Zdravá a chutná tekvica
Tekvice nie sú iba krásne, ale vďaka svojim liečivým vlastnostiam patria aj na náš stôl. Existuje obrovské množstvo odrôd, z ktorých sa dá pripraviť v podstate čokoľvek – polievky, šaláty, kaše, lievance, koláče, torty, kompóty či marmelády.
Patrí do čeľade tekvicovitých a kvitne veľkými žltými kvetmi. Do tejto skupiny patria aj melóny a uhorky. Plodom je veľká bobuľa, ktorá môže vážiť aj stovky kilogramov (najväčšia vážila 821,24 kg). Pochádza z Indie, ale dnes je rozšírená po celom svete.
Maslová tekvica
Je veľmi obľúbená do sladkých jedál ako sú koláče, cheesecake či marmelády. Vhodná je ako základ do akéhokoľvek zeleninového jedla či polievky, pretože je mäkká a jej príprava je rýchla. Z tejto tekvice je minimum odpadu. Pri spracovaní najprv oddeľte horný valcovitý diel od guľatého spodku, ktorý rozpoľte a vydlabte. Maslovú tekvicu vždy ošúpte. Ak ju budete piecť, šupku ponechajte.

Hokaido
Táto tekvica má veľmi rôznorodé použitie. Je bohatá na vitamíny a minerálne látky ako sú vápnik, horčík, fosfor, draslík, betakarotén a vitamíny A, B, C. Pomáha pri ochorení pankreasu, sleziny, žalúdočných problémoch, ale aj pri poruchách ľadvín a srdcových problémoch. Hokaido je vhodná aj pre diabetikov či ľudí s redukčnou diétou. Opražené semienka pomáhajú mužom pri problémoch s prostatou. Pri spracovaní sa nemusí šúpať.

Muškátová tekvica
Má pevnejšiu štruktúru než maslová, krásne vonia a jej sýtooranžová dužina dodá jedlám zaujímavý vzhľad. Používa sa na polievku, ale tiež na kompóty alebo v orientálnej kuchyni.

Špagetová tekvica
Má typickú dužinu, ktorá sa po tepelnej úprave rozpadá na vlákna pripomínajúce špagety. To sa dá dobre využiť. Medzi vlákna sa dá vmiešať ľubovoľná omáčka, pesto alebo aromatická zálievka.

Smerodajná pri výbere je šupka. Zrelá tekvica ju má tuhú a matnú. Nezrelé plody sa viac lesknú. Ak sú na tekvici mäkké a hnedé miesta, plod je postihnutý hnilobou a už je nepoužiteľný.
Prezrite si aj stopku tekvice. Musí byť zhnednutá a zoschnutá. Ak je svieža a zelená, znamená to, že bola zo záhonu odtrhnutá príliš skoro a ešte nie je dostatočne zrelá.
Vyberajte si skôr ťažšie plody, ktoré obsahujú viac dužiny a menej semienok. Ak si chcete zobrať ťažšiu tekvicu a nedokážete posúdiť váhu, poklopte na ňu. Mala by znieť duto.
Tekvicu nemusíte spracovávať ihneď. Na poličke vystlanej slamou pri teplote 10 až 18 °C a vzdušnej vlhkosti 50 – 75 % vydrží aj štyri mesiace.


