Košickí gymnazisti prišli s nápadom zníženia nehodovosti
Študenti Gymnázia na Trebišovskej ulici v Košiciach prišli s jednoduchým a inovatívnym riešením, ako zlepšiť smutné štatistiky nehôd na priechode pre chodcov. Za svoj nápad získali v rámci 23. ročníka súťaže JA Veľtrh podnikateľských talentov cenu SAP Produkt pre 21. storočie.
Študenti JA firmy Ala rasi z Košíc navrhli produkt svetelných stĺpov, ktoré zmenia farbu, ak zaregistrujú človeka, a najmä pri zníženej viditeľnosti naňho vodičov včas upozornia. „Produkt s názvom SAFE STEP sú vlastne dva svetelné stĺpy, ktoré sú umiestnené pri priechodoch pre chodcov. Stĺpy sú vybavené LED pásmi, ultrazvukovými a infračervenými senzormi. Keď v blízkosti zaregistrujú človeka, zmení sa farba zo zelenej na červenú, alebo inú podľa voľby prevádzkovateľa. Vodiči prichádzajúcich áut tak už z diaľky vidia, že by mali spomaliť,“ prezradili.

Ako uviedol Martin Duffek zo spoločnosti SAP Slovensko, študentské firmy v tejto súťaži by mohli byť inšpiráciou aj pre mnohé zabehnuté spoločnosti. „Oceňujeme nielen ich nápady, ale i to, ako sa počas cesty k výslednému produktu popasovali s prekážkami. Ak v tomto trende vydržia, o svoju budúcnosť sa obávať nemusia,“ vysvetlil Duffek.
[ad][/ad](OK)
Odporúčané články
Polícia vyzýva motoristov, aby mysleli na prezutie zimných pneumatík včas, a takisto, aby mysleli na ďalšie povinnosti, ktoré by mali splniť pred jazdou počas zimného obdobia. Za nesplnenie týchto povinností hrozí vodičom mastná pokuta!
Pred Nežnou revolúciou sme na väčšinu tovarov a služieb robili dlhšie, dožívali sme sa menej rokov a výrazný rozdiel je aj v ponuke, z ktorej si môžeme vyberať. Napriek tomu prežíva mýtus, že dnes sa žije horšie než v roku 1989.
Kapustové strapačky s údeným mäsom patria medzi najobľúbenejšie tradičné jedlá slovenskej kuchyne. Sú jednoduché na prípravu, plné výrazných chutí a skvele zasýtia. Kombinácia čerstvo uvarených strapačiek, kyslej kapusty a údenej slaniny či mäsa vytvára jedlo, ktoré sa na stole objavuje najmä v chladnejších mesiacoch.