Veriaci svätili jedlá
V sobotu podvečer a v nedeľu ráno veriaci chodia posvätiť typické veľkonočné jedlá.
Na svätenie sme sa boli pozrieť v mestskej časti Myslava. Už pri príchode ku kostolu bolo každému jasné, že tam ľudia v košíkoch doniesli samé dobroty. Vôňa šunky a čerstvo upečenej pasky sa šírili okolím. Obradové veľkonočné jedlá ľudia doniesli v košíkoch ku kostolu. Po krátkej modlitbe ich farár všetky posvätil vodou aj kadidlom. Po dlhom štyridsať dňovom pôste to bolo aj v minulosti prirodzené a táto tradícia sa zachovala dodnes.
[ad][/ad]Svätili celé rodiny
Dnes pri kostole stáli aj celé rodiny. Niektorí sa na svätenie vybrali v miestnych krojoch. Deti mali v košíčkoch, maľované vajčíka, ktoré chystali spolu s rodičmi na pondelok pre oblievačov. Nechýbali však ani čokoládové zajačiky.
Hoci počasie veriacim veľmi neprialo, napriek tomu sa ich na tomto posvätení jedál zišlo veľmi veľa. Podobná atmosféra však vládla aj pri všetkých ostatných kostoloch. Kto si však nestihol posvätiť jedlá dnes, môže tak urobiť aj zajtra ráno okolo 7. hodiny, väčšinou po svätej omši.
Kedysi sa z kostola každý ponáhľal domov, pretože ako rýchlo prišiel, taký šikovný mal byť pri žatve. Prvým chodom bolo vždy vajíčko, ktoré gazda rozdelil medzi všetkých prítomných. Potom sa mali všetci dobre najesť, aby boli sýti po celý rok. Požehnané jedlo sa muselo skonzumovať tak, aby z neho nič nevyšlo nazmar. Jedli sa aj omrvinky, lebo keby sa tak nestalo, bola by aj úroda ohrozená. Čo sa nezjedlo, to sa hodilo do pece a spálilo. Taktiež sa omrvinky zo stola odkladali na liečenie, do siatin, alebo ich dali sliepkam, aby lepšie znášali vajíčka.
Foto: Iveta VaculováOdporúčané články
Na Námestí osloboditeľov pred obchodným centrom Aupark v Košiciach sa v týchto dňoch koná farmársky trh, kde návštevníci môžu objavovať bohatú ponuku lokálnych produktov a remeselných výrobkov.
V Košickej ZOO sa tekvice, ktoré počas posledných dní zdobili areál, stali špeciálnym darom pre niektoré zvieratá, ktoré si tak mohli užiť netradičné halloweenské pochúťky. Po skončení výzdoby sa chovatelia rozhodli tieto dekorácie zmysluplne využiť a pripravili pre zvieratá pestré menu s tekvicovým nádychom.
Po mimoriadnom roku 2023, keď letisko vybavilo viac ako 625-tisíc cestujúcich, prešlo bránami letiska za prvých desať mesiacov tohto roka už 656 561 pasažierov, čo predstavuje nárast o 17,4 % oproti rovnakému obdobiu minulého roka.