Košickí gymnazisti prišli s nápadom zníženia nehodovosti
Študenti Gymnázia na Trebišovskej ulici v Košiciach prišli s jednoduchým a inovatívnym riešením, ako zlepšiť smutné štatistiky nehôd na priechode pre chodcov. Za svoj nápad získali v rámci 23. ročníka súťaže JA Veľtrh podnikateľských talentov cenu SAP Produkt pre 21. storočie.
Študenti JA firmy Ala rasi z Košíc navrhli produkt svetelných stĺpov, ktoré zmenia farbu, ak zaregistrujú človeka, a najmä pri zníženej viditeľnosti naňho vodičov včas upozornia. „Produkt s názvom SAFE STEP sú vlastne dva svetelné stĺpy, ktoré sú umiestnené pri priechodoch pre chodcov. Stĺpy sú vybavené LED pásmi, ultrazvukovými a infračervenými senzormi. Keď v blízkosti zaregistrujú človeka, zmení sa farba zo zelenej na červenú, alebo inú podľa voľby prevádzkovateľa. Vodiči prichádzajúcich áut tak už z diaľky vidia, že by mali spomaliť,“ prezradili.

Ako uviedol Martin Duffek zo spoločnosti SAP Slovensko, študentské firmy v tejto súťaži by mohli byť inšpiráciou aj pre mnohé zabehnuté spoločnosti. „Oceňujeme nielen ich nápady, ale i to, ako sa počas cesty k výslednému produktu popasovali s prekážkami. Ak v tomto trende vydržia, o svoju budúcnosť sa obávať nemusia,“ vysvetlil Duffek.
[ad][/ad](OK)
Odporúčané články

Chrumkavý na okrajoch, mäkučký vo vnútri a neodolateľne voňavý po cesnaku – domáci langoš je klasika, ktorá nikdy nesklame. Ak ste si doteraz mysleli, že jeho príprava je zložitá, tento jednoduchý recept vás presvedčí o opaku. Zo základných surovín pripravíte nadýchané langoše ako z jarmoku, ktoré môžete dochutiť podľa seba – syrom, kečupom, cesnakom či smotanou.

Sviatok Sedembolestnej Panny Márie je na Slovensku dňom pracovného pokoja.

Francúzske zemiaky patria medzi tradičné slovenské jedlá, ktoré nikdy nesklamú. Chutná kombinácia zemiakov, vajec, údenej klobásy a syra preliata smotanou vytvára sýte a voňavé jedlo, ideálne na rodinný obed či večeru.