Vyskúšajte jesenné životabudiče
Keď začínajú padať listy, často „padá“ aj ľudská imunita. V okolí zisťujete, že kýcha a kašle každý druhý kolega, spolužiak v škole či kamarát v škôlke.
Možno v jeseni tiež chodíte z lekárne do lekárne a pripravujete si muníciu na boj s bacilmi. Niekedy pomôžu bylinky viac ako tabletky, kvapky či sirupy. A ešte aj menej zaťažia rodinný rozpočet.
Dôležitým krokom k dobrej imunite je revízia stravovania. Jedzte menej kyselinotvorných potravín, ako je mäso, káva, sladkosti. Do jedálnička pridajte napríklad pohánku, sóju, zeleninu, ale aj ovocie z nášho zemepisného pásma. Platí, že v chladných mesiacoch by sme mali preferovať teplé jedlá, polievky a teplé nápoje.
Vývar pomôže
Základnou stavebnou jednotkou protilátok, ktoré sú potrebné v boji s infekciou, sú bielkoviny. Ak ich nemáme dostatok, ubúdajú nám svaly. A či veríte alebo nie, ak ochabnú dýchacie svaly, nemáte silu odkašliavať, a tým si môžete spôsobiť zápal pľúc. Pre starších ľudí to môže byť smrteľné ochorenie.
Pri prechladnutí človek stráca chuť do jedla, preto v tomto čase je potrebné sa sústrediť na pitný režim. Ak organizmus trpí horúčkou, nie je vhodné podávať ťažké jedlá. Vyskúšajte radšej mäsové a zeleninové vývary či zeleninu upravenú na pare.
Čaje áno, džúsy nie
Aby sa z tela začali uvoľňovať hlieny, je dobré striedať rôzne čaje. Vhodný je zázvorový čaj (zázvor má protizápalové a dezinfekčné účinky a pomáha pri ochoreniach tráviaceho traktu, bolestiach hlavy, ochoreniach svalového aparátu, kĺbov či pri nevoľnostiach z cestovania), harmančekový čaj alebo čaj z čiernej bazy. Doplňte ich sirupmi z materinej dúšky či skorocelu.
V jeseni veľmi nekonzumujte tropické ovocie a ovocné džúsy. Často sa nimi snažíme doplniť vitamíny, problém je však v tom, že majú pre telo ochladzujúci účinok. Jedine citróny sú vhodné (ale pozor, ak beriete antibiotiká, s niektorými sa vôbec neznášajú!).
Jablká a hrušky
Vhodnejšie je jesť jablká, hrušky, ktoré rastú u nás, k tomu pridať koreňovú zeleninu (mrkvu, petržlen, paštrnák, zeler) a guľatú zeleninu (cibuľu, kapustu, kel, cviklu či tekvicu). Na doplnenie vitamínu C je najvhodnejšia kyslá kapusta, chren, petržlenová vňať, pór či pažítka.
Podmienkou úspešného zdolania choroby je dostatok odpočinku a spánku. Vynechajte fyzické cvičenia.
Zázvorová imunitná bomba
Potrebujeme: 1 zázvor, 1 citrón alebo limetku, 5 lyžíc medu. Zázvor a citrón nakrájame na drobné kúsky, premiešame a vložíme do menšej fľaše s viečkom. Zmes zalejeme medom. Celú hmotu spolu dobre premiešame a vložíme do chladničky. Denná dávka – dve lyžice.
Na boľavé hrdlo
Potrebujeme: 600 ml vody, 2 klinčeky, 2 guľôčky nového korenia, kúsok celej škorice, šťava z celého citróna, med. Všetko okrem medu a citróna (pridáme po odstavení) pomaly 10 minút varíme. Pijeme čo najteplejšie.
Protichrípkový šalát
Potrebujeme: 500 g kyslej kapusty, 2 mrkvy, 1 väčšie jablko, 1 cibuľu, 1 lyžicu strúhaného chrenu, 1 kyslú smotanu. Všetko nastrúhame, zalejeme smotanou a dobre premiešame.