Zimný festival jedla
Otvorenie piateho ročníka Zimného festivalu jedla sa uskutočnilo v piatok v reštaurácii Baránok. Hostia si vychutnali špeciality šéfkuchára, ktoré na tanieri pripomínali umelecké dielo.
Cieľom Zimného festivalu jedla je osloviť všetkých gurmánov na Slovensku. Návštevníci môžu ochutnávať rozmanité pokrmy od 13. januára až do 15. februára. V Košiciach budú mesiac ponúkať špeciality v reštauráciách Baránok, Camelot, Carpano či v Hostinci.
Tradičné jedlá v novom štýle
Šéfkuchári si pre gurmánov v reštauráciách pripravili 3-chodové menu aj s nealkoholickým nápojom či vínom. „Mali za úlohu ponúknuť ingrediencie zo svojho regiónu, aby sme podporili slovenské produkty,“ prezradil nám riaditeľ festivalu Radoslav Nackin.
Otváraciu večeru však šéfkuchár Michael Thiry obohatil o štyri chody naviac. Talentovaný kuchár sa inšpiroval severskou kuchyňou. Jedlá z jeho jedálnička sa odvíjajú od aktuálnej sezóny: „Nemôžem variť, ak niečo aktuálne nerastie. Používam suroviny len v najlepšej kvalite a čerstvosť je preto základom.“
Nápadité jedlo, ktoré ponúkol, obsahovalo aj klasické sloven ské jedlá ako pirohy, bryndza či prívarok. „Všetko som sa snažil odľahčiť a dať tomu inú tvár, aby sa to hodilo do 21. storočia,“ opísal Thiry. Odrazom jeho tvorby bol trebárs aj vyprážaný žĺtok so šošovicou.
Harmónia v nátierke
Kuchári si v jednotlivých reštauráciách pre labužníkov pripravili prestížne menu, ktoré bežne nevaria, a za výhodnejšie ceny. Na webovej stránke si vyberú reštauráciu a zarezervujú čas. „V reštaurácii ich už čakajú, vedia presne, čo si dajú a správajú sa k nim ako ku kráľom,“ priblížil riaditeľ festivalu.
Hosťovi Ivanovi Priesolovi, ktorý si rád vychutnáva jedlo, učarovalo v menu niekoľko kombinácií: „Šmirkas, tradičná slovenská bryndzová nátierka, obohatená o chute pomaranča. Nesmierne dobre harmonizujúca. Je to niečo, za čo by sme sa nemuseli hanbiť kdekoľvek vo svete. A takisto dezert, špeciálne s makovým čipsom, ktorý bol zložený zo zmrzliny, sliviek a makového čipsu.“
Oľga Točiková
Foto: Iveta Vaculová
Odporúčané články
Väčšina Slovákov pociťuje nostalgiu za obdobím socializmu. Až 60 percent obyvateľov verí, že život v bývalom režime bol lepší ako dnes. Podľa prieskumu DEKK Inštitútu má pozitívny obraz o socializme približne 65 percent ľudí, zatiaľ čo len niečo vyše 28 percent si myslí, že za socializmu bolo horšie než dnes. Údaje odhaľujú komplexné príčiny tohto javu a upozorňujú na riziká, ktoré z neho pre súdržnosť spoločnosti vyplývajú. Anketou na našej facebookovej stránke sme chceli zistiť, aký názor majú Košičania.
Rusko je pripravené stretnúť sa s predstaviteľmi Spojených štátov toľkokrát, koľkokrát bude potrebné na dosiahnutie riešenia vojny na Ukrajine. Uviedol to v stredu hovorca Kremľa Dmitrij Peskov po tom, čo rokovania medzi prezidentom Vladimírom Putinom a americkými predstaviteľmi nepriniesli prielom.
Dopravný podnik mesta Košice (DPMK) upozorňuje na výluku električiek na rýchlodráhe. Potrvá od soboty 22. novembra do nedele 30. novembra 2025. Dôvodom výluky električkovej dopravy na rýchlodráhe je servisná údržba.