Košickí gymnazisti prišli s nápadom zníženia nehodovosti
Študenti Gymnázia na Trebišovskej ulici v Košiciach prišli s jednoduchým a inovatívnym riešením, ako zlepšiť smutné štatistiky nehôd na priechode pre chodcov. Za svoj nápad získali v rámci 23. ročníka súťaže JA Veľtrh podnikateľských talentov cenu SAP Produkt pre 21. storočie.
Študenti JA firmy Ala rasi z Košíc navrhli produkt svetelných stĺpov, ktoré zmenia farbu, ak zaregistrujú človeka, a najmä pri zníženej viditeľnosti naňho vodičov včas upozornia. „Produkt s názvom SAFE STEP sú vlastne dva svetelné stĺpy, ktoré sú umiestnené pri priechodoch pre chodcov. Stĺpy sú vybavené LED pásmi, ultrazvukovými a infračervenými senzormi. Keď v blízkosti zaregistrujú človeka, zmení sa farba zo zelenej na červenú, alebo inú podľa voľby prevádzkovateľa. Vodiči prichádzajúcich áut tak už z diaľky vidia, že by mali spomaliť,“ prezradili.
Ako uviedol Martin Duffek zo spoločnosti SAP Slovensko, študentské firmy v tejto súťaži by mohli byť inšpiráciou aj pre mnohé zabehnuté spoločnosti. „Oceňujeme nielen ich nápady, ale i to, ako sa počas cesty k výslednému produktu popasovali s prekážkami. Ak v tomto trende vydržia, o svoju budúcnosť sa obávať nemusia,“ vysvetlil Duffek.
[ad][/ad](OK)
Odporúčané články
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.
Tento recept ponúka chutný a zdravý spôsob, ako pripraviť papriky so sviežou plnkou z bulguru, fety a aromatických byliniek. Skvelá voľba pre ľahší obed alebo večeru.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.