Historické selfie katolíckeho kňaza
Katolícky farár Béla Petrík z obce Rád zachytával počas viac ako tridsiatich rokov život svojich farníkov. Kolekcia 406 vzácnych sklenených negatívov, ktoré náhodou objavili pri prestavbe fary, potrebovala v prvom rade zreštaurovať. Výber najlepších zachránených snímkov prináša výstava v Dominikánskom pastoračnom centre Veritas.
„Staré sklenené negatívy sme potrebovali očistiť a zachrániť,“ informuje spolukurátorka výstavy Lena Jakubčáková. „Postup pri záchrane nebol jednoduchý. Najprv sme museli identifikovať poškodenie, potom sme sklíčka čistili špeciálnou chémiou,“ objasňuje Kristína Jurková z Fakulty umení TUKE. Sklíčka z oboch strán čistili lekárskym benzínom, 70-percentným roztokom alkoholu, a nakoniec destilovanou vodou.
Na projekte záchrany a prezentácie historických fotografií sa podieľalo viac ako 50 odborníkov a dobrovoľníkov z Krajského pamiatkového ústavu, Fakulty umení Technickej univerzity či Slovenského národného archívu. Projekt zrealizovali vďaka finančnej podpore Nadačného fondu Telekom pri Nadácii Pontis.
„Keď začali vznikať prvé zdigitalizované výstupy, boli sme prekvapení, akú ostrosť a hĺbku fotografie majú,“ hovorí o procese záchrany negatívov Juraj Gembický z Krajského pamiatkového ústavu.
Medzi fotografiami vyniká autoportrét autora z roku 1912, odfotený v zrkadle. Ani skúsení fotografi neverili, že toto „selfie“ je robené pred sto rokmi. Výstava Pamäť na skle ponúka výber najoriginálnejších fotografií, ktoré autor Béla Petrík vytvoril v rokoch 1906 až 1938 a milovníci fotografie ju môžu vidieť v centre Veritas do konca januára.
Janka Fedorová
Foto: archív fu
Odporúčané články
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.