diabetu, ktorý pripadá na 14. novembra, má za cieľ zvýšiť povedomie verejnosti o tomto ochorení, ktoré podľa odborných odhadov postihuje každého desiateho človeka na svete.
Viac ako polovica Slovákov siaha pri bolestiach po voľnopredajných liekoch. Ukázal to reprezentatívny prieskum spoločnosti Kompava, podľa ktorého najčastejšie ide o bolesti chrbta, kĺbov a hlavy. Iba približne pätina opýtaných necháva bolesť prirodzene odoznieť, zatiaľ čo fyzickú aktivitu ako riešenie volí 15 percent a úpravu stravovania len šesť percent respondentov. Odborníci však upozorňujú, že potláčanie bolesti bez riešenia jej príčin môže viesť k chronickým problémom.


