Na festivale v Cannes sa predstaví prvý slovenský film, natočil ho Košičan!
Slovenská kinematografia prepisuje históriu. Film Vychladnutie sa dostal medzi 15 najočakávanejších projektov tohoto roka a predstaví sa na jednom z najslávnejších filmových festivalov na svete.
Elektráreň zatvárajú – nezamestnanosť dominuje v meste na východnom Slovensku. Ágoston, vysoký muž rodinný typ päťdesiatníka sa vydá na cestu východnou Európu v zúfalej nádeji si nájsť prácu a splniť si sen – chytiť veľkú rybu. V Baltiku sa ocitne osamotený a bez ničoho. Táto cesto ho posúva stále hlbšie a hlbšie do mora bizardných udalostí a stretnutí: s vysokou priateľskou ženou, ruským priateľom s nepriateľskými úmyslami a so smutným vypchatým zajacom bez uší. Vlny sa obtierajú o piesok, znova sa vracajú do mora. Nová vlna prichádza zotrieť to predošlú. Tu more končí, určite tu nezačína.
Film Györgyho Kristófa, rodáka z Košíc, je súčasťou platformy L´Atelier – tá je súčasťou slávneho festivalu a ponúka priestor mladým, talentovaným filmárom, dostať svoje diela medzi filmovú smotánku. Pre mnohých je len účasť v tomto výbere doslova štartovacím mostíkom do sveta veľkej kinematografie. Film Vychladnutie je vôbec prvým projektom v histórií našej krajiny, ktorý sa do tohto prestížneho výberu prepracoval.
Györgymu držíme v Cannes palce, ukáž všetkým, že práve na východe sa rodia tí najšikovnejší ľudia na Slovensku!
foto: sfu.sk
Odporúčané články
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Každoročne vznikne na Slovensku približne 200 požiarov spôsobených nepozornosťou pri varení alebo zlým technickým stavom kuchynských spotrebičov. K 31. októbru tohto roku evidovali hasiči už 147 takýchto udalostí, pričom v desiatich percentách prípadov došlo aj k zraneniu.