31.12.16

Kapustnica trochu inak

Naše čitateľky sa s nami podelili o svoje špeciálne novoročné polievky.

Na Štedrý večer sme si mnohí užili klasickú kapustnicu, ktorej recept sa v rodinách väčšinou dedí z generácie na generáciu. Nechýba v nej klobáska, huby, údené mäso či sušené slivky. Inde zas za tradičnú vianočnú polievku považujú rybaciu alebo šošovicovú a kapustnica bude v hlavnej úlohe až na konci roka. 

Možno vás budú inšpirovať naše čitateľky, ktoré na Silvestra varia trochu netradičnú polievku, aj keď jej základ tvorí kapusta.

Červená "fialová" kapustnica

"Moja rodina má polievky veľmi rada, takže aj na Silvestra ju pripravujem," hovorí učiteľka Lucia. "Aby som však urobila menšiu obmenu, na jej prípravu používam červenú kyslú kapustu. Má to aj svoje odôvodnenie. Hoci sa tejto kapuste hovorí červená, jej farba po uvarení je viac fialová. Ja fialovú milujem, pretože znamená rozvahu a tajomstvo. A taký by mohol byť aj nový rok. Tak trochu tajomný a rozvážny."

Na túto kapustnicu budete potrebovať 3 veľké cibule, 4 klobásky, 0,5 kg zemiakov, 1 kg kyslej červenej kapusty aj s nálevom, polovicu hlavičky cesnaku, 1,5 lyžice sladkej papriky, 2 lyžice masti, najlepšie domácej, soľ, čierne korenie a rascu, kyslú smotanu.

Cibuľu nakrájajte na hrubšie pásiky a klobásy asi na 1 cm, opečte na masti priamo v hrnci. Pridajte soľ, rascu, čierne korenie a papriku. Premiešajte a hneď pridajte zemiaky nakrájané na kocky. Všetko zalejte vodou a varte, kým nebudú zemiaky na skus. Potom pridajte kapustu aj s nálevom. Keď bude všetko mäkké, pretlačte cesnak a môžete ochutiť ešte octom. Kto chce, pridá si na tanier ešte kyslú smotanu.

 

Novoročnica v chlebe

Úplne z iného súdka je polievka, ktorú pripravuje na Nový rok čiperná dôchodkyňa Irenka: "Boli sme pred pár rokmi s manželom na silvestrovských oslavách na strednom Slovensku u známych. Domáca pani nám pripravila špeciálnu kapustnicu v ešte špeciálnejšom "tanieri". Veľmi sa mi tento recept pozdával, tak som si ho preniesla k nám domov. Je to trochu komplikovanejšia novoročnica, ktorá sa podáva v bosniaku." 

Na jej prípravu potrebujete 1 kg kyslej kapusty, 500 g údených rebier, 2 l vody, hrsť sušených húb, 750 ml mäsového vývaru, 2 bobkové listy, 6 guľôčok čierneho korenia, 6 guľôčok nového korenia, 2 klobásy, 4 väčšie zemiaky, 4 lyžice hladkej múky, soľ podľa chuti, 4 malé guľaté chleby (bosniaky).

Do hrnca, najlepšie tlakového, vložte údené rebrá‚ zalejte ich vodou a uvarte domäkka. Potom rebrá vyberte a vývar preceďte. Do vývaru dajte vytlačenú kyslú kapustu a huby. Priveďte do varu‚ prilejte vývar‚ pridajte korenie a varte kým nie je kapusta skoro mäkká. Potom pridajte nakrájané zemiaky a klobásy a všetko dovarte. Nakoniec zahustite hladkou múkou rozmiešanou vo vode a podľa chuti dosoľte. Nakoniec vmiešajte nakrájané údené mäso. Pripravte si chleby: z každého bochníka odrežte vršok a odložte ho bokom. Vydlabte striedku z chleba tak, aby na okrajoch zostali 2 cm hrubé steny. (Chleby môžete dať zapiecť do rúry, aby boli chrumkavé.) Nalejte polievku a môžete podávať.

Foto: Shutterstock

Vargová
Zdieľať článok:

V novinách pracuje od roku 1994. Začala v Korze, pokračovala v Korzári a v auguste 2014 zakotvila v KOŠICE:DNES ako redaktorka servisu.

Newsletter

Prihláste sa na odber newslettra a odoberajte novinky z KOŠICE:DNES

Diskusia
0

Používaním stránok KOŠICE:DNES.sk súhlasíte s používaním cookies, ktoré slúžia na zlepšenie kvality nášho obsahu.Viac info

súhlasím