Skvelý spôsob, ako sa začleniť do života: Znevýhodnení maľovali krásne vajíčka!
Návštevníkom ponúkli vlastnoručne vyrobené vajíčka, korbáče, zajačiky a iné dekorácie. Vystavovatelia ich prezentovali na veľkonočnej výstave. Ručne vyrobené ozdoby si návštevníci mohli zakúpiť za symbolickú cenu.
Podujatie zorganizoval odbor sociálnych vecí a zdravotníctva Košického samosprávneho kraja na svojom úrade. Brány verejnosti otvárajú dvakrát ročne, a to počas Vianoc a veľkonočných sviatkov. Financie z predaných prác sociálne zariadenia použijú aj na nákup ďalšieho materiálu. Svoje nápady verejnosti ponúklo devätnásť zariadení.
Terapiou k životu
Takýmto spôsobom sa snažia v zariadeniach spestriť čas svojich klientov. Pracovní terapeuti im prostredníctvom výroby dekorácií pomáhajú začleniť sa do bežného života. „Pomocou ergoterapie sa snažíme o to, aby všetci klienti žili tak ako bežní ľudia doma. Podstatné je, že každý jeden klient vstane a zapojí sa do tvorby, aj keď len minimálnou časťou,“ vysvetľuje význam pracovnej terapie klientov Zuzana Jusková, vedúca odboru sociálnych vecí a zdravotníctva Úradu KSK.
Na výstave sa predstavili zariadenia z Košického kraja. Svoju prácu predstavili aj seniori z Via Lux, Arcidiecézna charita, Slovenský červený kríž či Domov sociálnych služieb Domko.
Záujem o výrobky
Počas výroby im pomáhajú aj ergoterapeuti, Pri glazovaní veľkonočných vajíčok bola nápomocná aj pani Eva: „Ja som pomáhala pri glazovaní. Chodím sa do práce nabíjať,“ prezradila radosť z práce Eva Taraseková, vystavovateľka zo zariadenia Domko.
Záujem o veľkonočné práce dosvedčila aj plná miestnosť. Šikovnosť klientov ocenili aj návštevníci. Pani Milena Brišiaková si každoročne na výstave nakupuje rôzne dekorácie. Veľkonočné obrazy klientov z minulých rokov má už zavesené vo svojej izbe. „Majú tu pekné veci, a keďže mám vnučku, dnes som sa rozhodla vybrať si pre ňu zajačika a nejaké drobnosti,“ prezradila zákazníčka.
Prácu ľudí z týchto zaradení môže verejnosť spoznať aj v priestoroch Regionálneho informačného bodu na Hlavnej ulici 48, ktoré ich zverenci vyrábajú počas celého roka.
foto: Veronika Janušková
Odporúčané články
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.