Bonsaj je umenie miniaturizácie
Maličké a úchvatné, vyzerajú ako veľké stromy v prírode. To sú obdivované bonsaje, ktoré majú prastarú históriu a veľkých majstrov. Je to malý, človekom tvarovaný stromček vysokého veku, ktorý s nádobou, v ktorej rastie, tvorí harmonický celok. Svojím tvarom by mal čo najvernejšie pripomínať stromy v prírode. Viac nám o tomto krásnom koníčku prezradil predseda Bonsai klubu Košice Július Kolesár. „Bonsaj je staré umenie miniaturizácie drevín. Doslovný preklad znamená miska a strom. Pôvod umenia tvarovať bonsaje pochádza zo starovekej Číny, odkiaľ pochádzajú prvé zmienky už z doby okolo prelomu letopočtu. V 6. storočí sa ich pestovanie dostáva do Japonska, kde ich zjednodušili a výrazne prepracovali, zdokonalili umelecké i pestovateľské aspekty,“ rozhovoril sa J. Kolesár. „Skutočný bonsaj sa na prvý pohľad zreteľne odlišuje od bežného stromu zasadeného do nádoby. Neustále sa vyvíja, preto dielo nie je nikdy dokončené. Proces tvorby sa nikdy nekončí. Preto už po stáročia fascinujú ľudí.“ AKO ZAČAŤ A KDE ZÍSKAŤ DREVINY? Slovákov predseda Bonsai klubu Košice z pohľadu bonsajov rozdelil do štyroch kategórií: nezaangažovaný, začiatočník, pokročilý a majster. Dnes si viac povieme o druhej, najpočetnejšej skupine – začiatočníkoch. „V prvom rade sú potrebné základné botanické znalosti. Môžeme začať aj s pestovaním zakúpeného hotového bonsaja, v tom prípade si ho však zadovážme v špecializovanom obchode, kde k nemu dostaneme aj základné informácie. Alebo ešte lepšie priamo u niektorého pestovateľa bonsajov.“ Základný strom sa dá získať aj z prírody, zo živých plotov, záhrad alebo z miest, kde je tento porast nežiaduci. Napríklad listnáče javory, hlohy, buxusy či hraby alebo ihličnaté stromčeky borievky, borovice, tisy, smreky. „Na týchto druhoch sa dajú úspešne vypestovať menšie listy, respektíve ihličie, čo je dôležité pri zachovaní celkových proporcií budúceho bonsaja.“ Veľmi dôležité je, kedy to urobíme. „Buď sa to robí na jar pred rašením, alebo na jeseň. Keď taký stromček získame, skrátia sa mu korene tak, aby prežil, teda aby mu zostali nejaké vlásočnice, cez ktoré prijíma živiny. Ideálne je presadiť ho do veľkého kontajnera alebo do voľnej pôdy a zredukovať mu hornú časť a konáre. Potom ho necháme dva roky na pokoji, aby získal znova dobrú kondíciu.“ POČKÁME, KÝM ZAČNE ZNOVA RÁSŤ „Tvarovať sa dá len strom, ktorý je vo výbornom stave. „Počkáme, kým začne rásť a potom začíname s tvarovaním. Človek musí mať vytvorenú predstavu o tom, ako by mal bonsaj vyzerať. Pridržiavame sa však určitých štýlov. Keď dodržiavame pravidlá, tak máme akú-takú záruku, že bonsaj bude vyzerať dobre. Pohľadová strana sa určuje podľa koreňových nábehov – nebari. Zväčša je tam, kde sú najkrajšie. Väčšinou je to kompromis nebari a rozloženia konárov. Konár je stále v pozitívnom ohybe, nikdy nevychádza dopredu, ale do strán, niektoré dozadu, aby nám zabezpečili hĺbku.“ Kmeň má byť v dolnej časti hrubší, smerom hore sa stenčuje. „Sú aj kaskádové štýly, štýl metla, ale to je už práca pre náročnejších. Japonci hovoria, že treba počúvať to, čo strom hovorí, pozrieť sa na neho a prispôsobiť sa. Želaný efekt sa dá dosiahnuť za štyri až päť rokov.“ AKÉ NÁRADIE A HNOJIVÁ POTREBUJEME? „Na upravovanie stromov sa používa špeciálne bonsajové náradie. Na začiatok postačia aj konkávne kliešte a bonsajové nožnice. Dôležitým aspektom pestovania je aj pravidelné hnojenie, na čo sa používajú špeciálne hnojivá s nízkym obsahom dusíka,“dodal Július Kolesár. Foto: shutterstock