Na festivale v Cannes sa predstaví prvý slovenský film, natočil ho Košičan!
Slovenská kinematografia prepisuje históriu. Film Vychladnutie sa dostal medzi 15 najočakávanejších projektov tohoto roka a predstaví sa na jednom z najslávnejších filmových festivalov na svete.
Elektráreň zatvárajú – nezamestnanosť dominuje v meste na východnom Slovensku. Ágoston, vysoký muž rodinný typ päťdesiatníka sa vydá na cestu východnou Európu v zúfalej nádeji si nájsť prácu a splniť si sen – chytiť veľkú rybu. V Baltiku sa ocitne osamotený a bez ničoho. Táto cesto ho posúva stále hlbšie a hlbšie do mora bizardných udalostí a stretnutí: s vysokou priateľskou ženou, ruským priateľom s nepriateľskými úmyslami a so smutným vypchatým zajacom bez uší. Vlny sa obtierajú o piesok, znova sa vracajú do mora. Nová vlna prichádza zotrieť to predošlú. Tu more končí, určite tu nezačína.
Film Györgyho Kristófa, rodáka z Košíc, je súčasťou platformy L´Atelier – tá je súčasťou slávneho festivalu a ponúka priestor mladým, talentovaným filmárom, dostať svoje diela medzi filmovú smotánku. Pre mnohých je len účasť v tomto výbere doslova štartovacím mostíkom do sveta veľkej kinematografie. Film Vychladnutie je vôbec prvým projektom v histórií našej krajiny, ktorý sa do tohto prestížneho výberu prepracoval.
Györgymu držíme v Cannes palce, ukáž všetkým, že práve na východe sa rodia tí najšikovnejší ľudia na Slovensku!
foto: sfu.sk
Odporúčané články
Špenát s volským okom a zemiakmi patrí medzi klasické, rýchle a výživné jedlá slovenskej kuchyne. Spojenie krémového špenátu, jemných varených zemiakov a čerstvo pripraveného volského oka vytvára jednoduchý, no mimoriadne chutný obed či večeru. Tento recept je nenáročný na prípravu, vyžaduje iba bežné suroviny a zvládnete ho pripraviť aj počas rušného dňa.
Letné prázdniny sa končia a nový školský rok so sebou prináša nielen radosti, ale aj každodenné povinnosti. Ranné zhony, organizácia krúžkov, domáce úlohy, pracovné záväzky a starostlivosť o domácnosť sú opäť súčasťou dňa, pričom bremeno organizácie často nesú najmä ženy.
Pýtali sme sa Košičanov, ako si predstavujú svoju štedrovečernú večeru. Dali sme im na výber medzi rezňom a rybou. Väčšina sa prikláňala k rezňu a jeden manželský pár bude mať na stole dokonca hneď všetko, aj vyprážané rezne aj rybu, aby si každý prišiel na svoje. Ako je to u vás doma?