Granátové jabĺčka
Chodíte v obchode okolo granátového jabĺčka a zvažujete, či ho kúpiť? Odrádza vás, že neviete, ako ho konzumovať? Poradíme vám.
Granátové jablko je už na pohľad veľmi zaujímavým ovocím. Okrem pekného „dizajnu” má veľmi lahodnú sladkokyslú chuť, príjemne vonia a má pozitívne účinky na zdravie. S jabĺčkami však nemá veľa spoločné.
Z Ázie do Európy
Granátovník pochádza z horských oblastí Iránu, Afganistanu, Pakistanu, a Jemenu, kde rastie divo. Odtiaľ sa pestovaním rozšíril po celej Západnej Ázii až do Európy, najmä do krajín okolo Stredozemného mora, a postupne do všetkých subtropických oblastí sveta ako úžitková i okrasná rastlina. Podľa Biblie bol považovaný za strom lásky v biblickom raji, Adam a Eva zjedli práve granátové jablko. V Španielsku bolo podľa neho pomenované mesto Granada, ktoré ho má vo svojom erbe. Podľa tmavočervenej šťavy plodov pomenovali i české polodrahokamy.
Lekáreň v plode
Toto ovocie je bohaté na vitamíny a obsahuje mnoho stopových prvkov. Najviac cenený je draslík, ktorý je dôležitý pre fungovanie nervovej sústavy a svalov. Tak isto v ňom nájdete pre organizmus veľmi potrebnú vlákninu. Obsahuje malé množstvo cukru, takže nie je kalorické. Dôležitý je aj obsah kyseliny jablčnej a citrónovej, ktorá má dezinfekčné účinky. Významné sú flavonoidy, čo sú farbivá, ktoré majú antioxidačné účinky, a taníny, teda látky s antioxidačným efektom, ktoré pôsobia protizápalovo a upokojujúco.
Dôležitý je výber
Ak si chcete kúpiť granátové jablko, je dôležité, aby ste si ho poriadne prezreli. Plod nesmie byť poškodený ani nijako otlačený či zoschnutý. Šupka musí byť pevná, hladká a lesklá. Plod granátového jablka by mal mať krásnu červenú farbu bez žltých či hnedých fľakov. Dužinatá membrána, ktorá je medzi zrniečkami, by nemala byť tuhá. Zrniečka by mali byť krehké.
Aby vám plod vydržal, dajte ho na suché a chladné miesto. Nevkladajte ho do misky na stôl, stratí šťavnatosť a začne hniť.

Ako sa dostať k chutným jadierkam
Existuje viacero spôsobov ako granátové jablko konzumovať.
- Najčastejšie ho konzumenti priečne rozrežú (stopka je na boku), namočia do veľkej misy so studenou vodou a potom rukami rozťahujú dužinu a vymývajú jadierka. Veľkú misu budete potrebovať aj pri ďalších spôsoboch konzumácie, ak nechcete mať na kuchynskej linke či stole neporiadok.
- Druhý spôsob je, že okolo stopky vo vzdialenosti asi dva centimetre narežete šupku. Pozor, nie je veľmi hrubá, nerobte preto hlboký rez. Z jabĺčka odstráňte vzniknutý klobúčik. Uvidíte súdok plný jadierok, ktorý je vo vnútri jasne rozdelený membránami. Presne v týchto miestach jablko narežte, akoby ste išli čistiť pomaranč (tak, ako je na snímke). A rovnako ako ošúpaný pomaranč sa ho snažte aspoň trochu roztiahnuť. Potom si ho položte na dlaň a na pomoc si vezmite pevnú lyžicu alebo hrubšiu drevenú varešku. Ruku držte v hlbokej mise a udierajte po ňom, čo vám sily stačia. Jadierka vám budú vypadávať medzi prstami.
- Ak máte odšťavovač, ten zvládne dužinu dobre vytlačiť a pripravíte si z granátového jablka vynikajúcu šťavu. Zrniečkami môžete ozdobiť tortu či rôzne dezertné poháre. Tiež sú vynikajúce v rôznych zeleninových šalátoch či ako príloha k hydine, rybám alebo ku grilovanému mäsu.
Foto: shutterstock
Odporúčané články
November tradične upriamuje pozornosť na jedno z najčastejších civilizačných ochorení súčasnosti – cukrovku. Svetový deň diabetu, ktorý pripadá na 14. novembra, má za cieľ zvýšiť povedomie verejnosti o tomto ochorení, ktoré podľa odborných odhadov postihuje každého desiateho človeka na svete.
Viac ako polovica Slovákov siaha pri bolestiach po voľnopredajných liekoch. Ukázal to reprezentatívny prieskum spoločnosti Kompava, podľa ktorého najčastejšie ide o bolesti chrbta, kĺbov a hlavy. Iba približne pätina opýtaných necháva bolesť prirodzene odoznieť, zatiaľ čo fyzickú aktivitu ako riešenie volí 15 percent a úpravu stravovania len šesť percent respondentov. Odborníci však upozorňujú, že potláčanie bolesti bez riešenia jej príčin môže viesť k chronickým problémom.


