Na Bukovci vyrástla megatekvica!
Halloween na Slovensku ľudia milujú i nenávidia. Prvky Halloweenu sa prelínajú so slávením sviatkov Všetkých svätých a Pamiatky zosnulých. Importovali sme si ho z USA, hoci svoj pôvod má v Írsku a je považovaný za keltský pohanský sviatok.
Jeho tradičnými symbolmi sú napríklad čarodejnice, duchovia, netopiere, čierne mačky, pavučiny, metly, oheň, príšery. Ľudia sa obliekajú do strašidelných masiek a zabávajú sa na rozličných párty.
Symbol Halloweenu
Tým najznámejším symbolom Halloweenu je však určite oranžová vyrezávaná tekvica s horiacou sviečkou vnútri. Tento sviatok poznali už naši prarodičia a starí Slovania, ktorí tiež vyrezávali tekvicu a vkladali do nej sviečku. Nazývali ju svetlonos.
[article slug=”zdrava-chutna-tekvica”][/article]Váži vyše 80 kilogramov
A jedna megatekvica vyrástla v záhrade na Bukovci pánovi Vladimírovi Kováčovi ani nie za pol roka. „Tekvica najprv nerástla, vyzerala ako každá normálna a potom zrazu nabrala tieto obrovské rozmery. Teraz má vyše osemdesiat kilogramov a meria okolo metra. Sám ju nedvihnem, tak ju nemôžem ani odvážiť,“ vraví Vladimír Kováč o obrovskej tekvici, z ktorej si nechá semienka na budúcoročné sadenie.
Také niečo ešte nevidel
Tekvice pestujú Kováčovci každý rok, pretože ich majú radi a mrazia si ich na zimu. „Táto je ale zvláštna, ešte som také niečo v záhrade nevidel. Z jedného druhu som nasadil štyri a každá bola iná. Táto je najväčšia. Druhá, čo si vzali vnúčatá, bola okrúhla, tretia vyzerala ako hruška a posledná bola podlhovastá,“ zamýšľa sa majiteľ megatekvice. Na otázku, čo bude s takou veľkou tekvicou robiť, Vladimír Kováč so smiechom odpovedá: „Vydlabem ju, dám do nej sviečku a spravíme si doma Halloween.“
[ad][/ad]Vyrástla aj vám taká tekvica? Či ešte väčšia? Čo s ňou spravíte? Prichystáte si ju na Halloween alebo skončí ako vaše obedové menu?
Recepty z tekvice:
- Zdravý mrkvovo – tekvicový krém
- Krémové tekvicové rizoto
- Tekvicový šalát s rukolou
- Dusená tekvica s ryžou
Odporúčané články
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.