Dnes je deň komplimentov
Úprimná pochvala či lichôtka vykúzli úsmev na tvári každému. Verili by ste, ako sila pozitívneho prístupu dokáže obyčajný deň premeniť na úžasný? Oslávte dnes Medzinárodný deň komplimentov – urobte niekomu radosť.
Odborníci radia ušiť kompliment „na mieru”. Poznáte ďalšie pravidlá, ako reagovať na poklonu a vedieť ju prijať?
Ako rozdávať komplimenty
Vedeli ste, že keď druhého pochválite, bude k vám cítiť väčšie sympatie? Pochvala vyvoláva pozitívne pocity, po ktorých podvedome túžime. Ak sa stane, že nemáme práve „dobrý deň”, odporúčajú odborníci preukázať druhým láskavosť.„Urobiť niekomu radosť, nech už je to maličkosť ako úsmev alebo milé slovo, pochváliť druhého a vidieť, ako sa rozžiari, to nás urobí šťastnými,” vysvetľuje psychologička a koučka Kamila Jetmarová.
Povýšte kompliment na vyššiu úroveň
Akýkoľvek kompliment urobí radosť. Ale kompliment na mieru pomáha človeku budovať ešte väčší pocit jedinečnosti,” hovorí psychologička. Nezostávajte len u „pekného trička” alebo „pekného účesu”. Prispôsobte lichôtku konkrétnej osobe a vysvetlíte jej, prečo si to myslíte. Napr. „Táto farba ti pristane, zvýrazňuje tvoje oči,” alebo „v tých šatách vyzeráš skvelo, tvoja postava v nich dokonale vynikne.”
Fantázii sa medze nekladú
Najúprimnejšie je pochváliť človeka z očí do očí vo chvíli, keď sa naskytne príležitosť na vyjadrenie komplimentu. Nie je na čo čakať. Buďte však trochu kreatívni a zapojte fantáziu – pustite výstižnú pesničku, potešte kvetom so zaujímavým odkazom alebo prekvapte drobnou pozornosťou. Stačí dať maličkosť, ktorá poteší každého.
Oceňte osobnosť toho druhého
Prestaňte byť povrchní a nehodnoťte len zovňajšok. Ak sa cítite v prítomnosti danej osoby príjemne, rozumiete si a môžete veľa vecí riešiť narovinu, bez obáv odkryte svoje sympatie. Oceňte intelekt druhého človeka, zmieňte sa, ako na vás pôsobí a vyjadrite k nemu dôveru napríklad takto: „Si veľmi úprimný človek, pôsobíš na mňa veľmi otvorene. Môžem s tebou prebrať úplne všetko.”
—
Pochvaly a lichôtky treba vedieť prijímať
Viete, ako s komplimentom naložiť? Pre mnohých je náročné pochvalu prijať, pretože za ňou začnú hľadať niečo viac. Realita je však úplne jednoduchá – väčšina ľudí vás chce naozaj len potešiť.
Neodplácajte ho ihneď
Keď vám niekto zloží poklonu, neznamená to, že vy musíte tiež okamžite iných za niečo pochváliť. Za vrúcne slová pekne poďakujte a obdarujte toho druhého úsmevom. Nenúťte sa kompliment ihneď oplácať len z obavy, aby ste nepôsobili márnivo. Občas si treba vedieť pochvalu aj poriadne vychutnať.
Lichôtku si zapamätajte
Začne váš mozog pochybovať o komplimente len čo vám niekto polichotí? Alebo ešte horšie, pustíte sa do pochybovania o sebe samých? Až vás niekto nabudúce pochváli, zapamätajte si tento moment a premýšľajte o tom, prečo sa cítite zvláštne. Čím skôr začnete veriť tomu, že si kompliment zaslúžite, tým jednoduchšie ho prijmete a urobí vám radosť.
Sústreďte sa na reč tela
Z neverbálneho spôsobu vyjadrovania občas získame omnoho viac informácií než zo slov samotných. Držanie tela ovplyvňuje to, ako premýšľame a ako nás ostatní hodnotia. Okolie vníma sebavedomé vystupovanie pozitívne. Pokiaľ sa budeme cítiť dobre, nebudeme pochybovať ani o vyjadrenom komplimente.
Foto: shutterstock
Odporúčané články
Pripravte si tradičné slovenské jedlo, ktoré nechýba na žiadnom vianočnom stole ani v nedeľnom obedovom menu. Krok za krokom vám ukážeme, ako dosiahnuť dokonalý vyprážaný bravčový rezeň so studeným zemiakovým šalátom, ktorý chutí presne tak, ako si ho pamätáte z detstva.
Veľa ľudí je presvedčených, že atramentové tlačiarne sú oveľa vhodnejšie na príležitostnú tlač, pretože sú lacnejšie. Pravdou však je, že ak tlačíte predovšetkým textové dokumenty, nie je problém nájsť v súčasnosti kvalitné, ale hlavne lacné laserové modely. Že neviete, ktoré laserové tlačiarne stoja za to? To je v poriadku. V nasledujúcich riadkoch vám dáme niekoľko tipov.
Pivovarský guláš patrí medzi najobľúbenejšie jedlá, ktoré spájajú silnú chuť hovädzieho mäsa, karamelizovanej cibule a výrazného vývaru. Vďaka pivu získava jemnú horkasto-sladkú arómu a plnšiu chuť, ktorá sa počas pomalého dusenia dokonale prepojí.